Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijai pradėjus puolimą šiaurės Sirijoje 60 tūkst. žmonių buvo priversti bėgti iš savo namų

Turkijai trečiadienį pradėjus didelio masto puolimą prieš kurdų kontroliuojamus rajonus Sirijos šiaurės rytuose ir po intensyvaus bombardavimo surengus sausumos puolimą, kuriam sąlygas sudarė JAV karių atitraukimas, namus buvo priversti palikti tūkstančiai žmonių, praneša Tarptautinis gynybos komitetas (IRC), kurį cituoja CNN.
Sirija
Sirija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau kaip 60 tūkst. sirų buvo perkeli į pagalbos stovyklas Sirijoje, nurodė Tarptautinis gynybos komitetas (International Rescue Committee, IRC).

„Per praėjusias 24 valandas pranešta, kad daugiau kaip 64 tūkst. žmonių paliko savo namus šiaurės Sirijoje. Jei agresija nesiliaus, gali būti, kad į kitus miestus ir pagalbos stovyklas, kurios jau ir taip perpildytos, bus perkelta dar daugiau – iš viso 300 tūkst. žmonių“, – ketvirtadienį pareiškė Tarptautinio gynybos komiteto komunikacijos direktorė Misty Buswell.

Komitetas taip pat nurodė ir toliau stebintis situaciją ir teikiantis humanitarinę pagalbą.

R.T.Erdogano ultimatumas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

15min primena, kad kritikos dėl invazijos į Sirijos šiaurės rytus įsiutintas Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį pagrasino paleisti visus šalies priimtus pabėgėlius iš Sirijos ir atidaryti jiems kelius į Europą. Taip ten esą kiltų nauja migracijos krizė.

Vakaruose turkų pajėgų operacija Sirijos šiaurės rytuose aršiai kritikuojama. Oficialiai karinių veiksmų tikslas – išvalyti teritoriją nuo „teroristų“, kuriais Ankara vadina kurdų kovotojus, ir sukurti „saugią zoną“ Turkijos pasienyje su Sirija, kur galėtų grįžti pabėgėliai.

Bet R.T.Erdoganą pykdo JAV ir Europoje girdimi pasisakymai apie invaziją ar okupaciją.

Pareiškęs, kad Turkijos pajėgos nuo trečiadienio, kai prasidėjo karinė operacija, jau eliminavo 109 „teroristus“, šalies prezidentas įspėjo, esą sukels naują krizę Europoje, jei Bendrijos šalyse turkų veiksmai bus vadinami „invazija“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas apie atakos pradžią trečiadienį paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“. Netrukus po to iš lėktuvų ir artilerijos pabūklų buvo apšaudytos kurdų pozicijos visame pasienyje. Tūkstančiai civilių turėjo skubiai bėgti.

Po bombardavimo kampanijos vėlai vakare prasidėjo sausumos operacija, pranešė Turkijos gynybos ministerija.

Trečiadienį Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, kad Ankara „turi nutraukti karinę operaciją“ Sirijoje. Turkų veiksmai kritikuojami Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, taip pat Rusijoje, Irane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius