Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 26 /14:36

Turkijoje 27 asmenys nuteisti kalėti iki gyvos galvos dėl nesėkmingo 2016-ųjų perversmo

Turkijos teismas ketvirtadienį nuteisė kalėti iki gyvos galvos 27 buvusius pilotus ir kitus kaltinamuosius per vieną didžiausių teismo procesų dėl 2016 metų nesėkmingo bandymo nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.
Turkijos policija prie teismo
Turkijos policija prie teismo / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV gyvenantis musulmonų dvasininkas Fethullah Gulenas, kuris anksčiau buvo R.T.Erdogano sąjungininkas, kaltinamas nurodęs surengti nepavykusį pučą. Ankara paskelbė jo judėjimą teroristine organizacija, nors pats F.Gulenas griežtai neigia bet kokius kaltinimus.

Iš viso 251 žmogus žuvo ir dar daugiau kaip 2 tūkst. buvo sužeisti per nesėkmingą pučą, tapusį lūžio tašku šiuolaikinės Turkijos politikoje.

Didžiausioje Turkijos teismo salėje ketvirtadienį buvo dešimtys saugumo pareigūnų ir advokatų. Pirmininkaujantis teisėjas prieš paskelbdamas verdiktą keliskart griežtai liepė atsisėsti vienam protestavusiam kaltinamajam.

Kalėti iki gyvos galvos buvo nuteisti karinių oro pajėgų pilotai, bombardavę Ankarą, ir civiliai, iš Akindžio karinės bazės netoli sostinės vadovavę bandymui įvykdyti valstybės perversmą.

337 asmenys buvo pripažinti kaltais dėl nužudymo, bandymo sugriauti konstitucinę tvarką ir pasikėsinimo nužudyti prezidentą, iš teismo salės pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

60 įtariamųjų skirtos įvairios trukmės laisvės atėmimo bausmės, o 75 buvo išteisinti.

Pilnas teismo verdiktas turėtų būti paskelbtas vėliau ketvirtadienį.

„Teisingumas įvykdytas“

„Teisingumas įvykdytas“, – AFP sakė aukų šeimų susivienijimui atstovaujantis advokatas Ufukas Yeginas, kai buvo perskaitytas verdiktas.

„Manome, kad bausmės buvo paskirtos vadovaujantis galiojančiais įstatymais“, – pridūrė jis.

Dabartinis gynybos ministras Hulusi Akaras, tuo laikotarpiu vadovavęs Turkijos ginkluotųjų pajėgų generaliniam štabui, kartu su kitais aukščiausio rango vadais vieną naktį buvo laikomi įkaitais toje bazėje. Liepos 16-osios rytą jie buvo išlaisvinti.

Naikintuvai F-16 tris kartus atakavo parlamento rūmus, taip pat kelią šalia prezidentūros ir specialiųjų pajėgų bei Ankaros policijos būstines.

R.T.Erdoganas tuo metu atostogavo Turkijos pietuose.

Per bombardavimus sostinėje žuvo 68 žmonės, daugiau kaip 200 buvo sužeisti. Dar devyni civiliai žuvo bandydami sustabdyti perversmininkus prie įvažiavimo į bazę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis perversmas Turkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis perversmas Turkijoje

F.Gulenas, teologijos dėstytojas Adilas Oksuzas, kuris, anot pareigūnų, buvo pagrindinis perversmo koordinatorius Turkijoje, ir dar keturi asmenys teisiami už akių.

Iškart po nesėkmingo pučo A.Oksuzas buvo sulaikytas, tačiau vėliau paleistas ir šiuo metu slapstosi.

2 800 įkalinimo iki gyvos galvos nuosprendžių

Ketvirtadienį paskelbti nuosprendžiai užbaigia 2017 metų rugpjūtį prasidėjusį procesą, per kurį prieš teismą stojo iš viso 475 įtariamieji.

Verslininkas Kemalas Batmazas, kaltinamas padėjęs A.Oksuzui, yra tarp keturių kaltinamųjų, kuriems už vadovavimą nesėkmingam pučui skirtas įkalinimas iki gyvos galvos griežčiausiomis bausmės atlikimo sąlygomis. Toks įkalinimas skiriamas vietoje mirties bausmės, kurios Turkija atsisakė 2004 metais, vildamasi ilgainiui prisijungti prie Europos Sąjungos.

Pučas buvo greitai nuslopintas, tačiau jo palikimas vis dar persekioja Turkiją.

Po nesėkmingo perversmo vyriausybė ėmėsi griežtų represijų prieš žiniasklaidą ir per reidus visoje šalyje areštavo dešimtis tūkstančius žmonių.

Daugiau kaip 100 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų, tarp jų daug mokytojų ir teisėjų, buvo atleisti ar nušalinti nuo pareigų dėl įtariamų ryšių su F.Gulenu.

Areštai vis dar vykdomi, tačiau jie ne tokie masiški.

Nepaisant didelio skaičiaus kaltinamųjų, tai nėra didžiausias teismo procesas, susijęs su puču. Daugiau nei 520 žmonių yra teisiami byloje, susijusioje su prezidento apsaugos pulko veikla.

Kaip pranešė Anatolijos naujienų agentūra, dėl nesėkmingo bandymo nuversti R.T.Erdoganą jau įvyko 289 teismo procesai, dar dešimt tebevyksta.

Nuo 2016 metų liepos Turkijos teismai dėl pučo yra paskelbę daugiau kaip 2 800 įkalinimo iki gyvos galvos nuosprendžių ir nuteisę beveik 4 500 kaltinamųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius