Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijoje naktį valdžia perėmė laikraštį, kritikavusį Recepą Tayyipą Erdoganą

Turkijos valdžia šeštadienį jau kontroliuoja laikraštį, kuris tvirtai laikėsi opozicijoje prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.
Per naktinį reidą panaudojus ašarines dujas ir vandens patranką buvo užimta šio laikraščio „Zaman“ redakcija.
Per naktinį reidą panaudojus ašarines dujas ir vandens patranką buvo užimta šio laikraščio „Zaman“ redakcija. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per naktinį reidą panaudojus ašarines dujas ir vandens patranką buvo užimta šio laikraščio redakcija, vis labiau didėjant nerimui dėl žiniasklaidos laisvės apribojimų.

Penktadienį prieš vidurnaktį ašarinėmis dujomis ir vandens patranka buvo išblaškyta kelių šimtų žmonių minia, kuri buvo susibūrusi prie laikraščio „Zaman“ redakcijos Stambule; tokių veiksmų imtasi teismui anksčiau penktadienį išdavus atitinkamą orderį, sakė įvykio vietoje buvęs AFP reporteris.

Į tokį puolimą prieš žiniasklaidą nedelsdami reagavo Vašingtonas ir Briuselis, pareikšdami susirūpinimą dėl žodžio laisvės Turkijoje. ES plėtros komisaras Johannesas Hahnas sakė, kad „itin nerimauja“.

Perimti „Zaman“, kuris yra glaudžiai susijęs su R.T.Erdogano nesutaikomu priešininku, JAV gyvenančiu dvasininku Fethullah Gulenu, nurodė teismas, paprašius Stambulo prokurorams, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Po teismo nurodymo šimtai šalininkų susirinko prie redakcijos laukti vykdytojų ir saugumo pajėgų.

„Demokratija tęsis ir laisvoji žiniasklaida netylės“ – prieš pat policijos reidą sakė „Zaman“ vyriausiasis redaktorius Abdulhamitas Bilici, kurį citavo naujienų agentūra CIHANC.

„Tikiu, kad laisvoji žiniasklaida gyvuos toliau, net jei turėsime rašyti ant sienų. Nemanau, kad įmanoma nutildyti žiniasklaidą skaitmeniniame amžiuje“, – sakė jis CIHAN, kuri priklauso žiniasklaidos grupei „Zaman“.

Virtinė susirūpinimą keliančių veiksmų

Kelios minutės prieš vidurnaktį (ir Lietuvos laiku) atvyko policijos komanda su dviem turkų gamybos vandens patrankomis TOMA.

Dešimtys policininkų kariniu stiliumi patraukė laukusių šalininkų link ir tiesiai į juos nukreipė ledinio vandens čiurkšles.

Replėmis atidariusi geležinius vartus priešais pastatą, policija įžengė į teritoriją užimti redakcijos ir oficialiai perimti jos valdymo, nustumdama visus, kas stovėjo jos kelyje, rodo CIHAN paskelbti vaizdai.

Kai pastatas buvo užimtas, teismo paskirti administratoriai – rašytojas Sezai Sengonulas ir teisininkai Tahsinas Kaplanas bei Metinas Ilhanas – autobusu buvo atvežti į kompleksą pradėti darbo, sakoma Anatolijos naujienų agentūros pranešime.

Tas pats teismo orderis galioja taip pat naujienų agentūrai CIHAN ir anglų kalba leidžiamam laikraščiui „Zaman“, priklausantys grupei „Feza Publications“.

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad šis teismo orderis yra „naujausias iš nerimą keliančių teismo ir teisėsaugos veiksmų, kurių ėmėsi Turkijos vyriausybė prieš žiniasklaidos leidinius ir kitus ją kritikuojančius“.

„Mes raginame Turkijos valdžią užtikrinti, kad jos veiksmai atitiks universalias demokratines vertybes, kurios saugomos jos pačios konstitucijoje – tai žodžio laisvė ir, ypač, spaudos laisvė“, – sakė Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby.

J.Hahn sakė esąs „nepaprastai sunerimęs“ dėl veiksmų, kurie „kelia pavojų pažanga“, kuri padaryta Turkijoje kitose srityse.

Socialiniame tinkle „Twitter“ jis perspėjo, kad Turkija, seniai siekianti narystės Europos Sąjungoje, turi „gerbti žiniasklaidos laisvę“ ir kad teisės yra „neginčijamos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius