-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Turkijoje nurodyta suimti mokytojus, naudojusius „Guleno programėlę“

Turkų prokurorai antradienį išdavė arešto orderius beveik 150 mokytojų, naudojusių šifruoto susirašinėjimo programėlę, populiarią tarp JAV gyvenančio musulmonų pamokslininko, valdžios kaltinamo nepavykusio perversmo organizavimu, sekėjų, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Šis mokytojas – Uygardas Ozdemiras – jau prarado darbą
Šis mokytojas – Uygardas Ozdemiras – jau prarado darbą / „Scanpix“/AP nuotr.

Šalies vidurio regione esančiame Kaiserio mieste 400 policijos pareigūnų pradėjo reidą, kurio tikslas – sulaikyti 147 mokytojus, kaltinamus „ByLock“ programėlės naudojimu, nurodė Anatolijos valstybinė naujienų agentūra.

Mokytojai, kurie jau buvo nušalinti nuo pareigų po liepos 15-osios nepavykusio perversmo, yra kaltinami „konstitucijos pažeidimu“, „bandymu nuversti Turkijos vyriausybę“ ir „naryste ginkluotoje teroristinėje organizacijoje“, teigiama pranešime.

Kaip pranešama, dalis įtariamųjų buvo sulaikyti, bet jokių tikslių skaičių nepateikiama. Pranešime nedetalizuojama, kokios žinutės buvo siunčiamos per minėtą programėlę.

Turkija kaltina Pensilvanijoje gyvenantį Fethullah Guleną organizavus nesėkmingą perversmą per savo sekėjus Turkijoje, per kelerius pastaruosius metus įgijusius didelę įtaką valdžios institucijose. Atsiskyręs musulmonų pamokslininkas kaltinimus neigia.

Turkų pareigūnai tvirtina, kad perversmininkai sąmokslo planams koordinuoti naudojo mažai žinomą susirašinėjimo programėlę „ByLock“.

Turkų pareigūnai tvirtina, kad perversmininkai sąmokslo planams koordinuoti naudojo mažai žinomą susirašinėjimo programėlę „ByLock“.

Tačiau Turkijos nacionalinė žvalgybos tarnyba (MIT) praėjusių metų gegužę pradėjo iššifruoti žinutes, siųstas per „ByLock“, informavo pareigūnai.

Tai leido valdžiai po perversmo identifikuoti dešimtis tūkstančių F.Guleno sekėjų. Tarp jų buvo ir aukšto rango karininkų.

Beveik 20 tūkst. žmonių buvo suimta vykdant griežtas priemones prieš asmenis, siejamus su pastaruoju puču. Šie veiksmai sukėlė Turkijos partnerių ES pasipiktinimą.

Apie 70 tūkst. valdžios tarnautojų taip pat buvo nušalinti nuo pareigų. Daugiau nei pusė jų dirbo švietimo sektoriuje.

Pareigūnai teigia, kad švietimo sektorius buvo svarbus F.Guleno įrankis įtakai Turkijoje skleisti. Dvasininkas esą naudojosi jam ištikimais mokytojais ir stengėsi ugdyti naują moksleivių kartą, galinčią palaikyti jo idėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius