Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 18 /18:42

Turkijoje – krata Indžirliko karinėje bazėje, kuria naudojasi JAV

Turkijos pareigūnai paskelbė, kad pirmadienį popiet dėl netikėtos grėsmės evakuotas šalies parlamentas Ankaroje. Tiesa, netrukus buvo nustatyta, kad pavojus buvo klaidingas.
Turkų karys prie parlamento pastato
Turkų karys prie parlamento pastato / „Scanpix“/AP nuotr.

Naktį iš penktadienio iš šeštadienį parlamento pastatas buvo tapęs vienu iš sukilėlių taikinių.

Turkijos parlamente yra 550 narių. 317 mandatų priklauso šalies lyderio Recepo Tayyipo Erdogano AKP partijai.

Krata Indžirliko karinėje bazėje

Du vyriausieji prokurorai, lydimi policijos, pirmadienio popietę pradėjo kratą šalies pietuose esančioje pagrindinėje karinės aviacijos bazėje, kuria naudojasi JAV karo lėktuvai antskrydžiams prieš grupuotės „Islamo valstybė“ objektus, pirmadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

Anksčiau buvo sulaikytas vienas karinių oro pajėgų generolas bei dešimtys kitų pučo palaikymu įtartų asmenų Indžirliko bazėje Adanos provincijoje netoli Sirijos, sakė savaitgalį pareigūnai.

JAV ambasadorius Turkijoje Johnas Bassas pirmadienį sakė, kad pareiškimai, esą Vašingtonas rėmė perversmą, yra kategoriškai neteisingi, o tokios spekuliacijos kenkia NATO partnerių santykiams.

Turkijos prezidentas ir kiti pareigūnai kaltina musulmonų dvasininką Fethullah Guleną perversmo organizavimu. Jis gyvena Pensilvanijoje, JAV.

Pirmadienio dieną buvo pranešta ir apie neramumus karinėje bazėje netoli Ankaros. Esą kariai atidengė ugnį į policininkus, kurie atvyko sulaikyti įtariamų žlugusio perversmo dalyvių.

Atšauktos atostogos

Taip pat paskelbta, kad viešojo sektoriaus darbuotojai negali palikti šalies. Manoma, jog tokių priemonių imtasi tam, kad šalies lyderio priešą Fethullah Guleną palaikantys asmenys neprašytų politinio prieglobsčio kitose valstybėse.

Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad viešojo sektoriaus darbuotojams atšauktos kasmetinės atostogos. Tokių žmonių Turkijoje yra daugiau nei 3 milijonai.

Į galvą nušautas vicemeras

Turkijos teisėsauga Stambule sulaikė užpuoliką, kuris šovė į galvą vieno iš Stambulo rajonų Sisli vicemerui. Išpuolis surengtas miesto municipalitete. Po kelių valandų praneša, kad politikas mirė.

Pirmadienį ryte saugumo pajėgos nukovė užpuoliką, apšaudžiusį pareigūnus iš automobilio prie teismo rūmų Ankaroje, kuriuose nagrinėjamos nesėkmingo perversmo dalyvių bylos, nurodė žiniasklaida.

Naujienų agentūros AFP korespondentai prie teismo rūmų, kur dešimtys įtariamų perversmo sąmokslininkų pirmąkart stojo prieš teisėjus, pranešė girdėję šaudymą, sukėlusį paniką.

Naujienų agentūra „Dogan“ informavo, kad užpuolikas buvo nukautas policijos, o du kiti žmonės buvo sužeisti.

Neaišku, ar šis incidentas kaip nors susijęs su perversmu, bet televizijos pranešimuose sakoma, kad užpuolikas buvo karys, nors daugiau jokių detalių neskelbiama.

Šarvuotosios mašinos ir policija buvo skubiai pasiųsti į įvykio vietą sostinėje, kurioje po mėginimo nuversti vyriausybę saugumo priemonės buvo smarkiai sustiprintos.

AFP korespondentai incidento vietoje matė sudaužytą automobilį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius