-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 01 /08:25

Turkijoje žuvo įkaitu paimtas prokuroras

Vėlų antradienio vakarą Turkijos specialiosios pajėgos pradėjo įkaito vadavimo operaciją Stambulo teismo rūmuose. Ten ginkluoti užpuolikai įkaitu laikė Mehmetą Selimą Kirazą, kuris tyrė bylą dėl vieno protestuotojo prieš vyriausybę žūties.
Turkijos prokuroras Mehmetas Selimas Kirazas paimtas įkaitu.
Turkijos prokuroras Mehmetas Selimas Kirazas paimtas įkaitu. / „Scanpix“ / AFP Photo / „Off Internet“ nuotr.
Temos: 2 Turkija Stambulas

Šturmavę pastatą pareigūnai nukovė du ginkluotus užpuolikus, tačiau prokuroras buvo sunkiai sužeistas.

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu vėliau pranešė, kad prokuroras neišgyveno – M.S.Kirazo gyvybė užgeso ligoninėje.

Prokuroras Mehmetas Selimas Kirazas aiškinosi, kokiomis aplinkybėmis policija sužeidė masiniuose protestuose 2013 metų vasaros pradžioje dalyvavusį Berkiną Elvaną, kuris mirė praeitų metų kovą, 269 dienas išbuvęs komos būklės.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas užpuolikus pavadino teroristais ir sakė, kad jie į teismo pastatą pateko apsimetę teisininkais.

Pasak jo, M.S.Kirazas buvo triskart pašautas į galvą ir dukart – į kitas kūno vietas, bet daugiau detalių nepateikė.

Stambulo policijos vadovo teigimu, prokuroras buvo pašautas tuomet, kai specialiosios pajėgos įžengė į kabinetą, kuriame buvo laikomas įkaitas.

Atsakomybę prisiėmė radikali grupuotė

Atsakomybę dėl tos įkaitų dramos prisiėmė radikali Marksistų revoliucinė liaudies išvadavimo partija-frontas (DHKP-C), kuri per pastaruosius kelerius metus surengė ne vieną išpuolį.

B.Elvanas tapo pasipriešinimo simboliu Turkijos ultrakairiesiems, o jo šalininkai kaltina valdžią nuslėpus jaunuolio sužalojimo ir mirties aplinkybes.

Ši grupuotė anksčiau paskelbė nuotraukų, kuriose matomas vienas jos kovotojas, prisidengęs veidą šaliku su raudonos ir geltonos spalvos DHKP-C simboliais, laikantis prikišęs pistoletą prie M.S.Kirazo galvos.

A.Davutoglu nurodė, kad abu užpuolikai buvo atpažinti ir kad jie buvo vyresni negu 20 metų vyrai.

DHKP-C reikalavo, kad iki galutinio termino antradienio popietę prokuroras įvardytų policijos pareigūnus, atsakingus už B.Elvano nužudymą, ir priverstų juos „tiesiogiai prisipažinti“. Pagrobėjai grasino nušauti prokurorą, jeigu jis neįvykdys jų reikalavimų.

B.Elvanas buvo sužalotas ašarinių dujų kanistro, iššauto policijos per masinius protestus 2013 metų vasaros pradžioje prieš R.T.Erdogano, kuris tuomet buvo premjeras, vyriausybę.

15-metis jaunuolis mirė, o jo mirtis išprovokavo naujus masinius protestus visoje šalyje, kuriuos taip pat numalšino policija.

B.Elvanas tapo pasipriešinimo simboliu Turkijos ultrakairiesiems, o jo šalininkai kaltina valdžią nuslėpus jaunuolio sužalojimo ir mirties aplinkybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius