-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos KT nusprendė, kad aktyvisto O.Kavalos suėmimas yra teisėtas

Turkijos Konstitucinis Teismas antradienį atmetė žmogaus teisių aktyvisto Osmano Kavalos skundą dėl jam taikomo kardomojo kalinimo, nedidele balsų persvara nusprendęs, kad jo suėmimas iškart po paskelbto išteisinamojo nuosprendžio buvo teisėtas.
Osmanas Kavala
Osmanas Kavala / „Scanpix“/AP nuotr.

63 metų O.Kavala, tarptautiniuose sluoksniuose gerbiama figūra, kalinamas jau ilgiau kaip trejus metus, nors vasarį buvo išteisintas byloje dėl 2013 metais vykusių antivyriausybinių protestų.

Iškart po išteisinamojo nuosprendžio paskelbimo O.Kavala buvo vėl suimtas ir uždarytas už grotų dėl naujų kaltinimų šnipinėjimu ir dalyvavimu nesėkmingame 2016 metų puče, per kurį bandyta nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

Kitas teismo posėdis numatytas vasario 5 dieną.

Oficialioji Anatolijos naujienų agentūra informavo, kad Konstitucinis Teismas aštuoniais balsais prieš septynis nusprendė, kad O.Kavalai taikomas kardomasis kalinimas nepažeidžia jo teisių į laisvę ir saugumą.

Nutartis turėtų būti publikuota kiek vėliau.

Žmogaus teisių aktyvistai O.Kavalos bylą laiko lakmuso popierėliu, parodančiu politinių laisvių padėtį valdant R.T.Erdoganui.

Paryžiuje gimęs verslininkas O.Kavala buvo vienas iš JAV filantropo George'o Soroso Atviros visuomenės fondo Turkijoje steigėjų ir iki sulaikymo vadovavo fondui „Anadolu Kultur“ (Anatolijos kultūra), siekusiam per kultūrą ir meną mažinti visuomenės susipriešinimą.

Šį mėnesį teisme O.Kavala atmetė jam pareikštus kaltinimus ir pirmininkaujančiam teisėjui sakė: „Visą gyvenimą nepritariau kariniams perversmams ir kritikavau kariuomenės kišimąsi į politiką.“

O.Kavalai bus skirtas įkalinimas iki gyvos galvos, jei jis bus pripažintas kaltu dėl bandymo sugriauti konstitucinę tvarką. Už šnipinėjimą jam papildomai gali būti skirta 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius