-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos ligoninėje gydomas pašautas Pekino „informatorius“ uigūras

Stambule sunkios būklės hospitalizuotas pašautas uigūras, anksčiau tvirtinęs, kad buvo verčiamas kinų pareigūnų teikti jiems informaciją apie kitus uigūrus, antradienį pranešė Turkijos žiniasklaida.
Turkijos vėliava
Turkijos vėliava / „Scanpix“/AP nuotr.

Yusufujrangas Aimaitijiangas buvo pašautas pirmadienį vakare, kai išėjo nusipirkti cigarečių, pranešė privati naujienų agentūra DHA.

Vyras buvo pašautas į petį ir ranką. Jo užpuolikas paspruko, nurodė DHA.

Turkijos uigūrų bendruomenės atstovai sakė, kad Yusufujrangas Aimaitijiangas taip pat žinomas kaip Yusupjanas Emetas ir Yusufas Amatas.

2019 metų vasarį interviu televizijai „Al Jazeera“ šis uigūras, prisistatęs Yusufu Amatu, tvirtino, kad Kinija vertė jį teikti informaciją apie kitus uigūrus.

„Mano užduotis buvo teikti informaciją pareigūnams. Pranešdavau viską – ką žmonės valgo, geria, ką veikia savo namuose su draugais ar artimaisiais, informuodavau apie viską“, – tąsyk kalbėjo jis.

Pasak vyro, šnipinėti jis pradėjo 2012 metais, nes valdžia paėmė įkaite jo motiną, ją kankino ir grasino nebepaleisti į laisvę, jeigu jis nebendradarbiaus.

„Al Jazeera“ nurodė, kad uigūras sakė, jog 2012-2018 metais buvo siunčiamas šnipinėti į tokias šalis, kaip Afganistanas, Pakistanas ir Turkija.

Anot jo, Pekinas visame pasaulyje turi „nesuskaičiuojamą daugybę“ tokių informatorių. Kai kurie jų esą grobia uigūrus ir grąžina juos atgal į Kiniją.

Turkijoje, kurią sieja kultūriniai ir kalbiniai ryšiai su uigūrais, yra apie 50 tūkst. uigūrų pabėgėlių. Daugelis jų pabėgo iš Kinijos šiaurės vakarinio Sindziango regiono, kur specialiose stovyklose laikomi įkalinti daugiau nei milijonas etninių uigūrų, Pekinui siekiant prievarta integruoti šią bendruomenę ir sunaikinti jų islamišką paveldą.

Kinija šiuos skaičius neigia ir stovyklas Sindziange vadina „profesinio mokymo centrais“, kur uigūrai esą mokomi mandarinų kalbos ir profesijų, kad būtų atitraukiami nuo islamo ekstremizmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius