-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Turkijos ministras: kariniai veiksmai Sirijos Idlibo provincijoje sukeltų katastrofą

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu penktadienį perspėjo, kad kariniai veiksmai perimant Sirijos paskutinę sukilėlių kontroliuojamą Idlibo provinciją sukels katastrofą.
Mehmetas Cavusoglu
Mehmetas Cavusoglu / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Turkija Sirija

„Sprendimas karinėmis priemonėmis ten sukeltų katastrofą“, – sakė M.Cavusoglu per per spaudos konferenciją Maskvoje, kur taip pat dalyvavo jo Rusijos kolega Sergejus Lavrovas.

„Tai sukeltų katastrofą ne tik Idlibo regionui, bet ir visos Sirijos ateičiai, o susirėmimai galėtų užsitęsti ilgai“, – kalbėjo jis.

Ministras taip pat perspėjo dėl pavojaus daugybei civilių gyventojų regione.

„Civiliai gyventojai nukentės. Kur dėsis tie 3,5 mln. civilių?“, – klausė jis.

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie galimą Rusijos palaikomo Sirijos režimą puolimą šioje šiaurės vakarinėje šalies provincijoje – paskutinėje likusioje sukilėlių tvirtovėje.

Tačiau, pasak M.Cavusoglu, Turkijos nuomone, „labai svarbu, kad šios radikalios grupuotės, teroristai taptų neveiksmingi“.

„Tai yra svarbu ir Turkijai, nes jie yra kitapus mūsų sienos. Pirmiausia jie kelia grėsmę mums“, – kalbėjo Turkijos diplomatijos vadovas.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pranešė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį turėtų susitikti su Turkijos ir Rusijos gynybos bei užsienio reikalų ministrais, informavo naujienų agentūra „Interfax“.

Džihadistų vadovaujamas aljansas „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS) kontroliuoja maždaug 60 procentų šalia Turkijos sienos esančio Idlibo, o likusią jo dalį yra užėmusios Turkijos remiamos sukilėlių grupuotės.

Idlibas yra viena iš vadinamų deeskalavimo zonų, dėl kurių Rusija, Turkija ir Iranas susitarė pernai.

Pasak ekspertų, režimo pajėgos greičiausiai puls nedidelį Idlibo rajoną, o likusios provincijos dalies likimas priklausys nuo Rusijos ir Turkijos susitarimo.

Rusijos užsienio reikalų ministras SLavrovas penktadienį sakė, kad padėtis yra „daugialypė“, ir paragino atskirti „sveiką opoziciją nuo teroristinių struktūrų“.

„Kai Idlibe buvo sukurta deeskalavimo zona, niekas nesiūlė, kad ji būtų panaudota teroristų slapstymuisi tarp civilių gyventojų kaip po gyvu skydu, – kalbėjo jis. – Ypač, kai jie ten ramiai nesėdi. Iš ten nuolat rengiami reidai, šaudoma į Sirijos kariuomenės pozicijas“.

Pasak Rusijos užsienio reikalų ministro, Turkijos ir Rusijos prezidentai „šią temą aptars smulkiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius