-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Turkijos policija po premjero ultimatumo šturmavo protestų centru tapusį parką

Turkijos policija šeštadienį su ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis šturmavo Stambulo parką – premjerui Recepui Tayyipui Erdoganui perspėjus protestuotojus iš ten išsikraustyti.
Turkijos policija šeštadienį su ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis šturmavo Stambulo Gezi parką.
Turkijos policija šeštadienį su ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis šturmavo Stambulo Gezi parką. / „Scanpix“ nuotr.

Šturmas prasidėjo vos dvi valandos po to, kai R.T.Erdoganas prieš savo valdančiosios partijos sekmadienio mitingą šiame mieste paskelbė protestuotojams ultimatumą pasitraukti iš Gezi parko, kuris buvo tapęs visoje šalyje vykusių protestų epicentru.

Tūkstančiai apstulbusių stovyklautojų bėgo nuo ašarinių dujų debesų ir pasitraukė per kelias minutes, palikdami tik tuščias palapines. Miesto komunalinių tarnybų žmonės su buldozeriais greit atvyko išvalyti vietos.

Taksimo solidarumo grupė, kuri laikoma labiausiai atstovaujančia protestuotojams, pasmerkė šią „brutalią ataką“.

Tūkstančiai apstulbusių stovyklautojų bėgo nuo ašarinių dujų debesų ir pasitraukė per kelias minutes, palikdami tik tuščias palapines.

„Per policijos reidą šimtai protestuotojų buvo sužeisti, yra dar dešimtys žmonių, kuriems pataikė guminės kulkos“, – sakoma grupės pareiškime.

Stambulo gubernatorius Huseyinas Avni Mutlu sakė, kad per šeštadienio neramumus buvo sužeisti 29 žmonės, bet nė vieno jų sužeidimai nėra sunkūs.

Prieš pat stovyklos parke likvidavimą policininkai su skydais ir dujokaukėmis paleido ašarinių dujų ir vandens salves prieš šimtus demonstrantų Taksimo aikštėje šalia Gezi parko.

Policijos veiksmai – didelis dvi savaites trunkančios vyriausybės ir protestuotojų konfrontacijos eskalavimas – smarkiai padidino įtampą.

Pastarojo meto pilietinis nepaklusnumas jau pareikalavo keturių gyvybių, be to, visoje šalyje buvo sužeista beveik 7,5 tūkst. žmonių. Tai kol kas didžiausias iššūkis dešimtmetį trunkančiam islamiškų šaknų turinčios R.T.Erdohano vyriausybės valdymui.

Vakare daugelis Gezi parko demonstrantų ieškojo prieglobsčio netoliese esančiuose penkių žvaigždučių viešbučiuose, o nedidelės protestuotojų grupelės su policija kovėsi visą naktį.

Tūkstančiai žmonių buvo išėję į gatves ir sostinėje Ankaroje, taip pat – šalies vakaruose esančiame Izmyre, bet iš ten pranešimų apie susirėmimus nebuvo.

Neramumai Turkijoje prasidėjo nuo taikaus sėdimojo protesto, kurio dalyviai siekė apsaugoti nuo iškirtimo 600 Gezi parko medžių ir kuris gegužės 31 dieną išprovokavo brutalų policijos atsaką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius