-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos premjeras užsipuolė Izraelio prezidentą (video)

Turkijos premjeras ketvirtadienį Pasaulio ekonomikos forume Davose prikišo Izraelio prezidentui dėl puolimo Gazos ruože: „Jūs žudėt žmones“.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai pasakęs Recepas Tayyipas Erdoganas nuėjo nuo scenos. Didelė auditorija, kurioje buvo ir JAV prezidento Baracko Obamos artima patarėja Valerie Jarrett, atrodė priblokšta, nes turkų premjeras ir Izraelio prezidentas Shimonas Peresas pakeltais balsais apsikeitė kaltinimais.

Sh.Peresas karštai gynė tris savaites trukusią Izraelio karinę operaciją Gazos ruože prieš judėjimą „Hamas“, kuri buvo pradėta reaguojant į aštuonerius metus trunkantį Izraelio teritorijos apšaudymą raketomis.

Kalbėdamas Sh.Peresas dažnai atsisukdavo į R.T.Erdoganą, kuris kritikavo Izraelio vykdomą Gazos Ruožo blokadą, sakė, kad tai yra „kalėjimas po atviru dangumi, izoliuotas nuo likusios pasaulio dalies“, ir paminėjo, kad žuvo maždaug 1,3 tūkst. palestiniečių, kurių daugiau kaip pusė buvo civiliai gyventojai. Per tą operaciją taip pat žuvo 13 izraeliečių.

„Kodėl jie leido raketas? Gazos (ruožas) nebuvo apsiaustas, – klausė Sh.Peresas, dėl užplūdusių emocijų keldamas balsą. – Kodėl jie su mumis kovojo, ko jie norėjo? Gazos (ruože) niekada nebuvo nei dienos bado“.

Tie karšti debatai, pirmiausia – tarp Izraelio ir Turkijos, buvo reikšmingi, nes Turkija vaidino svarbų tarpininko tarp Izraelio ir Sirijos vaidmenį.

Ši konfrontacija sulaukė dėmesio Turkijoje, kur po kelių valandų į Stambulą parskridusį premjerą tūkstančiai jo šalininkų sutiko kaip didvyrį.

Per tuos debatus R.T.Erdoganas tikriausiai norėjo išreikšti nusivylimą, kaip priminė, kaip kelios dienos prieš puolimo pradžią susitiko su Izraelio premjeru Ehudu Olmertu ir manė, kad jie netrukus susitars dėl tiesioginio susitikimo su Sirijos lyderiais sąlygų.

B.Obamos naujasis pasiuntinys Artimuosiuose Rytuose George'as Mitchellas sekmadienį vyks derėtis į Turkiją.

R.T.Erdoganas supyko, kai grupės moderatorius nutraukė jo pastabas po Sh.Pereso aistringo monologo.

„Man atrodo labai liūdna, kad žmonės plojo tam, ką pasakėte, – pareiškė R.T.Erdoganas. – Jūs žudėt žmones. Ir aš manau, kad tai labai negerai“.

VIDEO: Turkish Prime Minister walks off stage over Gaza

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius