Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 14 /11:46

Turkijos prezidentas pagerbė sprogdinimų aukas – policija sulaikė įtariamuosius

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį sostinėje apsilankė savaitgalį šalį sukrėtusių sprogdinimų vietoje ir pagerbė 97 žmones, kurie žuvo per šią kruviniausią šalies istorijoje teroristinę ataką.
Turkijos ir Suomijos prezidentai pagerbia sprogimo Ankaroje aukas
Turkijos ir Suomijos prezidentai pagerbia sprogimo Ankaroje aukas / „Scanpix“/AP nuotr.

R.T.Erdoganas kartu su Turkijoje viešinčiu Suomijos prezidentu Sauli Niinisto padėjo vainiką prie Ankaros pagrindinės geležinkelio stoties, netoli kurios šeštadienį per taikų kairiųjų ir prokurdiškų aktyvistų mitingą susisprogdino du mirtininkai.  

Prieš lapkričio 1-ąją numatytus pirmalaikius rinkimus įvykdyta teroristinė ataka, kuri yra daugiausiai aukų pareikalavęs toks išpuolis per šalies pastarojo meto istoriją, smarkiai padidino įtampą, kuri ir taip buvo labai didelė vyriausybei vykdant puolimą prieš kurdų kovotojus.

Vyriausybė sako, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) yra pagrindinis įtariamasis dėl išpuolio, kuris pagal aukų skaičių yra didžiausias per šiuolaikinės Turkijos istoriją.

Nutraukęs tris dienas trukusią tylą ir pirmąkart viešai komentuodamas tas atakas, R.T.Erdoganas antradienį paskelbė liepęs Valstybės priežiūros tarybai (DDK), pavaldžiai Turkijos prezidentūrai, pradėti specialų tyrimą, kad šis išpuolis „būtų įvertintas iš kitokios perspektyvos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimų Ankaroje padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimų Ankaroje padariniai

DDK tyrimas bus vykdomas lygiagrečiai su įprastu policijos ir prokurorų tyrimu. Ta institucija anksčiau jau yra tyrusi opius valstybės masto incidentus, tokius kaip buvusio prezidento Turguto Ozalo mirtis 1993 metais, kurią daugelis laikė įtartina.

Nepateikdamas daugiau detalių, R.T.Erdoganas sakė, kad Turkija yra gavusi informacijos, rodančios, kad ataka Ankaroje gali būti susijusi su Sirija, kur džihadistai kontroliuoja dideles teritorijas prie sienos su Turkija.

Daugėja ženklų, kad valdžios institucijos sutelkė dėmesį į tikėtinus panašumus arba netgi ryšį tarp liepos 20-ąją įvykdytos mirtininko sprogdintojo atakos per taikos aktyvistų sambūrį Suručo mieste prie sienos su Turkija, kai žuvo 34 žmonės.

Vyriausybė dėl to išpuolio, kurio taikiniu irgi tapo prokurdiški bei kairieji aktyvistai, apkaltino „Islamo valstybę“.

Vyriausybė dėl to išpuolio, kurio taikiniu irgi tapo prokurdiški bei kairieji aktyvistai, apkaltino „Islamo valstybę“.

R.T.Erdoganas sakė, kad atakos Ankaroje kaltininkai bus patraukti atsakomybėn, bet perspėjo, kad „reikės būti kantriems“, kol bus atlikti abiejų mirtininkų sprogdintojų palaikų DNR tyrimai.

Netylant kaltinimams dėl klaidų užtikrinant visuomenės saugumą, iš pareigų buvo atleisti Ankaros policijos vadovas bei jam pavaldūs žvalgybos ir viešojo saugumo vadovai, informavo Turkijos vidaus reikalų ministerija.

Suėmė du įtariamuosius

Turkija suėmė du asmenis, palaikančius ryšius su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK) ir, kaip įtariama, iš anksto žinojusius apie ataką Ankaroje, nusinešusią 97 žmonių gyvybes, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Abu suimtieji kaltinami iš anksto žinoję apie tą planuojamą dvigubą sprogdinimą ir likus iki jo devynioms valandoms pasidaliję informacija apie būsimą išpuolį, sakė vienas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas.

„Tai naujas tyrimas, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Turkijos vyriausybės pareigūnas. – Keliame klausimą, iš kur jie galėjo gauti išankstinės informacijos (apie šeštadienį įvykdytą ataką).“

Vyriausybė nurodė, kad tie asmenys yra susiję su PKK. Turkija anksčiau pareiškė, kad pagrindinis įtariamasis dėl sprogdinimų Ankaroje yra džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, bet pridūrė neatmetanti kitų organizacijų, tokių kaip PKK, vaidmens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius