Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prezidentas apkaltino Rusiją nesilaikant susitarimų dėl Sirijos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį apkaltino Rusiją nesilaikant susitarimų dėl Sirijos šiaurės vakarų regiono, kur rusų ir sirų aviacija suintensyvino bombardavimą, pranešė turkų žiniasklaida.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sudaryta susitarimų su Rusija. Jei Rusija gerbs šiuos susitarimus, mes darysime tą patį. Tačiau šiuo metu, deja, Rusija negerbia šių susitarimų“, – sakė R.T.Erdoganas, kurį citavo dienraštis „Hurriyet“.

Nors yra skirtingose fronto pusėse, Damasko sąjungininkė Maskva ir sukilėlius remianti Ankara glaudžiai bendradarbiavo ieškodamos konflikto sprendimo.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

R.T.Erdoganas pastaruoju metu Maskvą kritikuodavo retai. Nuo draugiškų santykių atnaujinimo 2016 metais jis dažniausiai siekdavo gerų santykių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Tačiau smurtas paskutiniame sukilėlių bastione Idlibe nesiliauja nepaisant Turkijos ir Rusijos Sočyje 2018 metais sudaryto susitarimo, turinčio užkirsti kelią visapusiškam Sirijos pajėgų puolimui.

Ne kartą buvo skelbtas ugnies nutraukimas Idlibo regionui, kur yra apie 3 mln. žmonių. Anksčiau šį mėnesį skelbtą ugnies nutraukimą remia Maskva ir Ankara.

Vis dėlto ketvirtadienį per rusų antskrydžius Idlibe žuvo aštuoni civiliai. Regione yra daug žmonių, kurie buvo priversti palikti savo namus kitose šalies vietose.

Pagal Sočio susitarimą Turkija įsteigė 12 stebėjimo postų, kurių vieną gruodžio mėnesį apsupo Sirijos vyriausybinės pajėgos.

R.T.Erdoganas nurodė, kad turkų pareigūnai tęsia derybas su rusais, ir pridūrė, jog, pasak jų, Turkijos „kantrybė senka“.

Tuomet prezidentas perspėjo Maskvą, kad Turkija „darys visa, kas būtina“, jei bombardavimas Idlibe nesiliaus.

Turkijos gynybos ministerija antradienį sakė, kad Turkija gindamasi keršytų, jei iškiltų grėsmė kuriam nors iš jos postų.

Tarp didelį Ankaros nerimą keliančių dalykų yra galimas nuo smurto bėgančių sirų srautas į Turkiją.

Tačiau R.T.Erdoganas sekmadienį sakė, kad Turkija stato namus Siirjos teritorijoje, JT paskelbus, kad namus turėjo palikti beveik 360 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius