Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prezidentas: J.Bideno sprendimas pripažinti armėnų genocidą – „destruktyvus“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pasmerkė JAV prezidento Joe Bideno sprendimą pripažinti armėnų genocidą kaip „pagrindo neturintį“ žingsnį, žalingą abiejų šalių ryšiams.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.T.Erdoganas paskelbė kitą atsargiai suformuluotą žinutę šeštadienį, tuojau po J.Bideno istorinio pareiškimo per ceremoniją, skirtą tragiškiems įvykiams 1915–1917 metais atminti.

Tačiau pirmadienį kalbėdamas per televiziją Turkijos lyderis nebetramdė savo pykčio ir atkreipė dėmesį, kad pačiose Jungtinėse Valstijose kadaise buvo praktikuojama vergovė ir persekioti autochtonai.

„JAV prezidentas išsakė pareiškimų, kurie neturi pagrindo ir yra nesąžiningi“, – sakė R.T.Erdoganas.

„Esame įsitikinę, kad šie komentarai į pareiškimą buvo įtraukti po radikalių armėnų grupių ir antiturkiškų sluoksnių spaudimo. Tačiau tokia padėtis nemažina šių komentaro destruktyvaus poveikio“, – pabrėžė jis.

Armėnų organizacijos, kurių poziciją palaiko daugelis istorikų ir kitų mokslininkų, sako, kad Pirmojo pasaulinio karo metais per genocidą Osmanų imperijoje žuvo apie 1,5 mln. šios tautybės žmonių.

Ankara pripažįsta, kad daug armėnų ir turkų žuvo osmanų pajėgoms kovojant su carine Rusija.

Tačiau Turkija įnirtingai neigia, kad buvo tikslingai vykdoma genocido politika ir atkreipia dėmesį, kad teisiškai apibrėžta tokio proceso samprata anuomet apskritai neegzistavo.

J.Bidenas stengėsi sušvelninti neišvengiamą Turkijos pykčio pliūpsnį, paskambinęs R.T.Erdoganui pirmąsyk nuo savo kadencijos pradžios sausį.

Abu lyderiai penktadienį kalbėdamiesi telefonu susitarė surengti derybas birželį vyksiančio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose.

Tačiau R.T. Erdoganas pirmadienį sakė, kad J. Bidenui vertėtų „pažvelgti į veidrodį“, kai jis genocidu vadina šimtmečio senumo įvykius.

„Galime taip pat kalbėti, kas nutiko Amerikos autochtonams, juodaodžiams ir Vietname“, – pabrėžė R.T.Erdoganas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius