-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prezidentas sukritikavo JAV sprendimą nubausti Ankarą už rusiškų raketų įsigijimą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pažėrė kritikos Jungtinėms Valstijoms dėl sprendimo paskelbti sankcijų jo šaliai ir pašalinti ją iš naikintuvų F-35 programos, Ankarai įsigijus rusiškų oro erdvės gynybos sistemų.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kalbėdamas po pamaldų Stambule, R.T.Erdoganas pabrėžė, kad Turkija sumokėjo „labai rimtus pinigus“ už radarais sunkiai susekamus F-35.

„Tai yra labai rimta klaida, kurią Amerika, būdama šalis sąjungininkė, padarė mūsų atžvilgiu“, – pažymėjo prezidentas.

„Atsižvelgdamas į tai, kad į valdžią [JAV] ateina ponas [Joe] Bidenas ir vyksta diskusijos, tikiuosi, kad jis žengs pozityvesnių žingsnių, ir sugebėsime tai pataisyti“, – pridūrė turkų lyderis.

Turkija buvo pašalinta iš F-35 programos, nors ir gamino kai kurias šių naikintuvų dalis. JAV tvirtina, kad rusiškos sistemos gali sukelti pavojų šių orlaivių saugumui.

Vašingtonas įšaldė turkų pilotų parengimą ir pareiškė, kad Ankarai nebus leista disponuoti keturiais jos įsigytais orlaiviais.

Tačiau R.T.Erdoganas penktadienį pažymėjo, kad jo šalis derasi su Rusija dėl antros raketų kompleksų S-400 partijos įsigijimo ir turėtų aptarti sandorio detales šio mėnesio pabaigoje. Pirmoji partija Turkijai buvo pristatyta 2019-aisiais ir buvo išbandyta pernai.

Vašingtonas praėjusį mėnesį paskelbė sankcijų keturiems Turkijos aukšto rango gynybos pareigūnams pagal Įstatymą dėl atoveikio JAV priešininkams sankcijomis (CAATSA), kuriuo siekiama apriboti Maskvos įtaką. Tos baudžiamosios priemonės, be kita ko, numatančios draudimą išduoti Turkijos gynybos pramonės valdybai (SSB) eksporto licencijas, buvo pirmas kartas, kai JAV nubaudė kurią nors savo sąjungininkę, pasitelkusios CAATSA.

„Jokia šalis negali spręsti dėl žingsnių, kuriuos žengsime [vystydami] savo gynybos pramonę, – pažymėjo R.T.Erdoganas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius