-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Turkijos teismas paleido septynis Naujųjų metų išpuolio bylos įtariamuosius

Naujųjų metų naktį Stambulo naktiniame klube surengto išpuolio bylą nagrinėjantis Turkijos teismas šeštadienį nurodė paleisti laisvėn septynis įtariamuosius. Netoli Stambulo esančiame Silivryje posėdžiavęs teismas nusprendė, kad 44 kiti įtariamieji, tarp jų – Uzbekistano pilietis Abdulkadiras Masharipovas, prisipažinęs įvykdęs šį išpuolį, turi likti suimti.
Išpuolis Stambule
Turkijos policija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teismo sprendimu, septyni įtariamieji gali būti paleisti laisvėn, tačiau jiems pareikšti įtarimai nėra panaikinami, ir jie privalės reguliariai prisistatyti teisėsaugos pareigūnams.

Iš viso teisiami 57 įtariamieji. Likusieji yra paleisti laisvėn arba slapstosi.

Bylos nagrinėjimas teisme prasidėjo gruodžio 11 dieną, ir penkias dienas vyko liudytojų apklausa. Toliau posėdžiai vyks nuo kovo 26 dienos.

Posėdžiuose dalyvavęs A.Masharipovas atsisakė liudyti, tačiau teismas apklausė jo žmoną, kuri taip pat yra teisiama. Ji paneigė ką nors žinojusi apie išpuolį.

Per išpuolį žuvo 39 2017-ųjų pradžią naktiniame klube „Reina“ šventę žmonės, daugiausia užsieniečiai.

A.Masharipovui, kuris buvo sučiuptas po 17 dienų slapstymosi, gresia 40 nuosprendžių iki gyvos galvos, už kiekvieną auką ir už žudynių rengimą.

Taksi automobiliu atvykęs į elitinį naktinį klubą prie Bosforo sąsiaurio krantų, uzbekas nušovė apsauginį ir įsiveržęs į vidų AK-47 ginklu ėmė nesirinkdamas aukų šaudyti į persigandusius žmones ir susprogdino keletą granatų.

Atsakomybę už išpuolį vėliau prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS), kuri tuo metu kontroliavo didelius Turkijos kaimynių, Sirijos ir Irako, teritorijų plotus. Tai pirmas ir kol kas vienintelis kartas, kai šis džihadistų judėjimas atvirai prisiėmė atsakomybę už išpuolį Turkijoje.

A.Masharipovas, „Islamo valstybėje“ žinomas Abu Muhammedo Horasani slapyvardžiu, yra vienas iš kelių Uzbekistano piliečių, šiemet įsivėlusių į džihadistų atakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius