Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turtingiausias Ukrainos žmogus Rinatas Achmetovas kaltinamas dvigubu žaidimu: oficialiai pasisako už vieningą Ukrainą, tačiau slapčia finansuoja separatistus?

Donecko „liaudies gubernatoriumi“ pasiskelbęs Pavelas Gubarevas apkaltino turtingiausią Ukrainos žmogų ir buvusį Viktoro Janukovyčiaus sąjungininką Rinatą Achmetovą separatizmo finansavimu. Milijardierius atkerta, kad jam nereikia niekam mokėti pinigų – jis esą žmones sugeba įtikinti kalbomis.
Rinatas Achmetovas
Rinatas Achmetovas / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Iš kalėjimo Kijeve mainais į nelaisvėje laikytus Ukrainos saugumo tarnybos karininkus išleistas P.Gubarevas interviu Kremliaus finansuojamam laikraščiui „Rossiiskaya Gazeta“ aiškino, kad R.Achmetovas moka pinigus dviem trečdaliams separatistų.

Pasak P.Gubarevo, po Maidano revoliucijos ir buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus pabėgimo iš šalies R.Achmetovas ir kiti turtingi buvusios valdančiosios Regionų partijos nariai kyšiais bandė išlaikyti savo įtaką šalies rytuose.

Pasak P.Gubarevo, po Maidano revoliucijos ir buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus pabėgimo iš šalies R.Achmetovas ir kiti turtingi buvusios valdančiosios Regionų partijos nariai kyšiais bandė išlaikyti savo įtaką šalies rytuose

„Visi separatistai ėmė pinigus iš R.Achmetovo ir kitų, – sakė P.Gubarevas. – Kaip paaiškėjo vėliau, du trečdaliai aktyvistų buvo remiami oligarcho Achmetovo. Net ir tie, kurie rėmėsi kitokia ideologija, ėmė iš jo pinigus.“

„P.Gubarevas ir kiti separatistai turėtų būti uždaryti į beprotnamį“

R.Achmetovas, kurio turtas vertinamas 11,8 mlrd. JAV dolerių, po P.Gubarevo mestų kaltinimų išplatintame pranešime pabrėžė, kad jis remia Donbaso likimą Ukrainoje ir ragina ieškoti taikaus neramumų Rytų Ukrainoje būdo, rašo „Kyiv Post“.

„Pavelas Gubarevas sakė, kad aš nupirkau du trečdalius aktyvistų. Aš atsakingai pareiškiu, kad aš niekad nedaviau ir neduosiu nė cento. Svarbiausias dalykas – aš jų nenupirkau, aš juos įtikinau. Ir jeigu man pavyko įtikinti du trečdalius jų, įtikinsiu ir daugiau“, – teigė R.Achmetovas.

Pranešime jis rašė, kad yra tvirtai įsitikinęs, jog Donbasas gali būti laimingas tik vieningoje Ukrainoje. „Aš esu už stiprų Donbasą stiprioje Ukrainoje“, – rašė jis.

Save „Donecko Liaudies Respublikos“ vienu iš vadovų pasiskelbęs Denisas Pušilinas taip pat paneigė, kad R.Achmetovas finansuoja separatistus. Jis pajuokavo, kad turtingiausias žmogus „mūsų nefinansuoja, tačiau netrukus į mūsų biudžetą mokės mokesčius“.

Regionų partija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad „P.Gubarevas ir kiti separatistai turėtų būti uždaryti į beprotnamį“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pavelas Gubarevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pavelas Gubarevas

Kaltintas separatizmo finansavimu ir anksčiau

Nors R.Achmetovas viešai sako remiantis vieningą ir laisvą Ukrainą, ne kartą Ukrainos žiniasklaidoje svarstyta, ar tai nėra dvigubas jo žaidimas, o milijardierius iš tikrųjų remia Vladimirą Putiną ir stengiasi sumenkinti Ukrainos valdžios įtaką Donecko srityje.

Kaip pažymi „Kyiv Post“, vienas iš jo motyvų gali būti užkirsti kelią bet kokiam jo verslo tyrimui. Kijevas yra pareiškęs, kad R.Achmetovas eina „aukštu numeriu tyrimų sąraše“. 

Ant R.Achmetovo biuro Kijeve dažais anksčiau buvo užrašyti užrašai „Rinatas yra separatistas“ ir „Lauk iš Kijevo“

„Mes turime su jais kovoti, – duodama interviu „Kyiv Post“ Tetjana Čornovol sakė apie R.Achmetovą ir kitus verslininkus iš V.Janukovyčiaus aplinkos. – Jie vis dar daro įtaką situacijai Ukrainoje.“

Ukrainos Saugumo tarnybos (SBU) vadovas Valentynas Nalyvaičenka dėl mirtinų gegužės 2-osios susirėmimų Odesoje, per kuriuos žuvo beveik 50 žmonių, yra apkaltinęs V.Janukovyčiaus vidinį ratą. Anot jo, separatistams, kurie užpuolė patriotinio mitingo dalyvius, sumokėjo su buvusiais V.Janukovyčiaus sąjungininkais siejamas centras. 

Ant R.Achmetovo biuro Kijeve dažais anksčiau buvo užrašyti užrašai „Rinatas yra separatistas“ ir „Lauk iš Kijevo“. Rusus smerkiančiais užrašais taip pat buvo aprašinėtas R.Achmetovui priklausantis prekybos centras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinatas Achmetovas su Viktoru Janukovyčium
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinatas Achmetovas su Viktoru Janukovyčium

Mariupolyje kuria savo armiją

R.Achmetovo „Metinvest Group“ praėjusią savaitę paskelbė, kad kuria neginkluotą miliciją Mariupolyje, kurią sudarys metalurgijos fabriko darbuotojai. Ji nuo antradienio dirbs kartu su miesto milicija ir patruliuos miesto gatvėse.

„Metinvest“ taip pat pareikalavo Kijevą nutraukti antiteroristinę operaciją ir nedelsiant atsitraukti iš Mariupolio.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Serhijus Pašinskis tokios „Metinvest“ milicijos įkūrimą pavadino nerimo šaltiniu, nes tai gali destabilizuoti situaciją.

Nors jis išreiškė susirūpinimą privačia „Metinvest“ armija, S.Pašinskis sakė neturintis įrodymų, kad R.Achmetovo įmonės finansuotų separatizmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius