Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF iškėlė Latvijai naujų ir sunkiai įgyvendinamų sąlygų kreditavimui pratęsti

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pateikė Latvijai naujų ir gana sunkiai įgyvendinamų sąlygų kreditavimui pratęsti, trečiadienį interviu Latvijos radijui pareiškė šalies premjeras Valdis Dombrovskis.
Tarptautinio valiutos fondo pastatas
Tarptautinio valiutos fondo pastatas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įvardyti šias sąlygas jis atsisakė motyvuodamas derybų su TVF konfidencialumu. „Derybos su kreditoriais yra sunkios, o TVF iškeltos sąlygos – gana sudėtingos. Su Europos Komisija dėl kreditavimo sąlygų susitarėme ir pasirašėme papildomą tarpusavio supratimo memorandumą. Jei TVF sutiks su tokiomis pat sąlygomis, reikalai pajudės“, – sakė V.Dombrovskis.

Latvijos Vyriausybės vadovo žodžiais, TVF ir EK požiūriai kai kuriais aspektais skiriasi, vienas jų – skirtinga nuomonė dėl euro įvedimo Latvijoje spartinimo.  „TVF reikalauja labai stipriai sumažinti iždo deficitą – tai bene esminė jo sąlyga. Su ja yra susiję keletas kitų reikalavimų, dėl kurių deramasi“, – sakė V.Dombrovskis.

Jis užsiminė, jog TVF ir toliau reikalauja, kad pridėtinės vertės mokesčio tarifas Latvijoje nuo 2010 metų būtų padidintas nuo 21 iki 23 procentų.

„Dabar akivaizdu, kad PVM padidinimas nuo šių metų trimis procentais laukto efekto nedavė, todėl tai yra derybų objektas“, – pabrėžė premjeras.  Ar TVF reikalauja devalvuoti latą, V.Dombrovskis nekalbėjo, bet pats kartą tikino, jog „devalvacijos nebus, latas stabilus“.  Kaip jau buvo skelbta, jungtinė EK ir TVF ekspertų grupė darbą Rygoje pradėjo pirmadienį.

EK šio mėnesio pradžioje skyrė Latvijai 1,2 mlrd. eurų pagal tarptautinės finansinės paramos šiai valstybei programą, bet Latvijos ši finansinė injekcija dar nepasiekė.  TVF apie Latvijos kreditavimo pratęsimą pranešti delsia.

Ypač smarkiai nuo pasaulio finansų krizės nukentėjusiai Latvijai praėjusių metų pabaigoje skirtas 7,5 mlrd. eurų tarptautinės finansinės paramos paketas.  Vykdydama įsipareigojimus Latvija šią finansinę injekciją gautų 2009–2011 metais: 3,1 mlrd. eurų – iš EK, 1,7 mlrd. eurų – iš TVF, 1,8 mlrd. eurų – iš Skandinavijos valstybių, po 100 mln. eurų – iš Čekijos, Lenkijos ir Estijos, 400 mln. eurų – iš Pasaulio banko, 200 mln. eurų – iš Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko.

Paskutinėmis 2008-ųjų dienomis Latviją pasiekė beveik 0,6 mlrd. eurų iš TVF, o pirmąjį šių metų ketvirtį – 1 mlrd. eurų iš EK.  Trečiąjį šių metų ketvirtį Latvija iš viso turėtų sulaukti 1,7 mlrd. eurų: 1,2 mlrd. eurų iš EK, po 0,2 mlrd. eurų iš TVF ir Pasaulio banko, 0,1 mlrd. eurų – iš Čekijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius