Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tvirtėjant ryšiams Izraelis, Graikija ir Kipras surengė bendras karinių laivynų pratybas

Izraelio kariuomenė penktadienį paskelbė surengusi bendras karinių laivynų pratybas su Graikija ir Kipru, dar kartą pademonstruodama tvirtėjančius šių šalių, laikančių Turkiją varžove Viduržemio jūroje, ryšius.
Graikijos karinis jūrų laivynas
Graikijos karinis jūrų laivynas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Izraelio kariuomenė sakė, kad žydų valstybės vadovaujamos „Noble Dina“ pratybos, kuriose taip pat dalyvavo ir Prancūzija, apėmė „kovos su povandeniniais laivais procedūras, paieškos ir gelbėjimo scenarijus ir scenarijų, kuriuo imituojamas laivų mūšis.“

„Praėjusią savaitę [Izraelio] laivynas vadovavo didelio masto pratyboms, kurių metų išbandyti povandeninių kovos veiksmų, paieškos ir gelbėjimo, [laivų] vilkstinių palydos ir antvandeninių kovos veiksmų pajėgumai“, – sakė Izraelio laivyno operacijų vadovas, kontradmirolas Eyalas Harelas.

„Šios pratybos ypatingai svarbios siekiant sustiprinti [Izraelio] laivyno sąryšį su kitų šalių laivynais, turinčiais bendrų interesų“, – pridėjo jis.

Izraelis, Graikija ir Kipras pastaraisiais mėnesiais stengėsi stiprinti bendradarbiavimą, įskaitant vystomus planus nutiesti 2 000 megavatų povandeninio elektros kabelį ir 1,9 tūkst. km ilgio povandeninį dujotiekį. Šių šalių gynybos ministrai buvo susitikę lapkričio mėnesį, kuomet sutarė plėtoti karinį bendradarbiavimą.

Graikija ir Kipras yra įsitraukę į ginčą su Turkija, siunčiančia dujų telkinių žvalgymo laivus į vandenis, į kuriuos pretenduoja Graikija, taip pat gręžimo laivus į vandenis, į kuriuos išimtines teises reiškia Kipras. Praėjusiais metais įtampa tarp Graikijos ir Turkijos, kurios abi yra NATO narės, priartėjo prie atviro konflikto, tačiau vėliau kiek atslūgo.

Izraelis ir Turkija buvo artimi sąjungininkai, tačiau 2010-aisiais tarp jų įsiplieskė nesantaika, izraeliečių pajėgoms nužudžius 10 Turkijos piliečių, kai turkų vedama laivų flotilė bandė pralaužti Izraelio vykdomą Gazos Ruožo blokadą.

2016 metais abi šalys pasirašė susitaikymo susitarimą, kuriam tarpininkavo JAV, tačiau po dvejų metų diplomatiniai ryšiai nutrūko, Vašingtonui nusprendus pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas save vaizduoja kaip palestiniečių užtarėją ir yra teikęs paramą islamistų judėjimui „Hamas“, 2007 metais užgrobusį valdžią Gazos Ruože iš kitų palestiniečių grupių. Nemažai „Hamas“ lyderių yra gyvena Turkijoje, o R.T.Erdoganas 2019-ųjų gruodį netgi yra susitikęs su šios judėjimo lyderiu Ismailu Haniyehu.

Izraelis ir Vakarų šalys „Hamas“ laiko teroristine grupuote. Turkija ją laiko teisėtu politiniu veikėju, nes 2006 metais „Hamas“ laimėjo Palestinos parlamento rinkimus, ir neigia tiekusi ginklus šios grupės ginkluotajam sparnui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius