Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tymošenko ketina surengti Ukrainai „antrąjį Maidaną“

Ukrainos opozicionieriai ketina sugrįžti prie kovos gatvėse taktikos, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Julija Tymošenko
Julija Tymošenko. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Partijos „Tėvynė“ lyderė Julija Tymošenko viešai apkaltino dabartinės valdžios atstovus politinėmis represijomis ir paragino tėvynainius vėl ateiti į pagrindinę Kijevo aikštę su protesto akcijomis.

Interviu Kijevo opoziciniam „5-ajam kanalui“ J.Tymošenko pareiškė, kad Ukrainai prasidėjo tas persilaužimo laikotarpis, kai eiliniai piliečiai liovėsi pasitikėti aukštais pareigūnais.

„Žmonės jaučiasi nelaimingi, žmonės jaučiasi nelaisvi, žmonės jaučiasi blogiau nei ankstesniais metais, – sakė J.Tymošenko. – Jie (valdžia) žino, kad praranda liaudies pasitikėjimą, todėl vienintelis receptas, kurį jie turi, – tai pašalinti visus, kurie gali sudaryti jiems realią, sąžiningą ir labai stiprią konkurenciją“.

Situaciją, susidariusią šalyje, „Tėvynės“ vadovė palygino su stalininiais 1937 metais, kai nė vienas kitaip mąstantis asmuo negalėjo jaustis visiškai saugus.

Tuo pat laiku, pasak jos, represijomis Ukrainos valdžia mėgina nukreipti visuomenės dėmesį nuo savo finansinių suktybių, visų pirma nuo pernelyg didelės objektų, statomų 2012 metų Europos futbolo čempionatui, kainos.

Maidano šmėkla

Opozicionieriai primena, kad tik iki Naujųjų metų Ukrainoje buvo areštuoti iš karto dviejų parlamente atstovaujamų partijų lyderiai – buvęs vidaus reikalų ministras, vadovaujantis „Liaudies savigynai“ Jurijus Lucenka ir buvęs teisingumo ministro pirmasis pavaduotojas, dabar Ukrainos socialdemokratų vadovas Jevhenas Kornijčukas. Abu dabar yra tardymo izoliatoriuje.

Vienintelė išeitis iš situacijos, opozicijos nuomone, yra nedelsiant suvienyti visas jėgas, galinčias kaip nors pasipriešinti dabartinio Ukrainos prezidento ir šalies vyriausybės politikai.

„Tėvynė“ tikina, kad ji yra pasiryžusi prisiimti šią funkciją.

„Norėčiau dabar kreiptis į visą šalį, – pareiškė J.Tymošenko. – Sausio 22 dieną mes švenčiame vieną mūsų švenčių – Susivienijimo dieną. Todėl aš noriu paraginti visus geros valios žmones ją atšvęsti ten, kur mes visada renkamės. Tai – Maidanas (Nepriklausomybės aikštė)“.

J.Tymošenko bendražygiai neatmeta galimybės pastatyti Ukrainos sostinės pagrindinėje aikštėje nuolat veikiantį palapinių miestelį.

Atsakomasis ėjimas

Prezidento ir vyriausybės atstovai jau reagavo į garsius „Tėvynės “ vadovės pareiškimus.

Viktoro Janukovyčiaus administracijos vadovo pavaduotoja Ana German pavadino J.Tymošenko mestus kaltinimus nepagrįstais ir smerktinais.

Beje, A.German nuomone, valstybės vadovo administracija nesikreips dėl jų įvertinimo į teismo institucijas.

Ukrainos generalinė prokuratūra, kaip ir anksčiau, sako, kad apie jokias represijas šalyje negali būti nė kalbos, o į tyrėjų akiratį patenka žmonės, vienaip ar kitaip susiję su neteisėtais veiksmais prezidento Viktoro Juščenkos laikais.

Tuo tarpu Regionų partijos deputatas Viktoras Večiorka, komentuodamas opozicijos ketinimą surengti „antrąjį Maidaną“ pažymėjo, kad „nauji maidanai pakenks tarptautiniam Ukrainos įvaizdžiui, o efekto neduos“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius