Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: musulmonų skaičius kai kuriose Europos šalyse gali patrigubėti

Vašingtone veikiantis tyrimų centras „Pew“ skelbia, kad vien Jungtinėje Karalystėje musulmonų, kurių dabar yra 6,3 proc., 2050 metais jau gali būti 16,7 proc. Tiesa, rytineje Europos dalyje pokyčių beveik nebus, rašo „The Guardian“.
Prancūzijos musulmonai
Prancūzijos musulmonai / X02011

„Pew“ tyrimų centro ataskaita „Europos auganti musulmonų populiacija“ (Europe's Growing Muslim Population) atskleidžia, kad prognozės rytinei ir vakarinei Europos dalims kardinaliai skirtingos.

Pavyzdžiui, Vokietijoje musulmonai pernai sudarė 6,1 proc. visų gyventojų, o 2050 metais – jei nenuslops intensyvi imigracija – rodiklis išaugs iki 19,7 proc. Tuo tarpu kaimyninėje Lenkijoje pokytis būtų vos nuo 0,1 proc. iki 0,2 proc.

Tyrėjų teigimu, net jei visos 28 ES narės, taip pat – Norvegija ir Šveicarija, visiškai uždarytų sienas migrantams iš musulmoniškų šalių, musulmonų Europoje toliau daugėtų, nes jų šeimose gimsta daugiau vaikų.

Kaip skelbia „Pew“, 2016 metais 4,9 proc. visų Europos gyventojų buvo musulmonai. 30-yje šalių gyveno 25,8 mln. musulmonų. 2010 metais skaičius siekė 19,5 mln.

Daugėja ir į Europą atvykstančių musulmonų migrantų, kurie nuo maždaug 2014-ųjų čia bėga nuo konfliktų Sirijoje, Irake ir Afganistane. Tiesa, daug ir ekonominių migrantų. Tempas – beveik 0,5 mln. atvykėlių per metus.

Mokslininkai nagrinėjo tris scenarijus. Pirmasis – nulinės migracijos 2016-2050 metų laikotarpiu. Antrasis – vidutinės migracijos, kai pabėgėlių srautas išsenka, bet žmonės toliau vyksta į Europą dėl kitų priežasčių. Ir trečiasis – didelės migracijos, kai atvykėlių skaičius nemažėja.

Pagal nulinės migracijos scenarijų, musulmonų gyventojų dalis Europoje iki 2050 metų išaugtų nuo 4,9 proc. iki 7,4 proc. Neskaitant Kipro (25,4 proc.), kurio šiaurinė dalis priklauso musulmoniškai Turkijai, didžiausia musulmonų dalis gyventų Prancūzijoje – nebe 8,8 proc., o 12,7 proc.

Vertinant vidutinės migracijos scenarijų, kuris greičiausiai labiausiai tikėtinas, musulmonų labiausiai padaugėtų Švedijos visuomenėje – iki 20,5 proc. Jungtinėje Karalystėje musulmonų gyventų nebe 6,3 proc., o 16,7 proc. Suomijoje rodiklis šoktelėtų nuo 2,7 proc. iki 11,4 proc.

O jei aukšti migracijos tempai, stebimi dabar, išsilaikytų iki pat 2050 metų, Švedijoje musulmonai jau sudarytų 30,6 proc. visų gyventojų. Suomijoje – 15 proc., Norvegijoje – 17 proc.

Tiesa, Rytų Europoje, taigi ir Baltijos valstybėse, musulmonų ir toliau bus mažai – tik Vengrijoje ir Graikijoje įmanomas didesnis statistinis šuolis.

Musulmonų skaičius Europoje auga ne tik dėl migracijos, bet ir dėl natūralių priežasčių. Musulmonų šeimose vidutinis gimstamumo rodiklis – vidutinis naujagimių skaičius – siekia 2,6, o kitose – tik 1,6.

Musulmonai taip pat vidutiniškai daug jaunesni nei kitų religijų atstovai ar netikintys europiečiai. 15 metų nesulaukusių vaikų dalis tarp visų musulmonų siekia net 27 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius