Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tyrime dėl Maskvos kišimosi į JAV prezidento rinkimus R.Muelleris demonstruoja jėgą

Pirmadienį trims su JAV prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanija susijusiems asmenims pateikti oficialūs kaltinimai siunčia aiškią žinutę – specialusis prokuroras Robertas Muelleris į tyrimą žvelgia itin griežtai, rašo „Reuters“.
Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris
Robertas Muelleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Muellerio komanda pirmadienį paskelbė D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovui Paului Manafortui ir buvusiam jo verslo partneriui Rickui Gatesui pateikusi oficialius kaltinimus pinigų plovimu. Tyrėjai pranešė, kad dar vienas kampanijos darbuotojas George'as Papadopoulosas prisipažino esąs kaltas.

Taip specialusis prokuroras parodė, kad, vadovaudamas šiam tyrimui, jis kapstysis giliai praeityje ir agresyviai naudosis savo galiomis.

„Jie demonstruoja jėgą prieš bet ką, su kuo susiduria šiame tyrime, ir duoda suprasti, kad jie nusiteikę rimtai, – sakė buvęs federalinis prokuroras Patrickas Cotteras. – Jei pas tave ateiname, turi kalbėti su mumis. Manafortas nekalbėjo, ir, pažiūrėk, kas jam nutiko.“

P.Cotteras: „Jie demonstruoja jėgą prieš bet ką, su kuo susiduria šiame tyrime, ir duoda suprasti, kad jie nusiteikę rimtai. Jei pas tave ateiname, turi kalbėti su mumis. Manafortas nekalbėjo, ir, pažiūrėk, kas jam nutiko.“

Pirmadienį P.Manafortui ir R.Gatesui buvo pateikti kaltinimai pinigų plovimu, mokesčių slėpimu ir sąmokslu prieš JAV. Pirmadienį įtariamieji teigė esantys nekalti.

Panašu, kad šie pirmadienį pateikti oficialūs kaltinimai – tik pradžia. JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas gegužę R.Muellerį paskyrė specialiuoju prokuroru po to, kai D.Trumpas atleido Federalinių tyrimų biuro (FTB) direktorių Jamesą Comey.

J.Comey vadovavo tyrimui dėl galimo D.Trumpo kampanijos darbuotojų bendradarbiavimo su Maskva siekiant paveikti 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

R.Muelleriui buvo pavesta ištirti galimą sąmokslą „bet kokiu klausimu, kuris iškilo ir gali tiesiogiai iškilti vykdant tyrimą“.

Savo ruožtu D.Trumpas neigė bet kokį sąmokslą su Rusija, keletą kartų pavadino tyrimą „raganų medžiokle“. Maskva taip pat neigia bandymus paveikti 2016-ųjų rinkimus.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas

Pirmadienį pateikti pirmieji kaltinimai įrodo, kad R.Muelleris pademonstravo nebijąs panaudoti savo galių. Savo ruožtu Baltųjų rūmų pareigūnai šią žinutę suprato.

„Nerimauju dėl vieno dalyko: kad Rosensteinas, suteikdamas Muelleriui šią galią, sukūrė monstrą“, – teigė anonimu norėjęs likti Baltųjų rūmų pareigūnas.

Peržengs ribas?

Liepą duodamas interviu „The New York Times“ D.Trumpas sakė, kad R.Muelleris, pradėjęs tirti D.Trumpo šeimos verslą, peržengtų ribas.

R.Capersas: „Nemanau, kad prokurorams rūpi politikų kalbos apie ribų peržengimą.“

Teisės ekspertai mano, kad R.Muellerio nepaveiks D.Trumpo nuomonė apie tai, kaip turėtų būti vykdomas tyrimas.

„Nemanau, kad prokurorams rūpi politikų kalbos apie ribų peržengimą“, – sakė buvęs federalinis prokuroras Robertas Capersas.

Kriminalinės teisės profesorius iš Kornelio teisės mokyklos Jensas Davidas Ohlinas spėja, kad R.Muelleris gali taikytis į galimus P.Manaforto ir R.Gateso finansinius nusikaltimus tam, kad priverstų juos bendradarbiauti ir atskleisti kitus nusikaltimus.

Keleto advokatų teigimu, pirmadienį R.Muellerio komandos paskelbtas G.Papadopouloso kaltės pripažinimas gali padaryti spaudimą kitiems rinkimų kampanijos darbuotojams prabilti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rickas Gatesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rickas Gatesas

Nors P.Manafortui ir R.Gatesui pateikti kaltinimai nėra susiję su jų darbu rinkimų kampanijoje, G.Papadopoulosas prisipažino melavęs FTB apie ryšius su užsienio piliečiais, kurie, jo manymu, buvo susiję su Rusijos vyriausybe. Jis tuos ryšius palaikė tuo metu, kai dirbo D.Trumpo kampanijoje.

Tai, kad R.Muelleris atskleidė G.Papadopouloso kaltės prisipažinimą, „buvo siekis užkirsti kelią argumentams, jog Manaforto ir Gateso byla nėra susijusi su Rusija“.

Tyrėjų teigimu, G.Papadopoulosas buvo sulaikytas liepą ir bendradarbiavo su vyriausybe.

„Vienas Dievas težino, ką šis vyrukus dabar pasakys, – teigė buvęs D.Trumpo kampanijos patarėjas. – Kol jis bendradarbiauja, jis gali paspęsti spąstus kitiems.“

Čia minimi spąstai – kai įtariamasis pakviečiamas liudyti prieš didžiąją prisiekusiųjų žiuri siekiant vėliau jį nubausti už melagingus parodymus.

P.Cottero teigimu, tai, kad R.Muelleris atskleidė G.Papadopouloso kaltės prisipažinimą, „buvo siekis užkirsti kelią argumentams, jog Manaforto ir Gateso byla nėra susijusi su Rusija“.

Buvusio FTB agento Franko Montoyos teigimu, P.Manafortui pateikti kaltinimai ir G.Papadopouloso prisipažinimas rodo, kad R.Muelleris neketina pasiduoti Baltųjų rūmų spaudimui.

„Tai tarsi žemėlapis – tirsime pinigų plovimą, tirsime mokesčių slėpimą, tirsime kriminalines konspiracijas. Peržengsime Trumpo ribas. Ir mes toliau tirsime vadinamąjį sąmokslą ar bendradarbiavimą su rusais siekiant paminti demokratiją“, – sakė F.Montoya.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius