Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimui dėl galimų D.Trumpo komandos ir Rusijos ryšių vadovausiantis R.Muelleris – nešališkas profesionalas

Žinią, kad išplėstam tyrimui, kurio metu aiškinamasi, ar Donaldo Trumpo rinkimų komandos nariai buvo susimokę su Rusija prieš pernykščius JAV prezidento rinkimus, vadovaus buvęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Robertas Muelleris, palankiai priėmė ir demokratai, ir respublikonai. Šis pareigūnas vertinamas kaip tikras profesionalas, rašo „The New York Times“.
Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris
Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Muelleris FTB direktoriaus pareigas ėjo vos savaitę, kai džihadistų užgrobti lėktuvai rėžėsi į dangoraižius Niujorke ir Pentagono pastatą 2001 metų rugsėjo 11-ąją.

Būtent šios atakos ir tai, kaip Amerika į jas reagavo, apibrėžė R.Muellerio darbą, užtrukusį net 12 metų, FTB.

Jis dirbo ir prezidentui George'ui W.Bushui, ir Barackui Obamai, o dėl kovos už teisės principus jį gerbia abi susiskaldžiusios JAV politinės bendruomenės pusės.

72-ejų niujorkietis yra buvęs JAV jūrų pėstininkas, tarnavęs Vietnamo kare. Vėliau jis dirbo Teisingumo departamente, po to – federaliniu prokuroru. FTB ilgiau nei R.Muelleris vadovavo tik pirmasis biuro direktorius J.Edgaras Hooveris.

Iškalbingi įvykiai 2004 metais

Po Rugsėjo 11-osios atakų R.Muelleris, kaip FTB direktorius, iš arti stebėjo, kaip jo vadovaujamam biurui skiriama vis daugiau galios, pinigų ir pareigūnų. Vašingtonas siekė užtikrinti, kad siaubingi „Al Qaeda“ smūgiai Amerikos teritorijoje nepasikartotų.

Sekėsi neblogai – tokio masto išpuolių JAV daugiau nebuvo. Tiesa, R.Muelleris ir jo agentai nesugebėjo užkirsti kelio sprogdinimams per 2013 metų Bostono maratoną, nors vienas atakos vykdytojų, Tamerlanas Carnajevas, anksčiau buvo atsidūręs FTB akiratyje.

Broliai Carnajevai
Broliai Carnajevai

Vis dėlto labiausiai R.Muelleris pasižymėjo principingu nešališkumu – tai įrodė iškalbingi įvykiai 2004-aisiais.

72-ejų niujorkietis yra buvęs JAV jūrų pėstininkas, tarnavęs Vietnamo kare.

Tada FTB direktorius ir Jamesas Comey, ėjęs generalinio prokuroro pavaduotojo pareigas, kartu užblokavo G.W.Busho pastangas atnaujinti slaptą vyriausybinio stebėjimo programą.

R.Muelleris ir J.Comey vieną dieną atskubėjo į ligoninę Vašingtone ir neleido prezidento G.W.Busho patarėjams įtikinti sunkiai sergantį generalinį prokurorą Johną Ashcroftą atnaujinti programą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./G.W.Bushas, R.Muelleris ir J.Ashcroftas (iš kairės)
AFP/„Scanpix“ nuotr./G.W.Bushas, R.Muelleris ir J.Ashcroftas (iš kairės)

Tie įvykiai jau tapo legendiniais: jie įtvirtino FTB nešališkumo reputaciją.

Dabar R.Muelleris vadovaus FTB vykdomam tyrimui dėl „Rusijos vyriausybės pastangų paveikti 2016 metų prezidento rinkimus ir su tuo susijusių reikalų“ ir turės įgaliojimus vykdyti baudžiamąjį persekiojimą už nusikaltimus, išaiškintus per tyrimą.

Giria nepriekaištingą reputaciją

Per savo karjerą JAV teisės sistemoje R.Muelleris užsitarnavo tiek demokratų, tiek respublikonų pagarbą – visų pirma dėl to, kad jis nuosekliai vengė veltis į politinius ginčus ir rėmėsi vien kietais faktais. Jo paskyrimu vadovauti specialiam tyrimui patenkinti ir FTB profesionalai.

„Tai geriausias įmanomas pasirinkimas. Jis visiškai nepriklausomas ir nešališkas, jis tikrai žino, kaip vykdyti kokybišką tyrimą. Geresnio nėra“, – tvirtino Timothy Murphy, kuris 2011 metais paliko FTB direktoriaus pavaduotojo postą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris

Kitas tokias pat pareigas, tik anksčiau, ėjęs pareigūnas Thomas Pickardas pabrėžė, kad R.Muellerio visiškai nejaudina politinis spaudimas.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad B.Obama pratęsė R.Muellerio kadenciją, nors jis jau buvo išdirbęs visus 8 G.W.Busho prezidentavimo metus: „Jis 12 metų nekišo FTB į politiką.“

Th.Pickardas: „Jo darbo etika neįtikėtina. Robertui neatrodydavo neįprasta užsibūti darbe iki 21, 22, 23 valandos, o kitą rytą ateiti 6 valandą – puikiai atrodant.“

„Muelleris yra puikus pasirinkimas. Nepriekaištinga reputacija. Turėtų sulaukti didžiulio palaikymo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė kongresmenas respublikonas Jasonas Chaffetzas, vadovaujantis Atstovų Rūmų Priežiūros ir valdymo reformų komitetui.

„Protingas, principingas, atkaklus ir sąžiningas“, – teigė buvusi G.W.Busho patarėja vidaus saugumo klausimais Fran Townsend, o vienas demokratų lyderių, senatorius Chuckas Schumeris pridūrė: „Dabar labiau nei anksčiau tikiu, kad tyrime bus remiamasi faktais.“

„Jo darbo etika neįtikėtina. Robertui neatrodydavo neįprasta užsibūti darbe iki 21, 22, 23 valandos, o kitą rytą ateiti 6 valandą – puikiai atrodant“, – stebėjosi Th.Pickardas.

Įprastas darbas – sunkiai įmanomas

Neabejojama, kad su tokiu pat užsidegimu R.Muelleris, kurio neribos nei laikas, nei biudžetas, dirbs ir dabar. O JAV politikos veteranai „Politico“ teigė, kad dabar dirbti Baltuosiuose rūmuose bus tikrai nelengva.

Esą specialiųjų tyrėjų įdėmūs žvilgsniai išvargintų net sklandžiai funkcionuojančius Baltuosius rūmus, o D.Trumpo administracijos tokia tikrai nepavadinsi.

„Kai paskiriamas specialus tyrėjas, nuotaikos visada pablogėja. Viskas tiesiog pasikeičia. Labai sunku žmonėms, kurie visiškai dėl nieko nekalti“, – sakė buvęs G.W.Busho patarėjas Peteris Wehneris, kuris Vašingtone dirbo vykstant tyrimui dėl Centrinės žvalgybos tarnybos (CŽV) agentės Valerie Plame tapatybės nutekinimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerie Plame
AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerie Plame

„O jei esi kaltas, dar sunkiau. Žmonės pradeda bijoti dėl to, ką padarė, ir dėl galimybės, kad jų nusižengimai bus paviešinti“, – pridūrė P.Wehneris.

Be to, spaudimą, jo teigimu, jaus ne tik vyresnieji administracijos pareigūnai. Tyrimo šešėlį jaus ir jie, ir praktikantai, kurie reguliariai turės mesti įprastus darbus ir rūpintis reikalais, su kasdienėmis užduotimis neturinčiais nieko bendra.

Pavyzdžiui, greičiausiai prireiks naršyti po tūkstančius dokumentų, kuriuos bus būtina perduoti tyrėjams. Galiausiai apsunks kasdienis bendravimas – kolegos ims baimintis, kad jų žodžiai galės bus panaudoti prieš juos per apklausas.

Apsunks kasdienis bendravimas – kolegos ims baimintis, kad jų žodžiai galės bus panaudoti prieš juos per apklausas.

„Įmanoma, kad Baltieji rūmai neteks savo programos kontrolės, – mano G.W.Busho patarėjui Karlui Rove'ui per tyrimą dėl V.Plame tapatybės paviešinimo, kuriuo pasirūpino būtent tuometė administracija, atstovavęs advokatas Robertas Luskinas. – Tai labai išblaško.

Tai išsiurbia energiją. Visą tą laiką, kai virš prezidentavimo kybo toks debesis, kažką prasmingo nuveikti yra labai sunku.“

O turint omenyje, kad įtarimai yra apgaubę ir M.Flynną, ir buvusį D.Trumpo kampanijos vadovą Paulą Manafortą, laiko atsakyti į kaltinimus reikės tikrai daug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius