-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 04 /17:45

Uhane dirbantys PSO ekspertai „labai nuoširdžiai“ kalbėjosi su Kinijos mokslininkais

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) inspektoriai dalyvavo „labai nuoširdžiose“ diskusijas su kinų mokslininkais apie koronaviruso pandemiją, įskaitant teorijas, kad užkratas galėjo pasklisti iš tyrimų laboratorijos, ketvirtadienį sakė tyrimo Uhane vadovas naujienų agentūrai AFP.
PSO ekspertai Uhane
PSO ekspertai Uhane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus dienai po ekspertų apsilankymo Uhano laboratorijoje publikuotame interviu Peteris Benas Embarekas sakė, kad pokalbyje buvo aptartos garsiosios pasaulio žiniasklaidoje skelbtos versijos.

Nors konkrečių teorijų jis neįvardino, kai kurias iš jų pavadino neracionaliomis ir pabrėžė, kad tyrėjai joms nešvaistys laiko.

„Diskusijos buvo labai nuoširdžios“, – sakė PSO maisto saugos ir gyvūnų ligų ekspertas P.B.Embarekas telefonu iš Uhano, kur 2019 metų gruodį pirmą kartą buvo nustatyta žmonių užsikrėtimo koronavirusu SARS-CoV-2 atvejų.

VIDEO: Pavojus traukiasi: Uhanas jau ruošiasi grįžti prie įprasto gyvenimo

„Aptarėme daug garsių teorijų ir kitų dalykų, ir kas buvo nuveikta joms paaiškinti“, – pridūrė ekspertas, nuo 2009 metų dvejus metus dirbęs PSO biure Pekine.

Praėjusią savaitę pasibaigus PSO ekspertų 14 dienų karantino laikotarpiui jie aplankė virtinę vietų, siejamų su galimomis pandemijos ištakomis, įskaitant jūros gėrybių turgų, kur, kaip manoma, žmonės pradėjo sirgti pirmiausiai.

Trečiadienio ekspertų kelionė į Uhano virusologijos institutą buvo viena daugiausiai pasaulio dėmesio sulaukusių PSO komandos darbotvarkėje dėl prieštaringai vertinamos teorijos, kad nuo jo galėjo prasidėti pandemija.

Laboratorijoje dirbantys mokslininkai atlieka tyrimus su kai kuriomis pavojingiausiomis ligomis, įskaitant į SARS-CoV-2 panašią šikšnosparniams būdingą koronaviruso atmainą.

Pandemijos pradžioje buvo iškelta versija, kad virusas atsitiktai galėjo būti paleistas iš Uhano laboratorijos, nors įrodymų šiai teorijai pagrįsti nebuvo.

Dėl šių gandų tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas iškėlė sąmokslo teorijų, kad Kinija sąmoningai paleido šį virusą.

„Nesivaikys vaiduoklių“

Pasak P.B.Embareko, laboratorijoje vykusios diskusijos buvo naudingos, siekiant išsiaiškinti darbuotojų poziciją dėl „daugelio iš šių pareiškimų ir kaltinimų, kuriuos daugelis matė ir apie kuriuos skaitė naujienų pranešimuose“.

Atrodo, PSO ekspertas atmetė kai kurias teorijas, pavadindamas tokias spekuliacijas „puikiais gerų filmų ir serialų scenarijais daugeliui ateinančių metų“.

Jis taip pat pabrėžė, kad PSO tyrėjai „vadovausis mokslu ir vadovaujasi faktais“ darydami išvadas.

„Jeigu pradėsime visur vaikytis vaiduoklius, niekada nieko nepasieksime“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Taigi, svarbus žingsnis yra tai, kad mums pavyko suprasti, iš kur atsiranda šios istorijos, – kalbėjo ekspertas. – Ir galime racionaliai... paaiškinti, kodėl kai kurios iš jų yra visiškai neracionalios, kodėl kai kurios jų turi prasmę, ir kodėl kai kurias jų galima paaiškinti, o dalies – ne“.

PSO ekspertų komanda apsilankė instituto P4 laboratorijoje – pirmojoje Azijoje griežčiausio saugumo laboratorijoje, galinčioje dirbti su 4-os klasės patogenais, įskaitant Ebolos virusą.

Pasak P.B.Embareko, kitą savaitę turinti pasibaigti ekspertų kelionė į Uhaną neleis padaryti galutinės išvados, kaip virusas iš gyvūno persidavė žmogui.

„Negalėsime visiškai iki galo suprasti šio viruso kilmės, bet tai bus geras pirmas žingsnis“, – sakė jis. – Tai bus labai tvirtas ir akivaizdžiai geras pagrindas, kuriuo toliau judėsime pirmyn.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius