Uigūrų moterys Stambule protestavo prieš stovyklas Kinijoje

Keli šimtai uigūrų moterų Turkijoje Tarptautinės moters dienos proga pirmadienį žygiavo palei Bosforą reikalaudamos uždaryti masinio kalinimo stovyklas Kinijos Sindziango regione.
Uigūrų moterys Stambule protestavo prieš stovyklas Kinijoje
Uigūrų moterys Stambule protestavo prieš stovyklas Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Protestuotojos skandavo „Sustabdykit genocidą“ ir „Uždarykit stovyklas“, žygiuodamos už kelių šimtų metrų nuo Kinijos konsulato Stambule.

„Išžaginimas yra nusikaltimas žmoniškumui“, – skelbė vienas plakatas, kuriuo užsimenama apie britų transliuotojo BBC pranešimą, kad tose stovyklose įtariamas sistemingas žaginimas ir prievartinė moterų sterilizacija.

Teisių gynimo grupės mano, kad mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų daugiausia musulmoniškų mažumų atstovų yra kalinami stovyklose Sindziango regione Kinijos šiaurės vakaruose.

Pekinas iš pradžių neigė tokių stovyklų egzistavimą, bet dabar jas vadina profesinio rengimo centrais, skirtais kovai su musulmonų radikalizmo ir separatizmo tendencijomis. Anot oficialiojo Pekino, žmonės šiose įstaigose mokosi savanoriškai ir įgyja geresnes įsidarbinimo galimybes.

Dauguma Stambulo protesto dalyvių laikė uigūrų separatistų paskelbtos Rytų Turkestano valstybės mėlynas vėliavas.

Uigūrai kalba viena iš tiurkų kalbų ir yra kultūriniais ryšiais susiję su Turkija, tad į ją daug šios etninės grupės narių išvyksta, norėdami išvengti persekiojimo Sindziange.

Tačiau daug kas iš 50 tūkst. Turkijoje esančių uigūrų ir uigūrų kilmės žmonių baiminasi, kad Ankaros priklausomybė nuo Kinijos investicijų bei COVID-19 skiepų gali pakenkti jų ateičiai Turkijoje.

Dešimtys uigūrų prie Kinijos konsulato Stambule protestuoja jau kelios savaitės, ragindami Turkiją neratifikuoti ekstradicijos susitarimo su Kinija.

Kinijos parlamentas šią 2017 metų sutartį ratifikavo gruodžio mėnesį.

Turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu yra sakęs, jog Kinijos ratifikavimas nereiškia, kad „Turkija perduos uigūrus Kinijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius