Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 30 /20:19

Ukraina areštavo praėjusią savaitę sulaikytą Rusijos tanklaivį

Ukrainos teismas antradienį išdavė leidimą areštuoti praėjusią savaitę sulaikytą Rusijos tanklaivį, kuris, įtariama, pernai lapkritį blokavo ukrainiečių karinius laivus per incidentą Kerčės sąsiauryje, informavo karinis prokuroras Anatolijus Matijosas.
Rusijos tanklaivis „Nika Spirit“ („NEYMA“)
Rusijos tanklaivis „Nika Spirit“ („NEYMA“) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pietinio Odesos miesto teismas nurodė areštuoti tanklaivį „Nika Spirit“, rodo dokumentai, A.Matijoso paskelbti socialiniuose tinkluose.

„Teismas [leido] areštuoti minimą tanklaivį, – pareiškė prokuroras. – Padarėme tai teisėtai.“

Rusijos kompanija „Altomar Šipping“, kuriai priklauso areštuotas tanklaivis, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad jos atstovai „palaiko ryšius su ukrainiečių pareigūnais“, spręsdami „virtinę problemų, susijusių su šiuo laivu“.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) praėjusią savaitę pranešė kartu su karine prokuratūra sulaikiusi Rusijos tanklaivį „Nejma“, pernai lapkritį blokavusį ukrainiečių karinius laivus per incidentą Kerčės sąsiauryje.

VIDEO: Ukraina sulaikė Rusijos tanklaivį, susijusį su incidentu Kerčės sąsiauryje

Ukrainos sienų apsaugos tarnyba nurodė, kad į Izmajilo uostą pietinėje Odesos srityje atplaukė Rusijos tanklaivis „Nika Spirit“. Ukrainiečių pareigūnai sakė nustatę, kad šis laivas yra pervadintas tanklaivis „Nejma“, panaudotas Kerčės sąsiauriui blokuoti. Manoma, kad laivą valdanti Rusijos bendrovė pakeitė jo pavadinimą, siekdama nuslėpti ryšį su minėtu incidentu.

Tyrėjai iš laivo konfiskavo dokumentų ir apklausė 10 jo įgulos narių.

Maskva į šiuos Kijevo veiksmus sureagavo pagrasinusi neįvardytomis „pasekmėmis“.

Kiek vėliau SBU nurodė neužfiksavusi, kad to tanklaivio įgula būtų pažeidusi jūrų teisę ar Ukrainos įstatymus, todėl nebuvo pagrindo jūrininkus sulaikyti, ir jie praėjusią savaitę sugrįžo namo į Krasnodarą Rusijoje.

Per incidentą, įvykusį lapkričio 25 dieną, Rusija sulaikė Ukrainos karinius laivus „Nykopol“, „Berdiansk“ ir vilkiką „Jany Kapu“, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į Azovo jūrą per Kerčės sąsiaurį šalia Maskvos aneksuoto Krymo.

Rusija taip pat sulaikė 24 šių laivų įgulų narius ir ruošiasi juos teisti už „neteisėtą valstybės sienos kirtimą“.

Ukrainos pareigūnai nurodė, kad Rusijos tanklaivis „Nejma“ dalyvavo blokuojant Ukrainos karinių laivų judėjimą.

Lapkritį prie Kerčės sąsiaurio įvykęs buvo pirmoji atvira abiejų šalių ginkluotųjų pajėgų konfrontacija. Sulaikyti ukrainiečių jūreiviai tebėra laikomi Maskvoje.

Tarptautinis jūrų teisės tribunolas, įsikūręs Vokietijos Hamburgo uostamiestyje, ragino Rusiją paleisti jūreivius ir grąžinti juos Ukrainai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos naujasis vadovas Volodymyras Zelenskis anksčiau šį mėnesį telefonu aptarė galimą apsikeitimą kaliniais.

Rusija ir Ukraina konfrontuoja nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį ir ėmėsi teikti pagalbą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Per šį separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius