Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina atsižvelgė į protestuotojų reikalavimus dėl parlamentarų neliečiamybės

Ukrainos įstatymų leidėjai ketvirtadienį atsižvelgė į jau kelias dienas prieš korupciją protestuojančių piliečių reikalavimus ir sutiko svarstyti deputatų teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimą.
Masinis protestas Kijeve
Masinis protestas Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį krizės krečiamos Ukrainos sostinėje prie parlamento susirinko beveik 5 tūkst. žmonių, kurie reikalavo valdžios griežčiau kovoti su vyriausybėje įsigalėjusia korupcija.

Nuo antradienio šalia parlamento esančiame parke ir gatvėje įsikūrė chaki spalvos palapinių miestelis; protestuotojai nežada skirstytis, kol nebus patenkinti jų reikalavimai.

Ketvirtadienį šalia parlamento pastato susirinko apie 1 000 aktyvistų. Įstatymų leidėjai tuo metu sutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl nuomonės apie įstatymo projektą, kuris nuo 2020-ųjų atimtų iš parlamentarų teisinę neliečiamybę.

Šalies prezidentas Petro Porošenka užregistravo tokį pasiūlymą antradienį, tarsi stengdamasis sumažinti miestą apėmusią politinę įtampą.

Tačiau protesto lyderiai nori, kad deputatai netektų teisinės apsaugos greičiau.

Pagreitintas procesas padėtų išspręsti šią problemą jau kitąmet. Deputatai taip pat paprašė Konstitucinio Teismo pateikti savo vertinimą šiuo klausimu.

„Tai maža (pergalė), bet vis tiek pergalė“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė vienas iš protesto lyderių, deputatas Mustafa Najemas.

Palapinių miestelio sugrįžimas į Kijevą rodo, jog didėja ukrainiečių nusivylimas, kad po 2014-ųjų Maidano revoliucijos į valdžią atėjusi P.Porošenkos ir jo Vakarų remiama komanda nevykdo savo pažadų.

„Vis tiek faktas yra faktas“, – feisbuke parašė M.Najemas.

„Per pastaruosius trejus metus po Maidano parlamentas droviai vengė (neliečiamybės) klausimo. Bet prisiminė jį žmonėms išėjus į gatves“, – pridūrė jis.

Vėliau ketvirtadienį Aukščiausioji Rada turėtų svarstyti rinkimų sistemos pakeitimus, kad į parlamentą galėtų patekti nepriklausomi kandidatai, ir balsavimo procesas taptų skaidresnis.

Vis dėlto Ukrainos parlamentarai dar nenusprendė, kada diskutuos dėl antikorupcinio teismo įsteigimo. Tarptautinis valiutos fondas (TVF), sunerimęs dėl jau seniai šalį krečiančios korupcijos problemos, ragina Kijevą įkurti tokią įstaigą, kuri būtų „rodiklis“, kad Ukraina daro pažangą, siekdama vakarietiškų standartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius