-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainą gali išgelbėti tai, kam ES nėra pasiryžusi

Ukraina kovoja ne tik dėl savo, bet ir dėl kitų Rytų Europos šalių saugumo. Be Vakarų pagalbos ginkluote Ukraina sustabdyti Rusijos invazijos nepajėgs, tačiau tikėtis, kad Europos Sąjunga (ES) teiks ginkluotę Ukrainai, – nerealu. Taip LRT radijo laidoje „Aktualijų studija“ teigia Rytų Europos studijų centro (RESC) analitikas Linas Kojala.
Piketo akimirka
Piketo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Sąjungos šalių pozicijos išsiskiria, galingiausios Europos valstybės, kaip Vokietija, priešiškai žiūri į pasiūlymą tiekti ginkluotę. Greičiausiai bus pereinama prie griežtesnių sankcijų, bet tos sankcijos yra ilgalaikės perspektyvos klausimas. O šiandieninė situacija fronte Ukrainoje vystosi labai greitai“, – kalba L.  Kojala.

RESC analitiko manymu, jau po savaitės gali būti taip, kad prorusiškų separatistų pajėgos bus užėmusios visas strategiškai reikšmingas pozicijas ir išstumti jas bus labai sudėtinga, o tuomet galima tikėtis Maskvos inicijuotų paliaubų.

JAV paramos tikėtis neverta

Pasak L. Kojalos, kalbant apie galimą pagalbą ginkluote Ukrainai, akys pirmiausiai turėtų krypti į galingiausią pasaulyje karinę valstybę – Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Tačiau RESC analitikas nemano, kad JAV prezidento Baracko Obamos požiūris teikia daug vilčių.

Greičiausiai bus pereinama prie griežtesnių sankcijų, bet tos sankcijos yra ilgalaikės perspektyvos klausimas

„JAV jau dabar teikia paramą Ukrainos kariuomenei, bet to nepakanka, reikia pokyčių. Tačiau, žinant B. Obamą ir jo užsienio politikos doktriną, nemanau, kad galimi pokyčiai būtų kažką lemiantys. B. Obama labai aiškiai apibrėžė ribas, kad yra NATO valstybės, ginamos visomis išgalėmis, ir kitos valstybės, kurioms bus stengiamasi padėti pirmiausiai diplomatinėmis priemonėmis, galbūt tam tikru spaudimu, tačiau ne tiesiogine arba netiesiogine karine parama“, – pažymi L. Kojala.

Savo ruožtu Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas pabrėžia, kad Ukrainai reikalingi visi įmanomi resursai. „Finansinė parama jiems yra labai svarbi. Visų pirma dėl to, kad ekonominė situacija šalyje yra labai sudėtinga. Kita vertus, gavę finansinę paramą, už ją galėtų įsigyti ginklų“, – sako G. Kirkilas.

Nesulaukusi paramos Ukraina neteks savo dalies

Paklaustas apie galimas agresyvesnės Rusijos invazijos į Ukrainos rytus priežastis, L. Kojala pažymi, kad Vladimiras Putinas negalėjo leisti separatistams pralaimėti. 

„V. Putino strateginis tikslas – užimti ne tik Donecką, Luhanską, tačiau ir Azovo jūros regiono miestus. Manau, kad V. Putinas siekia įsitvirtinti toje teritorijoje, ją kontroliuoti ir tuomet jau reikalauti paliaubų, galbūt kaltinant Ukrainą, kad ji to nenori. Tačiau be Vakarų pagalbos Ukraina atsikovoti tuos regionus galimybių neturi“, – sako L. Kojala. 

RESC analitiko manymu, Ukrainos federalizacija nėra tai, ko trokšta Rusijos prezidentas:  „Žvelgiant iš V. Putino perspektyvos, man atrodo, geriau yra kontroliuoti visą Ukrainos teritoriją ar daryti didelę įtaką ir Kijevui, valdant netgi trečdalį vientisos Ukrainos, nei atskirti gabaliuką, Vakarų Ukrainą paliekant kaip potencialiai labai stiprią valstybę, galėsiančią išspręsti daugelį problemų ir ilgainiui dar labiau priartėti prie ES.“

Anot G. Kirkilo, tikėtis, kad konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos greitai bus sureguliuotas, nevertėtų, nes tai būtų nepalanku Kremliui. „Konfliktas nebus greitai sureguliuotas, nes sureguliavimas nėra naudingas Kremliui. Jis reikštų V. Putino pralaimėjimą. Rusijos visuomenė yra tiek įelektrinta, kad tik tolesnė konflikto eskalacija gali palaikyti jos dėmesį, pelnyti visuomenės palaikymą“, – kalba parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius