-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina grasina išvaryti Rusijos ambasadorių Černomyrdiną

Ukrainos užsienio reikalų ministerija antradienį išsikvietė Rusijos ambasadorių Kijeve ir pagrasino išsiųsti jį iš šalies už „nediplomatiškus vertinimus“.

URM vadovas Volodymyras Ohryzka asmeniškai pareiškė V.Černomyrdinui protestą dėl „nedraugiškų ir itin nediplomatiškų vertinimų ir komentarų ... Ukrainos ir jos vadovybės atžvilgiu“.

„Rusijos ambasadoriaus dėmesys buvo atkreiptas į tai, jog dėl minėtų veiksmų Ukraina gali taikyti 1961 metų balandžio 18 dienos Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių 9-ąjį straipsnį“, –praneša Ukrainos URM.

Šis straipsnis numato galimybę paskelbti diplomatą nepageidaujamu asmeniu ir išsiųsti jį iš buvimo šalies.

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka nesutaria su Maskva dėl virtinės klausimų, įskaitant Kijevo siekį įstoti į NATO.

Tačiau Užsienio reikalų ministerija nenurodė jokio konkretaus incidento ir nesakė, kokius V.Černomyrdino komentarus laiko nediplomatiškais.

Interviu televizijos kanalui „Vesti“ sausio 18 dieną V.Černomyrdinas pavadino padėtį dėl dujų tiekimo per Ukrainą „svaičiojimais“, „tikru balaganu“ ir pareiškė, kad „viskas išeina iš Ukrainos vadovybės“.

„Kommersant“ duomenimis, Kijevo nepasitenkinimą galėjo sukelti V.Černomyrdino interviu laikraščiui „Komsomolskaja pravda na Ukraine“, kuris buvo išspausdintas vasario 11 dieną.

Jame V.Černomyrdinas, be kita ko, pareiškė, kad „su šia Ukrainos vadovybe susitarti negalima". Ateis kiti žmonės – pažiūrėsime“.

V.Juščenkos ir ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko ginčus dėl pasirašytų susitarimų su Rusija dujų klausimu V.Černomyrdinas pakomentavo taip: „Taip, į šuns dienas deda, plūsta vienas kitą“.

Tokį griežtą pareiškimą Rusijos ir Ukrainos santykių istorijoje Kijevas padarė pirmą kartą. Iki to Ukraina negrasino paskelbti nepageidaujamu asmeniniu nė vienos šalių, turinčių atstovybes Kijeve, diplomatinių misijų vadovo.

Ukrainos URM pareiškė, kad Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių nuostatas taip pat pažeidinėja Rusijos generaliniai konsulai Charkove, Odesoje ir kai kurie Rusijos ambasados Ukrainoje diplomatai.

Rusijos užsienio politikos žinybos atstovas antradienio vakarą pareiškė, kad Ukrainos URM veiksmai – „žingsnis, kuriuo siekiama sąmoningai didinti įtampą, kelti emocijas Ukrainos ir Rusijos santykiuose“.

„Mes žinome, apie ką kalba Viktoras Černomyrdinas, ir mes, o ir ne tik mes, žinome, kaip vaizdingai jis kalba“, – sakė agentūrai „Interfax“ aukštas Rusijos URM atstovas.

Interviu laikraščiui „Kommersant“ Rusijos URM informacijos ir spaudos departamento atstovas pažymėjo, kad interviu, kurį davė V.Černomyrdinas, negali būti laikomas kišimusi į Ukrainos vidaus reikalus.

Laikraščio pašnekovas taip pat pareiškė, kad V.Černomyrdinas „kiek šiurkštokai, bet tiksliai“ įvertino politinę situaciją Ukrainoje.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad ji nesikonsultavo su šalies vyriausybe dėl galimybės paskelbti Rusijos ambasadorių Viktorą Černomyrdiną nepageidaujamu asmeniu, pareiškė pirmasis vicepremjeras Oleksandras Turčinovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius