Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 30 /12:21

Ukraina neigia pranešimus apie apsikeitimą kaliniais su Rusija

Ukraina penktadienį paneigė anksčiau paskelbtus pranešimus apie vykstantį apsikeitimą kaliniais su Rusija.
Olehas Sencovas
Olehas Sencovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kalinamų asmenų abipusio paleidimo procesas tęsiasi. Informacija apie jo pabaigą neatitinka tikrovės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ nurodė Ukrainos prezidentūra.

„Kai abiejų pusių laikomų asmenų paleidimo procesas baigsis, prezidento biuras apie tai informuos oficialiais kanalais“, – priduriama pranešime.

Pastarosiomis dienomis būta daug gandų apie planuojamą apsikeitimą kaliniais, o praėjusią naktį pasirodė pranešimų, esą šis procesas jau vyksta.

Dalis pranešimų buvo paremti deputatės Anos Islamovos žinute, kuria savo feisbuko paskyroje pasidalijo ketvirtadienį naujuoju Ukrainos generaliniu prokuroru paskirtas Ruslanas Riabošapka. Joje buvo teigiama, kad apsikeitimas kaliniais su Rusija jau prasidėjo.

„Tai ne pirmas atvejis, kai matome informacinį chaosą, sukeltą... nepatvirtintos informacijos“, – rašoma prezidentūros pranešime.

Prezidentūra paragino neskelbti dezinformacijos ir neaudrinti visuomenės.

Rusijos naujienų agentūros ketvirtadienį pranešė, kad ukrainiečių kino režisierius Olehas Sencovas, Rusijoje atliekantis 20 metų laisvės atėmimo bausmę, buvo perkeltas į Maskvą prieš galimą apsikeitimą kaliniais.

Diena anksčiau Ukraina paleido į laisvę valstybės išdavyste kaltinamą rusų žurnalistą Kirilą Vyšinskį. Jam vietoje suėmimo buvo skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Liepos 12-ąją Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per savo pirmąjį pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptarė padėtį separatistinio konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje, galimybę surengti derybas vadinamuoju Normandijos formatu, dalyvaujant Vokietijai ir Prancūzijai, taip pat galimą apsikeitimą kaliniais.

Vėliau tą mėnesį Rusijos žmogaus teisių įgaliotinė Tatjana Moskalkova ir Ukrainos ombudsmenė Liudmyla Denisova susitiko Maskvoje ir apsikeitė Rusijoje ir Ukrainoje kalinamų asmenų sąrašais bei susitarė dėl jiems reikalingos pagalbos.

Į Ukrainos pateiktą sąrašą buvo įtraukta 150, o Rusijos – 34 asmenys.

Naujienų agentūra „Unian“, remdamasi šaltiniais Ukrainos teisėsaugos tarnybose, nurodė, kad apsikeitimas kaliniais galbūt atidedamas iki kitos savaitės.

Tarp Rusijos paleidžiamų asmenų turėtų būti O.Sencovas, nuteistas 2015 metais prieštaringai vertinamoje byloje už „teroro atakų“ planavimą Kryme, kurį 2014-aisiais aneksavo Maskva; Pavlo Hrybas, anksčiau šiais metais nuteistas už tai, kad esą kurstė vieną moksleivę iš Sočio surengti teroro aktą per išleistuvių šventę; 24 ukrainiečių jūreiviai, sulaikyti Rusijos per pernai lapkritį prie Kerčės sąsiaurį įvykusią konfrontaciją tarp abiejų šalių karinių laivynų; Volodymyras Baluchas, 2016 metų gruodį sulaikytas Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) ir Mykola Karpiukas, sulaikytas 2014 metų kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius