Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina laukia: ar gali įvykti porinkiminis stebuklas?

Pretendentė į Ukrainos prezidento postą Julija Tymošenko užtikrina, kad ukrainiečiai per sekmadienį vyksiančius rinkimus balsuos nepaisydami intervencijos, separatistų išpuolių grėsmės, kad šalis nevirstų Rusijos vasale.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau rinkimų favoritė ne ji, o šalies šokolado pramonės magnatas Petro Porošenka. Kitas Ukrainos magnatas Rinatas Achmetovas, turintis itin didelę įtaką Ukrainos pramoniniuose Rytuose, ragina surengti taikią akciją prieš prorusiškus teroristus. Tuo metu Ukrainos valdžia pripažįsta kai kuriuose regionuose nesugebėsianti surengti prezidento rinkimų.

Besitęsiantys neramumai žmonėms varo neviltį

Slovjansko pakraščiuose antradienio naktį netilo susišaudymai – apie nukentėjusius žinių nėra, apgriauti namai. Vietos gyventoja Sveta pasakoja apie prorusiškų separatistų ir Ukrainos nacionalinės gvardijos kautynes: „Kažką ten pastatė, pokštelėjo porą kartų, o tie jiems atgal. Kodėl jie šaudo privačių namų rajone? Tegu eina į Karačuną ir ten vieni į kitus šaudo.“

Sielvartaudama Sveta rodo į buvusį savo kambarį – niekais nuėjo šeimos maisto atsargos – kruopos, miltai cukrus, kai mieste jau trūksta būtiniausių dalykų. Kaimynai padeda tvarkytis, nežinodami, kas jų laukia per kitą susišaudymą.

Separatistai, kurie neva mus turėtų ginti, pasistatė čia pabūklus, šaudė

„Separatistai, kurie neva mus turėtų ginti, pasistatė čia pabūklus, šaudė. O mes, vietiniai, turime kentėti. Kas visa tai sutvarkys? Niekas“, – situacija piktinasi Slovjansko gyventoja Angelina.

Ar gali įvykti porinkiminis stebuklas?

Jungtinių Tautų pareigūnai perspėja: stebuklo po rinkimų tikėtis nereikia –  iš Ukrainos Rytų gresia pabėgėlių banga.  

Nežinia, ar regiono gyventojai atsilieps į šachtų, plieno liejyklų savininko R. Achmetovo raginimą surengti masinę akciją  prieš prorusiškus separatistus. Nors tikimasi, kad jo iki šiol griežčiausias pareiškimas prieš separatistus gali turėti įtakos. Ukrainos valdžia R. Achmetovo  iniciatyvą palaiko.

Tačiau apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos lyderiai tvirtina, kad ji neturi nieko bendra su Donbaso gyventojų nuotaikomis, esą gegužės 11-ąją jie balsavo referendume dėl atsiskyrimo. Kijevas priverstas pripažinti – kai kuriuose rajonuose prezidento rinkimų surengti nepavyks, nors separatistų vyraujamuose regionuose gyvena 15 proc. Ukrainos rinkėjų.

Puolamos balsavimo apylinkės, vagiami antspaudai, grobiami komisijų vadovai. Banditai stengiasi žlugdyti rinkimus

„Puolamos balsavimo apylinkės, vagiami antspaudai, grobiami komisijų vadovai. Banditai stengiasi žlugdyti rinkimus“, – sako Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

Tuo metu Kijevo skirta Luhansko gubernatorė Irina Verigina atskleidžia rinkimų komisijų narių gąsdinimo taktiką: „Buvo pagrobti 46 rinkimų komisijų nariai: juos įmetė į bagažines, vežiojo po 2–3 valandas, po to išleido. Galite įsivaizduoti, kokia jų psichologinė būklė.“

Kremliaus pozicija nekeičia – rinkimų nepripažins

Sudėtingiausia padėtis šiuo metu yra Slovjanske, Donecke ir Horlivkoje, kitur valdžia tikisi padėtį suvaldyti, nors rinkimams parengtos tik trečdalis balsavimo apylinkių.

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas iš anksto pareiškė – Maskva nepasirengusi pripažinti prezidento rinkimų Ukrainoje.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kalbėdama telefonu su Vladimiru Putinu, pabrėžė prezidento rinkimų Ukrainoje reikšmę ir ragino pašnekovą padaryti viską, kad Rusija juos pripažintų.  

Į Berlyną atvyko Ukrainos užsienio reikalų ministras. Viena svarbiausių derybų temų – skola už Rusijos „Gazprom“ tiektas dujas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius