Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 05 22 /2022 05 23

Rusija bando pralaužti ukrainiečių gynybą, apšaudytas Mykolajivas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad karas gali būti visiškai išspręstas tik diplomatinėmis priemonėmis ir derybomis, nors ir yra įsitikinęs, kad Ukraina gali nugalėti mūšio lauke. Rusija suintensyvino pastangas užimti visą rytinį Luhansko regioną, pranešama apie įnirtingas kovas aplink Severodonecką. JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė įstatymo projektą, kuriuo patvirtinta beveik 40 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai paketas. Sekmadienį Kyjive lankosi Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Rusija siekia užimti likusią Luhansko srities dalį
  • Aplink Severodonecką vyksta įnirtingos kovos
  • J.Bidenas pasirašė 40 mlrd. pagalbos Ukrainai paketą
  • Ukrainos žmogaus teisių komisarė teigia, kad Rusija į savo teritoriją deportavo daugiau nei 1,3 mln. ukrainiečių
  • Maskva paskelbė 963 amerikiečių, kuriems uždraudė patekti į Rusiją, sąrašą
  • Sekmadienį Kyjive lankosi Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:03

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

V.Zelenskis kalbėjosi su B.Johnsonu

00:28

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį vakare kalbėjosi su V.Zelenskiu apie Rusijos vykdomą Odesos uostų blokadą. 

Ukrainos uostų blokada kelia vis didesnį pasaulio lyderių susirūpinimą, daugelis jų perspėja apie grėsmę dėl maisto tiekimo besivystančioms šalims sutrikimų grėsmės. 

V.Zelenskis po susitikimo su A.Duda: Ukrainos ir Lenkijos santykiai pagaliau yra visiškai gryni ir nuoširdūs

00:05

V.Zelenskis padėtį Ukrainoje aptarė naujausiame vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo socialiniuose tinkluose. Šalies lyderis kalbėjo ir apie vieną ryškiausių sekmadienio įvykių – Lenkijos prezidento A.Dudos vizitą į Ukrainą. 

„Džiaugiuosi galėdamas pasakyti, kad Ukrainos ir Lenkijos santykiai pagaliau yra visiškai gryni ir nuoširdūs, be jokių kivirčų ir seno konfliktinio paveldo. Tai istorinis pasiekimas. Ir aš noriu, kad brolija tarp ukrainiečių ir lenkų būtų išsaugota amžinai. Kaip sakiau šiandien prieš deputatus: kad mūsų vienybė, ukrainiečių ir lenkų vienybė, būtų nuolatinė vertybė, kurios niekas nepažeis“, – sakė V.Zelenskis.

Visą V.Zelenskio kalbą žiūrėkite čia:

Luhansko ir Donecko regionuose Rusija apšaudė 45 gyvenvietes

23:55

Ukrainos jungtinių pajėgų operatyvinė grupė feisbuke skelbia, kad sekmadienį Luhansko ir Donecko regionuose Rusija apšaudė 45 gyvenvietes. Sunaikinta 116 civilinių objektų, tarp kurių – 106 namai, du pramoniniai pastatai, parduotuvė, žemės ūkio technika ir kt.

Donecko srityje, rašoma pranešime feisbuke, žuvo iki 7 civilių, dar 8 buvo sužeisti. Informacija apie padėtį Luhansko srityje tikslinama. 

S.Haidajus: jeigu Rusija užims Severodonecką – eis toliau

22:57

Jei priešui pavyks užimti Luhansko sritį, jis persikels į Donecko sritį, sako Luhansko srities karinės administracijos vadovas S.Haidajus.

Savo „Telegram“ paskyroje jis pasakojo, kad Severodonecko pakraštyje Rusijos pajėgos iš arti apšaudo daugiaaukščius pastatus.

„Priešas bando pralaužti gynybą ir užimti Luhansko sritį“, – teigė jis.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Severodoneckas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Severodoneckas

Pasak S.Haidajaus, Rusijos apšaudymai vyksta nuolat: „Jeigu jiems pavyks užimti Severodonecką – tai nebus viskas, orkai eis toliau. Po Luhansko jie persikels į Donecką. Orkai sustos ten, kur juos sustabdys. Rusai negali įveikti Ukrainos kariuomenės mūšyje, todėl, pažeisdami karo taisykles, naikina miestus ir žudo civilius gyventojus“, – sakė jis.

Apšaudytas Mykolajivas

22:48

Mykolajivo meras Oleksandras Senkevičius  „Telegram“ tinkle rašo, kad Rusijos pajėgos Mykolajivą apšaudė kasetiniais sprogmenimis.

Rusija raketomis atakavo Žytomyro sritį

22:43

Rusija sekmadienį raketomis apšaudė į vakarus nuo Kyjivo esančią Žytomyro sritį, feisbuke pranešė Ukrainos oro pajėgų valdymo centras. 

Remiantis skelbiama informacija, Žytomyro sritį iš „pietryčių krypties“ atakavo „jūrų laivyno sparnuotosios raketos“. Teigiama, kad 4 iš jų Ukrainos pajėgos sunaikino.

Maskva kaltina Ukrainą dėl įstrigusių derybų

21:55

Remdamasis Baltarusijos valstybinės televizijos ONT informacija portalas „Ukrainska Pravda“ rašo, kad Kremliaus derybinės grupės vadovas Vladimiras Medinskis vėl kaltina Ukrainą sustabdžius derybų procesą, esą pati Rusija yra pasirengusi „tęsti dialogą“.

Jo teigimu, Rusijos derybų grupė esą pateikė raštišką atsakymą į kovo 29 d. Stambule Ukrainos pasiūlytą susitarimo projektą, tačiau po to, kai dokumentai buvo perduoti Ukrainos atstovams, derybos nutrūko.

Anot V.Medinskio, kurį cituoja Ukrainos žiniasklaida, abiejų šalių prezidentų susitikimas gali įvykti, tačiau tam reikia „aukšto lygio pasirengimo dokumentų“.

Sekmadienį apšaudytos trys gyvenvietės prie Kryvyj Riho

21:47

Mykola Lukašukas iš Dniepro srities tarybos pranešė, kad sekmadienį Rusija apšaudė tris gyvenvietes Kryvyj Riho srityje, infrastruktūra nenukentėjo. Anot jo, viena Rusijos paleista raketa Pavlohrado srityje nukrito į Samaros upę. 

„Kiti Dniepro srities rajonai šiandien nebuvo užpulti. Regiono teritorijoje nėra Rusijos okupacinių pajėgų“, – rašo jis.

Ukrainos prezidentas smerkia peticiją, raginančią panaikinti draudimą šauktiniams išvykti

20:43

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis itin neigiamai įvertino peticiją, kuria jis raginamas atšaukti draudimą karinės prievolės amžiaus Ukrainos piliečiams išvykti iš šalies.

„Nelabai suprantu, kam skirta ši peticija – man, o gal tų karių, kurie paaukojo savo gyvybes už Ukrainą, tėvams? Kai dabar [kasdien žūsta] po 50-100 žmonių sudėtingiausiuose mūsų valstybei rytiniuose regionuose“, – per trumpą spaudos konferenciją sekmadienio pavakarę kalbėjo vadovas valstybės, jau beveik tris mėnesius atremiančios Rusijos intervenciją.

V.Zelenskio žodžiais, dabar teikti tokius siūlymus yra tiesiog nesąžininga, nes šimtai tūkstančių karių gina tėvynę fronte, o kiti nori iš jos pasitraukti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Tokia peticija buvo įteikta šeštadienį, gegužės 21-ąją, surinkus 25 tūkst. parašų po ja – būtino skaičiaus prezidentui ją nagrinėti.

V.Zelenskis pažadėjo peticiją apsvarstyti per atitinkamu įstatymu nustatytą laikotarpį bei pateikti oficialų atsakymą.

Rusijos statytinis Enerhodaro meras gydomas reanimacijoje

20:36 Atnaujinta 21:08

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad Rusijos okupacinių pajėgų paskirtas Enerhodaro meras A.Ševčykas gydomas reanimacijoje, o naujienų agentūros TASS šaltinio teisėsaugoje teigimu, sprogimą sukėlė „savadarbis sprogstamasis užtaisas“.

Tikrasis demokratiškai išrinktas miesto meras D.Orlovas sekmadienio vakarą sakė, kad A.Ševčikas išvežtas į Rusijos okupuotą Melitopolio miestą atsigauti ir kad jis bus laikinai pakeistas miesto vadovo poste.

Kiek anksčiau skelbta, kad Rusijos statytinis meras buvo sužeistas sprogimo metu. D.Orlovas teigė, kad įvykio aplinkybės vis dar nustatinėjamos ir pridūrė, kad sprogimo metu daugiau niekas nenukentėjo – tai leidžia įtarti, kad ataka buvo „tiksli ir kryptinga“.

Plačiau skaitykite: Per sprogimą sunkiai sužeistas Maskvos paskirtas Enerhodaro miesto meras

Generalinis štabas: Donecko srityje Rusija bando pralaužti gynybą

20:03

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas sekmadienį vakare paskelbtoje apžvalgoje teigia, kad „priešas stiprina Ukrainos ir Rusijos pasienio zonos kontrolę Briansko ir Kursko srityse“, taip pat vykdo parodomuosius veiksmus, siekdamas užkirsti kelią Ukrainos kariuomenės „rezervų perkėlimui į Šiaurės šalių operacinę zoną.“

Nurodoma, kad tęsiasi gyvenviečių ir civilinės infrastruktūros Sumų ir Černihivo regionuose apšaudymai.

„Slobožansko sektoriuje priešas sistemingai apšaudo mūsų karių pozicijas. Siekiant padidinti kariuomenės judėjimo ir atsargų gabenimo efektyvumą, imamasi priemonių atnaujinti geležinkelių infrastruktūrą Kupjansko srityje“, – rašoma apžvalgoje. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Severodoneckas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Severodoneckas

Charkivo srityje, pastebi Ukrainos generalinis štabas, Rusija aktyvių operacijų nevykdė. Slovjansko sektoriuje siekiama atnaujinti puolimą, apšaudytos šalia „kontakto linijos“ esančios gyvenvietės. 

„Donecko sektoriuje priešas bando pralaužti mūsų karių gynybą ir patekti į Luhansko srities administracinius kordonus“, – feisbuke rašo generalinis štabas.

Severodonecke tęsiasi Rusijos puolimas – nesėkmingai bandyta užimti Oleksandrivką. 

„Bachmutsko linijoje remiami artilerijos okupantai stengėsi pagerinti savo dalinių taktinę padėtį“, – teigiama toliau. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis

Pranešime pabrėžiama, kad padėtis Moldovos Uždniestrės regione išlieka įtempta, „Rusijos kariuomenės operatyvinės grupės specialiosios pajėgos ir toliau išlaiko aukštą kovinės parengties lygį.“

Ukrainoje gyvenantiems Lenkijos piliečiams bus suteiktos tokios pat teisės, kokias turi ukrainiečių pabėgėliai Lenkijoje

19:46

Ukrainoje gyvenantiems Lenkijos piliečiams bus suteiktos tokios pat teisės, kokias šiuo metu turi ukrainiečių pabėgėliai Lenkijoje, sekmadienį pareiškė Ukrainos prezidentas V.Zelenskis, kai Kyjive lankėsi jo kolega A.Duda.

„Reuters“ primena, kad Lenkija suteikė teisę gyventi, dirbti ir gauti socialines išmokas daugiau kaip 3 mln. ukrainiečių pabėgėlių, bėgančių nuo Rusijos invazijos į Ukrainą.

Anksčiau sekmadienį vienas Ukrainos valdančiosios partijos įstatymų leidėjas sakė, kad V.Zelenskis pranešė netrukus pateiksiantis parlamentui įstatymo projektą, kuriuo Lenkijos piliečiams Ukrainoje būtų suteiktas „specialus teisinis statusas“.

Lenkijos prezidentas: Rusijai teks apmokėti Ukrainos atstatymą

19:21

Lenkijos prezidentas A.Duda sekmadienį Kyjive pareiškė, kad Rusija turės apmokėti jos kariuomenės sugriautų Ukrainos miestų ir kaimų atstatymą.

Tai jis pabrėžė sakydamas kalbą Ukrainos parlamente. A.Dudos žožiais, Lenkija pasiryžusi aktyviai dalyvauti atkuriant Ukrainą, tam prireiks specialių fondų.

„Artimiausiomis dienomis apie tai kalbėsiu su pasaulio lyderiais Davose. Tačiau nepamirškite, kad Ukraina pirmiausia turi būti atkurta agresoriaus sąskaita. Tokie yra istorinio teisingumo reikalavimai. Tai yra – Rusijos Federacijos sąskaita“, – pabrėžė jis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrzej Duda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrzej Duda

A.Duda pridūrė, kad atėjo metas naujai Lenkijos ir Ukrainos geros kaimynystės sutarčiai. Jis pažymėjo, kad Rusijos karas prieš Ukrainą parodė, jog geležinkelių ir kelių infrastruktūra tarp Ukrainos ir Lenkijos nėra geros būklės.

„Atėjo laikas kompensuoti šį vėlavimą. Lenkijos ir Ukrainos siena turėtų vienyti, o ne neatskirti. Dabar tai turėtų būti mūsų pagrindinis tikslas“, – pabrėžė A.Duda, kurio šis vizitas į Ukrainos sostinę – antras Ukrainos sostinėje nuo balandžio.

Lenkija, kuri nuo Rusijos invazijos pradžios priėmė milijonus ukrainiečių pabėgėlių, yra viena svarbiausių Ukrainos sąjungininkių ir tapo svarbiais vartais Vakarų į Ukrainą siunčiamai humanitarinei pagalbai ir ginklams.

Lenkija intensyvina savo pastangas siekdama įtikinti Europos Sąjungos nares, labiau dvejojančias dėl Ukrainos narystės. Galima Ukrainos kandidatūra turėtų būti aptarta per viršūnių susitikimą Briuselyje birželio pabaigoje.

Plačiau skaitykite: Lenkijos prezidentas lankosi Kyjive: ką sutarė abi šalys?

Černihivo srities kaime Rusijos kariai daugiau nei mėnesį įkalinę laikė 350 civilių

19:14

Ukrainos generalinė prokuratūra nurodo, kad Černihivo prokurorai kartu su Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) ekspertais nustatė Rusijos karo nusikaltimų viename kaime, Černihivo srityje.

„Anksčiau buvo nustatyta, kad 2022 metų kovo 3–31 dienomis okupantai Černihivo rajono Ivanivkos kaimo tarybos Kulyčiovo vidurinės mokyklos Jahidnios filialo rūsyje sulaikė civilius. 197 kvadratinių metrų ploto pastate daugiau nei mėnesį gyveno apie 350 civilių, tarp jų 77 vaikai, iš kurių 5 buvo kūdikiai. Jauniausiam vaikui buvo pusantro mėnesio, o vyriausiajam – 93 metai“, – rašoma pranešime.

Prokuratūros teigimu, rūsyje laikomi žmonės buvo naudojami kaip gyvieji skydai – mokyklos patalpose okupantai įkūrė „būstinę“.

Dėl nežmoniškų kalinimo sąlygų mirė 10 pagyvenusių žmonių. Generalinės prokuratūros teigimu, iš 180 gyvenvietėje esančių pastatų 148 buvo apgadinti, 16 – sugriauti.

„Taip pat nustatyta, kad priešas nušovė 7 kaimo gyventojus“, – rašoma toliau.

Socialiniuose tinkluose paskelbtoje prokuratūros žinutėje taip pat rašoma, kad liudininkų teigimu, okupacijos metu rusų kariai plėšė kaimo gyventojų namus – paėmė skalbimo mašinas, televizorius, elektrinius virdulius ir kitus vertingus daiktus.

Rusijos karį ginantis advokatas: „Pirmiausia aš ginu žmogų, o ne nusikaltimą“

18:49

„Guardian“ žurnalistui Lorenzo Tondo pavyko pasikalbėti su advokatu Viktoru Ovsianikovu, kuris teisme gina dėl karo nusikaltimų teisiamą Rusijos karį, tanko vadą Vadimą Šišimariną. 

Kaip rašo „Guardian“, ginti karo nusikaltimais Ukrainoje kaltinamą Rusijos karį nėra lengva užduotis, todėl kai kurie žmonės V.Ovsianikovą vadina „velnio advokatu“. Vis dėlto, 43 metų ukrainietis nesigaili.

„Pirmiausia aš ginu žmogų, o ne nusikaltimą“, – sakė V.Ovsianikovas sekmadienį, nuosprendžio paskelbimo išvakarėse.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vadimas Šišimarinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vadimas Šišimarinas

„Bandau įrodyti, kad mano ginamojo veiksmai buvo netinkamai kvalifikuoti. Sprendimą turi priimti teisėjai. Aš tiesiog dirbu savo darbą“, - sakė advokatas.

„Mano šeima, draugai ir kolegos mane palaiko“, – pridūrė jis.

„Jie žino, kad kažkas turi tai padaryti. Tačiau yra ir kitų žmonių, kurie „pakvietė“ mane vykti į Maskvą arba Donbasą“, - sakė V.Ovsianikovas. 

Dnipro srityje Rusijos raketa nukrito į upę

17:27

Dnipro srities karinė administracija pranešė apie dar vieną Rusijos surengtą raketų ataką. 

„Pavlohrado rajone turime „skrydį“. Raketa pataikė į Samaros upę“, – sakė Dnipro srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenko bei pridūrė, kad išpuolio metu niekas nenukentėjo. 

„Orkai pradėjo „denacifikuoti“ ukrainietiškas žuvis“, – ironizavo jis.

Mariupolio gyventojams tenka gerti techninį vandenį

17:16 Atnaujinta 18:41

Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka „Telegram“ kanale rašo, kad Mariupolio gyventojams tenka gerti techninį vandenį. 

Techninis vanduo – negeriamas, kaip pagalbinė priemonė gamyboje vartojamas vanduo.

„Miestelio gyventojai priversti semti vandenį iš komunikacijų šulinių ir gerti bei valgyti naudoti ne geriamąjį, o techninį vandenį“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis

Mariupolio miesto taryba yra įspėjusi apie itin sudėtingą humanitarinę padėtį mieste. Anot jos, dėl chaotiško laidojimo ir vasaros liūčių miestui gresia epideminė katastrofa.

Telegrame P.Andriuščenka taip pat rašė, kad Rusija ir toliau į „filtravimo stovyklas“ išveža Mariupolio gyventojus, o iš ten kai kurie yra deportuojami į Rusiją. 

Mero patarėjas sekmadienį taip pat nurodė, kad Mariupolį kontroliuojančios Rusijos pajėgos pradėjo reikalauti leidimų automobiliams, įvažiuojantiems į okupuotą Ukrainos miestą ir išvažiuojantiems iš jo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis

Leidimus išvažiuoti iš miesto reikia gauti iš Rusijos remiamos separatistinės Donecko liaudies respublikos vidaus reikalų ministerijos. Pasak jo, jau dabar tenka laukti kelias savaites, o keliaujant po rajoną neįvažiavus į miestą taip pat reikia turėti leidimą.

„Tiems, kurie ketina apsilankyti Mariupolyje, atminkite, kad kol kas tai kelionė į vieną pusę“, – perspėjo jis.

Kyjivo regione numušta raketa

17:11 Atnaujinta 17:11

Kyjivo regiono karinė administracija pranešė, kad šalies oro gynybos pajėgos regione numušė Rusijos paleistą raketą. Aukų, pirminiais duomenimis, išvengta, tačiau gyventojai raginami likti slėptuvėse. 

Kiek anksčiau skelbta, kad Lenkijos prezidento A.Dudos vizito Ukrainos Aukščiausioje Radoje metu buvo paskelbtas oro pavojus, dėl kurio susirinkę parlamentarai turėjo persikelti į slėptuvę. 

Manoma, kad bombų ekspertai iš Sirijos padeda Rusijai ruoštis atakoms Ukrainoje

17:05

Europos pareigūnai mano, kad technikai, susiję su Sirijos kariuomenės liūdnai pagarsėjusiomis statinėmis bombomis (barrel bombs – angl.) , kurios nuniokojo didžiąją dalį šalies teritorijos, buvo nusiųsti į Rusiją, kad padėtų pasirengti panašiai kampanijai Ukrainos kare, rašo „Guardian“.

Žvalgybos pareigūnai teigia, kad daugiau nei 50 specialistų, turinčių didelę patirtį gaminant ir gabenant neapdorotus sprogmenis, jau kelias savaites yra Rusijoje ir dirba kartu su V.Putino kariuomenės pareigūnais.

Manoma, rašo „Guardian“, kad jų atvykimas yra vienas iš veiksnių, lėmusių JAV ir Europos įspėjimus apie tai, kad Rusijos pajėgos galėjo rengtis panaudoti cheminį ginklą konflikte, kuris tęsiasi jau ketvirtą mėnesį ir beveik nerodo lėtėjimo požymių.

Prancūzija mato Ukrainos narystę ES po 15 ar 20 metų

16:10

Prancūzijos Europos reikalų ministras sekmadienį pareiškė, kad Ukrainos siekis įstoti į Europos Sąjungą gali būti įgyvendintas tik po „15 ar 20 metų“.

„Turime būti sąžiningi. Jei sakote, kad Ukraina įstos į ES per šešis mėnesius, metus ar dvejus, tai meluojate, –  Clement'as Beaune'as sakė radijui „Radio J“. – Tai tikriausiai įvyks po 15 ar 20 metų, tam reikia daug laiko.“

Ukrainoje tęsiantis Rusijos kariniams veiksmams, ši šalis bei dar kelios Rytų partnerystės valstybės pateikė prašymus dėl narystės Europos Sąjungoje, kiek vėliau pranešta, jog Bendrijos šalys sutiko pradėti ilgą Ukrainos, Sakartvelo ir Moldovos paraiškų dėl narystės nagrinėjimo procesą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad jo vadovaujama šalis turi tapti visateise kandidate į ES, o ne prisijungti prie platesnės „Europos politinės bendruomenės“, kurią siūlo Prancūzija.

„Mums nereikia jokių alternatyvų Ukrainos prašymui įstoti į ES, mums nereikia tokių kompromisų“, – per bendrą spaudos konferenciją su Portugalijos premjeru Antonio Costa žurnalistams Kyjive sakė V.Zelenskis.

Plačiau skaitykite ŠIAME straipsnyje

Per sprogimą sužeistas okupantų paskirtas Enerhodaro meras

15:38

Pranešama, kad per sprogimą buvo sužeistas Rusijos okupuotame Enerhodaro mieste okupantų paskirtas meras Andrijus Ševčykas.

Demokratiškai išrinktas miesto meras Dmytro Orlovas, kuris šiuo metu yra Zaporižioje, „Telegram“ susirašinėjimo programėlėje pranešė, kad A.Ševčykas ir jo asmens sargybiniai dėl sužeidimų buvo nuvežti į ligoninę.

D.Orlovas pažymėjo, kad aplinkybės vis dar nustatinėjamos bei pridūrė, kad sprogimo metu daugiau niekas nenukentėjo – tai leidžia įtarti, kad ataka buvo „tiksli ir kryptinga“.

Rusijos pusė jokių komentarų nepateikė, rašo BBC.

V.Zelenskiui ir A.Dudai kalbant Aukščiausioje Radoje – oro pavojus

15:12 Atnaujinta 15:45

Ukrainos parlamentaras Romanas Hryščukas tviteryje pranešė, kad V.Zelenskiui ir A.Dudai kalbant Aukščiausioje Radoje, Kyjive pasigirdo pavojaus sirenos. 

„Rusai paleido raketas į Kyjivą. Parlamentarai slėptuvėje“, – rašė jis. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos prezidentas A.Duda Ukrainos Aukščiausioje Radoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos prezidentas A.Duda Ukrainos Aukščiausioje Radoje

Kyjive viešintis Lenkijos prezidentas tapo pirmuoju užsienio lyderiu, nuo karo pradžios pasakiusiu kalbą Ukrainos Aukščiausioje Radoje. Kreipdamasis į parlamentarus jis pabrėžė, kad tik Ukraina turi teisę nuspręsti savo šalies ateitį. 

A.Duda kalbėjo, kad „nerimą keliantys balsai“ siūlo Ukrainai nusileisti Rusijos prezidentui V.Putinui, sakoma komentaruose, kuriuos cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

Įstatymų leidėjams jis taip pat sakė, kad į tuos balsus nereikėtų įsiklausyti – nes net ir centimetro Ukrainos teritorijos atidavimas būtų smūgis visiems Vakarams.

Pranešama, kad A.Duda taip pat pabrėžė, jog Lenkija remia Ukrainos siekį tapti visateise Europos Sąjungos (ES) nare. Tai klausimas, dėl kurio ES šalys nepasiekė bendro sutarimo.

Dudos biuro socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtose nuotraukose matyti, kaip jis parlamente susilaukė ovacijų ir apkabino Ukrainos prezidentą V.Zelenskį.

Taip pat skaitykite ČIA. 

Atakuotas miestas Žytomyro srityje

14:56

Ukrainos transliuotojas „Suspilne“ skelbia, kad Rusijos pajėgos atakavo Malyno miestą, esantį Žytomyro srityje. 

Ukraina ir Lenkija sutarė palengvinti sienos kirtimą

14:52

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis paskelbė apie susitarimą su Lenkija, kuris palengvins sienos tarp šalių kirtimą. Apie tai, kaip rašo „Europeiskaja pravda“ šalies vadovas pranešė Ukrainos Radoje po šalyje viešinčio Lenkijos prezidento A.Dudos kalbos. 

V.Zelenskis taip pat paskelbė įstatymo projektą dėl platesnių galimybių Lenkijos piliečiams Ukrainoje, kuriuo siekiama išreikšti pagarbą karo pabėgėlius priėmusiai kaimyninei šaliai. 

Ukrainoje pratęsta karo padėtis

14:45

Ukrainos Rada pratęsė karo padėtį iki rugpjūčio 23-iosios, „Telegram“ kanale pranešė šalies parlamento narys Jaroslavas Železniakas. 

Žemėlapyje – karinė Ukrainos padėtis

14:09

JK gynybos ministerija pasidalijo nauju žemėlapiu, atspindinčiu karinę situaciją Ukrainoje. 

 

Ukrainoje lankosi Lenkijos prezidentas

14:05

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sekmadienį lankosi Ukrainoje. Prezidento biuras nurodė, kad A.Duda sakys kalbą Ukrainos parlamente.

Ukraina skelbia sunaikinusi savaeigį Rusijos minosvaidį

13:52

Ukrainos strateginės komunikacijos biuras skelbia, kad Ukrainos pajėgos sunaikino savaeigį Rusijos minosvaidį „2S4 Tyulpan“. 

Biuro feisbuko puslapyje paskelbtas vaizdo įrašas: 

Skelbiama, kad objekto vietą netyčia atskleidė Kremliaus propagandistai. 

15min atkreipia dėmesį, kad patikrinti šio vaizdo įrašo autentiškumo nėra galimybės.

Ukraina: Belgorodo mieste Rusija dislokavo „Iskander“ raketų paleidimo sistemas

12:56

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas sekmadienį ryte pranešė, kad netoli nuo sienos su Ukraina, į šiaurę nuo Charkivo, esančiame Belgorodo mieste Rusija dislokavo „Iskander“ raketų paleidimo sistemas. 

JK: Rusijos taktinis prioritetas – Severodoneckas

12:50

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija teigia, kad didžiausias Rusijos taktinis prioritetas – Severodoneckas, šalia kurio šalis agresorė dislokuoja šarvuotas kovos mašinas „Terminatorius“. 

„Tikėtina, kad vienintelė Rusijos operatyvinė tankų BMP-T „Terminator“ paramos mašinų kuopa buvo dislokuota Donbaso puolimo ašyje Severodonecke“, – teigiama naujausioje apžvalgoje. Joje taip pat pastebima, kad ta pati grupuotė anksčiau dalyvavo Kyjivo puolime, tačiau patyrė didelių nuostolių. 

Rusiškų „terminatorių“ pirminė paskirtis – padėti apsaugoti tankus.

JK gynybos ministerijos teigimu, Severodonecko sritis tebėra vienas iš svarbiausių Rusijos taktinių prioritetų, tačiau mažai tikėtina, kad dislokavus iki 10 „terminatorių“ karinė kampanija pasikeis agresorės naudai. 

Kyjivas prašo daugkartinio paleidimo raketų sistemos MLRS

12:29

Kyjivas teigia, kad Ukrainai reikia JAV daugkartinio paleidimo raketų sistemos MLRS tam, kad galėtų atblokuoti Juodąją jūrą. 

Apie tai „Telegram“ kanale rašė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas bei jo patarėjas, derybų su Maskva delegacijos narys Michailo Podoliakas. Tviteryje jis rašė, kad dėl maisto stygiaus milijardai žmonių gali susidurti su bado problema, o šimtai milijonų atsidurs prie skurdo ribos. 

„Žurnale „The Economist“ prognozuojamos Rusijos agresijos pasekmės ir siūloma pasauliui bendradarbiauti su Ukraina ir Rusija rengiant tarptautinius maisto siuntų konvojus Juodojoje jūroje“, – teigė jis ir pridūrė:

„Derėtis su šalimi, kuri įkaitais pavertė šimtus milijonų žmonių? Turime puikią idėją: pasaulis turi susitarti dėl MLRS sistemų ir kitos svarbios ginkluotės, reikalingos Juodosios jūros atblokavimui, perdavimo Ukrainai. O tada mes patys viskuo pasirūpinsime“, – rašė M.Podoliakas.

Iziume Rusija ruošiasi atnaujinti puolimą

12:16

Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Sinehubovas „Telegram“ kanale rašo, kad Rusija tęsia apšaudymus šioje srityje, yra aukų. Anot jo, atakuojant Saltivką buvo sužeisti penki civiliai gyventojai.

„Tame regione vyksta kovos. Charkivo sektoriuje priešas, kaip ir ankstesnėmis dienomis, daugiausiai dėmesio skiria užimtų linijų išlaikymui ir tolesnio Ukrainos ginkluotųjų pajėgų skverbimosi užkardymui“, – rašo jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

„Iziume rusų okupantai ruošiasi atnaujinti puolimą ir apšaudo Vyrnopilijos, Dibranivnės ir Dovhenkės gyvenvietes. Tačiau mūsų gynybos pajėgos laikosi savo pozicijų ir neleidžia priešui prasiskverbti“, – situaciją apibūdino O.Sinehubovas.

Ukraina skelbia, kad kare Rusija prarado beveik 30 tūkst. žmonių

12:11

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad nuo karo pradžios Rusija prarado: 

  • 29050 (+200) asmenų
  • 1285 (+7) tankus
  • 599 (+3) artilerijos sistemas
  • 204 (+0) orlaivius
  • 470 (+8) bepiločių orlaivių

Atkreipiame dėmesį, kad karo metu patikrinti šios informacijos nėra galimybės.

PSO tarptautiniame susitikime karas Ukrainoje gali nustelbti pandemijos klausimus

11:52

Pasaulio sveikatos organizacijai sekmadienį pradedant savo pagrindinį metinį susitikimą, Ukrainos karo klausimas gali užtemdyti pastangas dėl kitų sveikatos krizių ir reformų plano siekiant ateityje užkirsti kelią pandemijoms.

Jungtinių Tautų sveikatos agentūra savo 75-ąją Pasaulio sveikatos asamblėją pradės sekmadienį po pietų, suburdama 194 šalis nares į pirmą didele dalimi nevirtualų susitikimą nuo COVID-19 atsiradimo 2019 metų pabaigoje.

Darbotvarkėje akcentuojama tebesitęsianti COVID-19 krizė ir tai, kaip ateityje užkirsti kelią kitoms pandemijoms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Medikė Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Medikė Kijeve

Tačiau dėmesio centre tikriausiai atsidurs karas Ukrainoje ir priekaištai Rusijai dėl jos invazijos.

Kyjivas ir jo sąjungininkai Asamblėjos metu pateiks rezoliuciją, kuria griežtai smerkiama Rusijos invazija, ypač daugiau kaip 200 jos atakų prieš Ukrainos sveikatos apsaugos sistemos objektus, įskaitant ligonines ir greitosios pagalbos automobilius.

Plačiau šia tema skaitykite ČIA.

Ukraina atsisako sudaryti paliaubas teritorijos sąskaita

11:29

Ukraina sugriežtino savo poziciją ir nesutiks su Rusija sudaryti paliaubų, kuriomis būtų atsisakoma teritorijos, skelbia Ukrainos vyriausybė. Apie tai rašo BBC.

„Scanpix“/AP nuotr./Mychailas Podoliakas
„Scanpix“/AP nuotr./Mychailas Podoliakas

Kyjivas, pasak prezidento patarėjo Mychailo Podoliako, nesivadovaus Vakaruose nuskambėjusiais raginimais skubiai nutraukti ugnį, jei Rusijos pajėgos liks užimtose teritorijose šalies pietuose ir rytuose.

Jis teigė, kad nuolaidžiaujant Maskva ilgainiui pradės dar didesnį ir kruvinesnį puolimą.

M.Podoliako komentarai apie paliaubų sąlygas pasirodė Rusijai toliau bandant apsupti Ukrainos pajėgas, ginančias rytinį Severodonecko miestą.

Rusija tęsia puolimą pietinėje ir pietrytinėje Ukrainos dalyse

10:52

Portalas „Ukrainska Pravda“, remdamasis iš skirtingų šalies regionų surinkta informacija, paskelbė naujausią karinės padėties apžvalgą. 

Joje rašoma, kad Rusijos pajėgos apšaudo pietinę ir pietrytinę Ukrainos dalį, naikina kelius ir tiltus, kuriais Chersono srities gyventojai pasiekia Kyjivo kontroliuojamą teritoriją.

Naktis buvo gana rami Voluinėje, Užkarpatėje, Rivnėje, Odesoje, Vinicoje, Dnipre, Lvive, Žytomyre, Kyjivo ir Sumų srityse bei kitose vietose. 

Rusijos pajėgos surengė tris raketų atakas prieš kaimą, esantį netoli Zaporižios miesto. Naktį pavieniai apšaudymai nugriaudėjo Charkive.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

Apžvalgoje teigiama, kad per parą nuo apšaudymų regione nukentėjo 8 žmonės, iš jų 5 Charkivo mieste, 1 žmogus Lozivo rajone, 1 žmogus Ševčenkos kaime, dar 1 – Čuhujevsko rajone.

Luhansko srityje padėtis tebėra įtempta. Čia žuvo vienas žmogus, du – sužeisti. 

Severodoneckas buvo šturmuojamas iš karto iš keturių pusių, tačiau sulaukė neblogo Ukrainos gynėjų atkirčio ir priešas atsitraukė į ankstesnes pozicijas. Artilerijos ir minosvaidžių apšaudymai gyvenamuosiuose rajonuose vyko visą parą. Severodonecke per dieną buvo apgadinti septyni namai, taip pat sunaikintas tiltas tarp Severodonecko ir Lysyčansko.

Donecko srityje, rašo „Ukrainska Pravda“, per dieną apšaudyta 16 gyvenviečių, suintensyvėjo apšaudymai prie Soledaro, Sviatohirsko, Bachmuto, Avdijivkos, Mykolajivo ir Torecko. Per dieną regione žuvo 7 ir buvo sužeista 10 civilių.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivas

Mykolajivo srityje praėjusią naktį buvo apšaudyta Šyrokijevskos gyvenvietė, dėl kilusio gaisro sudegė trys namai. Nukentėjusiųjų nėra. Praėjusią naktį taip pat buvo apšaudytas Mykolajivo miestas, žuvo 5 žmonės.

Chersono srityje padėtis nuolat blogėja, tęsiasi bombardavimai ir apšaudymai. Pasitvirtino teritorijų gyventojų informacija apie tiltų ir kelių, kuriais Chersono gyventojai patenka į Kyjivo kontroliuojamą teritoriją, sunaikinimą.

„Azov“ pulko įkūrėjas apie Ukrainos pilotų skrydžius į apsuptą „Azovstal“ gamyklą: „Tokių operacijų žmonijos istorijoje dar nėra buvę“

10:21

„Azov“ pulko įkūrėjas Andrijus Bileckis interviu portalui „Ukrainska Pravda“ papasakojo apie ypač sudėtingas operacijas, kurių metu drąsūs Ukrainos pilotai skraidė į Rusijos pajėgų apsuptą „Azovstal“ plieno gamyklą.

Anot pašnekovo, tokių didvyriškų žygių nerodo nė filmuose, o žmonės, pasiryžę padėti Mariupolyje įstrigusiems šalies gynėjams, gerai suprato, kaip tai pavojinga.

„Azov“ įkūrėjas interviu metu pabrėžė nepaprastą sraigtasparnių įgulų, kurios apsuptyje atsidūrusiems kariams pristatė pagalbą, šaudmenis, įrangą ir kitus būtiniausius daiktus, didvyriškumą.

Pasak jo, iš viso buvo surengti 5 tokios pagalbos „Azovstal“ gynėjams perdavimo operacijos, iš kurių didžioji dalis, išskyrus dvi paskutines, buvo sėkmingos.

A.Bileckis pasidalijo keliais Rusijos antpuolių epizodais ir didvyriškomis Ukrainos gynėjų pastangomis bei pabrėžė, kad nieko panašaus nė filmuose nėra rodoma.

Plačiau skaitykite ČIA.

Naktį raketomis apšaudyta Zaporižios sritis

09:07

Zaporižios srities karinė administracija „Telegram“ kanale pranešė, kad naktį, apie 2 val. 44 min., Rusija raketomis apšaudė civilinę infrastruktūrą Vilniaščinos rajono kaime. 

Pranešta, kad yra nukentėjusių civilių. 

Karo studijų institutas: Rusija sieks įsitvirtinti Severodonecke

08:30

Naujausioje apžvalgoje JAV Karo studijų institutas nurodė, kad šeštadienį Rusijos pajėgos suintensyvino bandymus apsupti ir užimti Severodonecką. Tikriausiai, rašoma apžvalgoje, šis procesas tęsis ir artimiausiomis dienomis, nes Rusijos karinis progresas kitose vietovėse, pavyzdžiui Iziume, sustojo. 

„Rusijos pajėgos Luhansko srityje tikriausiai sieks pasinaudoti neseniai pasiektais laimėjimais Rubižnės-Severodonecko-Luhansko-Popasnos lanke, kad apsuptų ir apgultų Severodonecką – paskutinį Ukrainos atramos tašką Luhansko srityje“, – rašoma toliau. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos tankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos tankas

Karo studijų instituto ekspertai pateikė dar kelias įžvalgas: 

  • Rusijos pajėgos vykdo operacijas, siekdamos atkirsti Ukrainos antžemines komunikacijos linijas (GLOC) tarp Severodonecko ir Lysyčansko per Šiaurinio Doneco upę;
  • Artimiausiomis savaitėmis informacinė erdvė Mariupolyje tikriausiai bus vis labiau ribojama, nes Rusijos pajėgos kreipia dėmesį nuo plieno gamyklos „Azovstal“ užėmimo užbaigimo į miesto okupacinės kontrolės įtvirtinimą;
  • Rusijos pajėgos tikriausiai stiprina savo grupuotę aplink Charkivo miestą, kad užkirstų kelią tolesniam Ukrainos judėjimui link sienos su Rusija;
  • Gali būti, kad Rusijos pajėgos telkia pajėgas tam tikrose Zaporižios ir Chersono sričių teritorijose, kad pradėtų tolesnes puolamąsias operacijas pietinėje ašyje.

Rusijos pajėgos sunaikino tiltą tarp Severodonecko ir Lysyčansko

07:58

Rusijos pajėgos sunaikino tiltą tarp Severodonecko ir Lysyčansko, esančių Luhansko srityje, šeštadienį savo „Telegram“ kanale pranešė regiono karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Jis sakė, kad tai „labai apsunkins evakuaciją ir humanitarinės pagalbos pristatymą“, tačiau šiuo metu „tarp miestų yra jungtis“.
Tai jau antras kartas, kai taip atsitiko, pridūrė S.Haidajus.

Pasak jo, 2014 m. liepą, išlaisvinant Lysyčanską, priešams atsitraukiant kovotojai susprogdino tilto atramą. Nuo to laiko susisiekimas tarp Severodonecko ir Lysyčansko miestų – abiejuose juose gyvena maždaug po šimtą tūkstančių žmonių – buvo apsunkintas. 2016-aisiais tiltas buvo atstatytas. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Mariupolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Mariupolyje

S.Haidajus taip pat pranešė, kad šeštadienį iš Luhansko srities buvo evakuoti 57 žmonės. 

„Severodonecke, Lysyčanske ir Bilohorivkoje dabar labai karšta. Apšaudymas nesiliauja nė valandai. Rusai artileriją naudoja dieną ir naktį. Šiandien mums svarbi kiekviena 57-ių iš šių gyvenviečių išgelbėtų žmonių gyvybė. Jie yra saugūs“, – sakė jis.

Anksčiau šeštadienį CNN pranešė, kad per Rusijos atakas Ukrainos Luhansko srities Severodonecko mieste žuvo mažiausiai šeši žmonės. 

Maskva žada svarstyti galimybę iškeisti „Azov“ karius į prokremlišką V.Medvedčuką

07:52

Maskva svarsto galimybę iškeisti Ukrainos kalinius iš „Azov“ pulko į prorusišką Ukrainos politiką ir oligarchą Viktorą Medvedčuką, teigia Rusijos valstybinė žiniasklaida, kuria remiasi CNN.

„Išnagrinėsime šį klausimą“, – sakė Rusijos delegacijos Kyjivo ir Maskvos derybose narys Leonidas Sluckis per vizitą okupuotame Donecko mieste, šeštadienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški kariai apieško „Azovstal“ palikusius Ukrainos karius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški kariai apieško „Azovstal“ palikusius Ukrainos karius

V.Medvedčuką Ukrainos valdžios institucijos sulaikė balandžio mėn. per „specialią operaciją“, anksčiau šiais metais sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. 

Balandį paskelbdamas apie Medvedčiuko sulaikymą, V.Zelenskis „Telegram“ paskelbė antrankiais surakinto ir išbalusio Medvedčiuko, vilkinčio uniformą, nuotrauką su prierašu: „SBU [Ukrainos saugumo tarnyba] surengė specialią operaciją. Puikiai atlikta!“

Feisbuke paskelbta nuotr./Viktoras Medvedčukas
Feisbuke paskelbta nuotr./Viktoras Medvedčukas

Prieš Rusijos invaziją D.Medvedčukui Ukrainoje buvo pareikšti įtarimai išdavyste, jam buvo skirtas namų areštas. Kelias savaites po invazijos jo buvimo vieta buvo nežinoma. Kai kurie stebėtojai spėliojo, kad V.Medvedčukas arba vienas iš jo sąjungininkų gali būti Kremliaus pasirinktas vadovauti marionetinei vyriausybei Ukrainoje, jei vasario 24-ąją būtų pavykę nuversti demokratiškai išrinkto prezidento V.Zelenskio valdžią. 

Šia tema skaitykite straipsnyje: V.Medvedčuko sulaikymas – kaip filme: prie plano bėgti į Rusiją prisidėjo ir nusikaltėliai

Taip pat skaitykite: Maskva sako svarstysianti galimybę ukrainiečių belaisvius iškeisti į V.Medvedčuką

V.Zelenskis: sustabyti karą galima tik „prie derybų stalo“

07:46

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad karas Ukrainoje gali būti išspręstas tik diplomatinėmis priemonėmis. 

Kalbėdamas per nacionalinę televiziją jis užsiminė, kad Ukraina gali laimėti prieš Rusiją mūšio lauke, tačiau pridūrė, kad sustabyti karą galima tik „prie derybų stalo“.

Tuo metu Severodonecke ir jo apylinkėse vyksta smarkūs mūšiai, nes Rusijos pajėgos didina pastangas užimti visą Luhansko sritį.

Twitter nuotr./Volodymyras Zelenskis
Twitter nuotr./Volodymyras Zelenskis

Pasibaigus kovoms pietiniame Mariupolio uostamiestyje atsilaisvino Rusijos pajėgos, kurias buvo galima perkelti kitur, ir jos galėjo suintensyvinti puolimą rytuose, pastebi BBC.

Vietos karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus sakė, kad rusai „naikina“ Severodonecką ir palaipsniui jį apsupa. 

Paskutinis atnaujinimas 2022-05-22 07:46

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius