Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina nelieka viena: ES lyderiai pasiekė susitarimą dėl milijardinės ilgalaikės paramos

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ketvirtadienį pranešė, kad Europos Sąjungos lyderiai pasiekė susitarimą dėl 50 mlrd. eurų ilgalaikės paramos Ukrainai.

„Turime susitarimą, – parašė jis socialiniame tinkle „X“. – Visi 27 vadovai susitarė dėl papildomo 50 mlrd. eurų paramos Ukrainai paketo iš ES biudžeto.“

„Tai užtikrina tvirtą, ilgalaikį ir nuspėjamą finansavimą Ukrainai. ES prisiima lyderystę ir atsakomybę remiant Ukrainą; žinome, kas pastatyta ant kortos“, – pridūrė jis.

ES lyderiai ketvirtadienį surengė derybas, kad įtikintų Vengrijos premjerą atsisakyti veto dėl 50 mlrd. eurų paramos Ukrainai.

Karui tęsiantis, Ukrainos ekonomikai labai reikia paramos. Tačiau dėl politinių kovų ES ir Jungtinėse Valstijose Kyjivas neturėjo ilgalaikio finansavimo šaltinio.

Gruodį vengrų lyderis Viktoras Orbanas vetavo svarbų susitikimą dėl didelio pagalbos beveik dvejus metus su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai paketo.

„Nėra jokios problemos dėl vadinamojo nuovargio nuo Ukrainos klausimo. Dabar Briuselyje jaučiame Orbano nuovargį, – ES viršūnių susitikime žurnalistams sakė Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas. – Aš negaliu suprasti. Negaliu priimti šio labai keisto ir labai egoistiško Viktoro Orbano žaidimo.“

VIDEO: Prezidentas paaiškina: kaip bus naudojami 50 mlrd. eurų, skirtų Ukrainai?

Ketvirtadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino šį ES susitarimą.

„Labai svarbu, kad sprendimą priėmė visi 27 vadovai, o tai dar kartą įrodo tvirtą ES vienybę“, – socialiniuose tinkluose nurodė jis, pridurdamas, kad pagalbos paketas sustiprins Ukrainos ekonominį stabilumą.

Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis ketvirtadienį irgi pasveikino ES pasiektą susitarimą dėl 50 mlrd. eurų paramos jo šaliai.

„Kiekvienas jūsų balsas yra reikšmingas indėlis į mūsų bendrą pergalę“, – sakė D.Šmyhalis socialiniuose tinkluose paskelbtoje žinutėje, kurioje dėkojo valstybėms narėms, ir pridūrė, kad susitarimas yra 27 narių bloko „solidarumo ir vienybės“ įrodymas.

„Gera diena Europai“, – „X“ rašė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Europos Vadovų Taryba įgyvendino mūsų prioritetus“, – pridūrė ji.

V.Orbanas kol kas nekomentavo ketvirtadienį pasiekto susitarimo. Likus kelioms valandoms iki susitikimo jis paviešino nuotrauką, kurioje užfiksuoti Vokietijos, Prancūzijos, ES ir Italijos lyderiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius