-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukraina nepraleidžia iš Rusijos vežamų kupranugarių

Vargu ar šį atvejį galima vadinti šaltuoju karu, tačiau prie Rusijos ir Ukrainos sienos užstrigusių cirko kupranugarių kančios tikrai nepadeda gerinti pašlijusių abiejų šalių santykių.
Kupranugariai
Kupranugariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ginčas dėl 20 kupranugarių, kuriuos Bulgarija įsigijo Rusijos Kalmukijos regione, prasidėjo beveik tuo pat metu, kai įsiplieskė Ukrainos ir Rusijos konfliktas dėl dujų tranzito, kurį dar labiau pakurstė abiejų šalių Maskvos ir provakarietiško Kijevo ideologiniai nesutarimai.

Kupranugariai Matvejevo Kurgano sienos perėjoje laikomi nuo sausio 31 dienos. Rusijos muitininkai praleido gyvūnus vežantį sunkvežimį, tačiau Ukraina atsisakė juos įsileisti, motyvuodama, jog kupriai gali būti užsikrėtę afrikiniu kiaulių maru.

Rusijos pasienio veterinarijos tarnybos pareigūnai tvirtina, kad gyvūnai buvo kruopščiai patikrinti.

Tačiau Ukrainos veterinarijos tarnybos atstovas spaudai Anatolijus Osadčijus sakė naujienų agentūrai AFP, kad „draudimas negali būti atšauktas dėl afrikinio kiaulių maro. Kupranugariai yra potencialūs užkrato nešiotojai.“

Didelę budistų bendruomenę turinčio Kalmukijos regiono vadovas buvo priverstas įsikišti į šį ginčą šeštadienį, kai nugaišo vienas iš kupranugarių. Gyvūnas tikriausiai krito dėl pernelyg ilgo laikymo uždarius sunkvežimyje.

„Kupranugaris yra Kalmukijos simbolis ir vienas iš labiausiai gerbiamų gyvūnų respublikoje. Kalmukijos vadovas apgailestauja dėl gyvūno žūties ir yra pasiruošęs padėti išspręsti šią problemą“, – naujienų agentūra „RIA-Novosti“ citavo Kalmukijos gubernatoriaus Bujančos Galzanovo atstovą spaudai.

Šeštadienį pasieniečiai nusprendė palengvinti kupranugarių kančias ir išleido juos iš sunkvežimio. Televizija parodė gyvūnus, kurie vaikštinėjo sniegu prie galingai prožektoriais apšviesto pasienio posto.

Pasak žiniasklaidos, šiuo svarstomi kiti kupranugarių pervežimo į Bulgariją keliai, tarp jų galimybė išplukdyti gyvūnus laivu.

Tiesa, vėliau tinklalapyje korrespondent.net pranešama, kad Valstybinis veterinarijos komitetas sutiko leisti kupranugarių pervežimą per Ukrainos teritoriją, bet tai galima daryti tik specialia transporto priemone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius