-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 21 /11:12

Ukraina pasirašė politinę Asociacijos sutarties dalį su Europos Sąjunga

Penktadienį Briuselyje Ukraina pasirašė politinę Asociacijos sutarties dalį, – praneša naujienų agentūra „Unian“.
Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas
Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ant sutarties savo parašus padėjo Europos Sąjungos (ES) prezidentas Hermanas Van Rompuy ir Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso, Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas, taip pat dar 28 ES valstybių ir vyriausybių vadovai, – skelbia naujienų agentūra. Taip pat, kaip teigiama Lietuvos prezidentūros išplatintame pranešime, pakartotas įsipareigojimas pasirašyti likusią šio susitarimo dalį, apimančią laisvosios prekybos erdvę.

Sutartį Lietuvos vardu pasirašė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ukraina pasirinko Europą, o Europa – Ukrainą. Asociacijos sutartis yra politinis žingsnis, kuris grėsmių akivaizdoje demonstruoja tvirtą Europos Sąjungos įsipareigojimą Ukrainai, – sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė pabrėžė, jog Asociacijos sutartis yra strateginis ES ir Ukrainos apsisprendimas kurti abipusę partnerystę, pagrįstą demokratijos principais.

„Ukraina pasirinko Europą, o Europa – Ukrainą. Asociacijos sutartis yra politinis žingsnis, kuris grėsmių akivaizdoje demonstruoja tvirtą Europos Sąjungos įsipareigojimą Ukrainai", – sakė D.Grybauskaitė.

Ukrainos sprendimas eiti europiniu keliu, pasak prezidentės, turės lemiamą įtaką valstybės pažangai ir žmonių gerovei. Jis rodo, kad Ukraina yra pasirengusi įgyvendinti šalies vystymuisi gyvybiškai svarbias reformas, kovoti su korupcija, stiprinti teisinę sistemą, ekonomikoje pritaikyti vakarietiškas normas ir standartus.

Šalies vadovės teigimu, nerimą kelia tai, kad Rusijos vykdomi veiksmai dar labiau blogina Ukrainos ekonominę padėtį. Todėl dabar pagrindinis ES uždavinys kuo greičiau padėti Ukrainai stabilizuoti valstybės ekonomiką. ES yra jau sutarusi dėl 11 milijardų eurų paramos.

Penktadienį patvirtintose Europos Vadovų Tarybos išvadose pakartojama, jog ES remia Ukrainos teritorinį vientisumą, ir pabrėžta, kad Europa nepripažįsta neteisėto referendumo Kryme, šiurkščiai pažeidusio Ukrainos Konstituciją. ES taip pat griežtai smerkia Krymo ir Sevastopolio aneksiją. Europos Vadovų Taryba neatmetė galimybės imtis papildomų priemonių, jei Rusija toliau destabilizuos padėtį Ukrainoje, ir pavedė Europos Komisijai bei šalims narėms paruošti galimas papildomas tikslines priemones Rusijai.

ES sutarė dėl išplėsto asmenų sąrašo, kuriems bus neišduodamos ES vizos, o jų finansinės lėšos Europos bankuose bus įšaldytos. ES taip pat atšaukė ES ir Rusijos viršūnių susitikimą ir palaiko derybų įšaldymą dėl Rusijos narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje bei Tarptautinėje energetikos agentūroje.

Europos Sąjunga paragino kuo greičiau išsiųsti ESBO misiją į Ukrainą. Jei artimiausiomis dienomis nebus sutarta dėl ESBO misijos, ES bus pasirengusi siųsti savo misiją.

Išvadose taip pat pabrėžtas ketinimas iki šių metų birželio su Gruzija ir Moldova pasirašyti Asociacijos sutartis, kurios buvo parafuotos praėjusių metų lapkritį Vilniaus viršūnių susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius