Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukraina prašo Vokietijos gydyti bado akciją paskelbusią Juliją Tymošenko

Ukraina trečiadienį paprašė Vokietijos atsiųsti gydytojų komandą opozicijos lyderei Julijai Tymošenko, kuri protestuodama prieš tai, kad kalėjime esą buvo sumušta, pradėjo bado streiką.
Julija Tymošenko
Julija Tymošenko / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toks sprendimas yra dar vienas posūkis J.Tymošenko ir prezidento Viktoro Janukovyčiaus tarpusavio priešiškumo sagoje po jo pergalės prieš dvejus metus įvykusiuose šalies vadovo rinkimuose.

Charizmatiška, bet ne visiems patinkanti lyderė pernai spalį buvo nuteista ir atlieka septynerių metų kalėjimo bausmę už piktnaudžiavimą valdžia dirbant premjero poste. Ji teigia, kad prieš nuvežant ją į valstybinę ligoninę, „trys stiprūs vyrai“ užmetė ant jos paklodę ir kumščiu smogė jai į pilvą.

Ranka rašytame laiške, kuris buvo paskelbtas jos partijos tinklalapyje, J.Tymošenko sako, kad penktadienį pradėjo bado streiką dėl to, kad prievarta buvo nuvežta į valstybinę ligoninę.

Ukrainos prokurorai tuojau pat paneigė šį J.Tymošenko pareiškimą ir apkaltino ją rengiant politinę provokaciją, kurios tikslas – toliau pakenkti dabartinės šalies valdžios santykiams su Europos Sąjunga (ES).

Tačiau buvusios premjerės teiginiai privertė ES ir JAV pareikšti susirūpinimą, o Rusija savo ruožtu paragino Ukrainos valdžią šioje byloje pademonstruoti „žmoniškumą“.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, jog Kijevas nusiuntė „oficialų prašymą į Vokietiją jos vyriausybei – padėti dėl vokiečių gydytojų iš klinikos “Charite„ atvykimo, kad jie ištirtų ir gydytų Juliją Tymošenko“.

Tos klinikos gydytojai anksčiau du kartus lankėsi J.Tymošenko kalėjime Charkovo mieste Ukrainos rytuose ir atmetė teiginius, kad ji išgalvoja stiprius nugaros skausmus, dėl kurių ne vieną mėnesį pragulėjo lovoje ir praėjusią savaitę negalėjo dalyvauti naujame savo teismo procese.

Ranka rašytame laiške, kuris buvo paskelbtas jos partijos tinklalapyje, J.Tymošenko sako, kad penktadienį pradėjo bado streiką dėl to, kad prievarta buvo nuvežta į valstybinę ligoninę.

51 metų buvusi Oranžinės revoliucijos lyderė tvirtina, jog jai „kumščiu buvo stipriai smogta į pilvą“ ir ji vienu metu „pamanė, kad atėjo paskutinės jos gyvenimo minutės“.

Maždaug 15 jos partijos „Tėvynės“ narių sakė, jog parlamente surengė sėdimąjį streiką ir buvo ten visą naktį, be to, užėmė pirmininko pakylą, kad ryte neleistų parlamentarams pradėti darbo.

Maždaug 40 buvusios premjerės šalininkų trečiadienį išskleidė transparantą su užrašu „Janukovyčiau, nežudyk Tymošenko“ ir pareikalavo galimybės susitikti su kalinama lydere.

AFP reporteris vėliau matė, kaip septyni jos partijos nariai beldžiasi į kalėjimo vartus ir įeina vidun.

Nuosprendis J.Tymošenko sutrukdė Ukrainai pasirašyti partnerystės susitarimą su ES, į kurią Kijevas viliasi vieną dieną įstoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius