-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukraina ritasi dešimtmečiu atgal

Laisvosios Europos Radijas skelbia apie demokratijos mirtį Ukrainoje. Prezidentas Viktoras Janukovičius šiandien pasirašė ketvirtadienį Rados priimtą įstatymą, kuriuo remdamasi Ukrainos teisėsauga galės kelti baudžiamąsias bylas proeuropietiškuose mitinguose Maidane dalyvaujantiems ukrainiečiams. Opozicijos atstovai teigia, kad balsavimas dėl minėtojo įstatymo tebuvo suvaidintas farsas.
Policijos ir protestuotojų susirėmimas Kijeve
Policijos ir protestuotojų susirėmimas Kijeve / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak kai kurių opozicijos parlamentarų, už įstatymą niekas nė nespėjo balsuoti, kai jis jau buvo paskelbtas priimtu. Šiandien jį pasirašė prezidentas, kuriuo bepasitiki vos penktadalis ukrainiečių, tačiau savo pasipiktinimą jiems nuo šiandien reikšti žymiai sunkiau – gauti piniginę baudą ar būti įkalintam nuo šiol galima tiek dalyvaujant Maidane, tiek ir neišeinant iš savo namų, kadangi pasipiktinimas valdžia internetiniame forume ar tinklaraštyje dabar gali tapti šmeižtu, išniekinimu ar valstybės įžeidimu.

Vien už palapinės pastatymą aikštėje dabar gresia dviejų savaičių areštas, už sumuštinių nešimą Maidane šąlantiems žmonėms galima gauti beveik 1300 dolerių baudą

Naujasis viešųjų susirinkimų įstatymas – beveik visiška Rusijoje neseniai priimto „užsienio agentų“ įstatymo kopija. Pagal jį, Ukrainos valdžia gali uždaryti jai nepatinkančius interneto puslapius ir net išvis riboti internetą tiems, kas jai nepatinka. Žurnalistams nuo šiol gresia kalėjimas už informacijos apie teisėsaugos pareigūnus ir teisėjus atskleidimą ją pavadinant šmeižtu, o Maidane mojuojančius Europos sąjungos vėliava ar plakatu „šalin Janukovyčių“ galima kaltinti valstybės pamatų griovimu ir kišti į kalėjimą.

Vien už palapinės pastatymą aikštėje dabar gresia dviejų savaičių areštas, už sumuštinių nešimą Maidane šąlantiems žmonėms galima gauti beveik 1300 dolerių baudą, o šalmas, dėvimas mitinge, saugant galvą nuo Berkuto bananų, pagal naująjį įstatymą, gali būti nesantaiką ir smurtą kurstanti priemonė. Vidaus reikalų ministras tikina ginsiantis naująjį įstatymą griežtai ir panaudos tam visas teisėsaugos priemones. Tad Maidanas nuo šiol reiškia ekstremizmą, o už ekstremistinę veiklą, pavyzdžiui priglaudžiant nuo Berkuto mušimo besislepiančius protestuotojus, dabar gali būti uždaromos ir religinės organizacijos.

Vitalijus Klyčko ir kiti opozicijos veikėjai žada inicijuoti referendumą, kuriuo ukrainiečiai galėtų pareikšti nepasitikėjimą parlamentu ir prezidentu, tačiau net pradėjus tokio referendumo iniciatyvą V. Klyčko gali nespėti jos užbaigti – pagal naująjį įstatymą, politikai, dalyvaujantys nesankcionuotuose protestuose, gali prarasti imunitetą ir būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

Ukraina ritasi beveik dešimtmečiu atgal ir artėja prie Aleksandro Lukašenkos Baltarusijos bei Vladimiro Putino Rusijos, kai kurie įstatymo punktai net griežtesni nei šiose valstybėse ir šviesus suartėjimo su Europos Sąjunga sapnas virsta  košmaru daugeliui Maidane susirinkusių ukrainiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius