-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukraina ruošiasi kryžiaus žygiui prieš šešėlinę ekonomiką

Ukrainos vyriausybė skelbiasi nuo sausio pradėsianti griežčiau kontroliuoti verslą, žada iš šešėlio ištraukti milijardus grivinų. Taip tikimasi surinkti pinigų pensijoms kelti ir socialinėms išmokoms didinti.
Protestas Kijeve
Protestas Kijeve / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagal Žmogaus socialinės raidos indeksą, Ukraina, tebesitęsiant neramumams šalies Rytuose, atsidūrė 78 vietoje iš 187 valstybių ir smuko penkiomis pozicijomis. Indeksas yra žemesnis už Europos bei Vidurinės Azijos šalių indeksų vidurkį.

Indeksu nustatomas socialinių sąlygų lygis šalyje – pensijų ir išmokų dydis, žmonių gyvenimo kokybė.

Mūsų tikslas – Europos Sąjunga. Juk ten kitoks gyvenimas, socialinė apsauga, – sako Vakarų Ukrainos gyventojas Vasylyjus

„Mūsų tikslas – Europos Sąjunga. Juk ten kitoks gyvenimas, socialinė apsauga. Mes suprantame, kad ir atlyginimai aukštesni, sunku mums Ukrainoje“, – sako Vakarų Ukrainos gyventojas Vasylyjus.

„Įsidarbinti labai sunku. Darbo nėra, pagal specialybę įsidarbinti beviltiška. O kur eiti? Lieka tik turgus arba sėdėti namuose, arba važiuoti uždarbiauti. Į Maskvą, Rusiją. Kas turi pinigų, vyksta į užsienį ir ten įsikuria“, – sako Ivano Frankivsko gyventoja Ruslana.

Ukrainoje vidutinė pensija nesiekia nė 300 litų, vidutinis atlyginimas – 500 litų. Nuo spalio keičiasi kompensacijų už komunalines paslaugas standartai – kai kurioms anksčiau lengvatų turėjusioms žmonių grupėms už gyvenąmjį plotą, šilumą ir elektrą teks primokėti.

„Nukirpo mums išmokas už vaikus, bet ne tiek ir daug. Suprantu, kad ekonominė padėtis šalyje sunki, todėl dėl nuimtų pinigų už vaiką tragedijos nematau. Aišku, nukentėjo labiausiai tos šeimos, kuriose auga daugiau vaikų“, – sako Tatjana iš Ivano Frankivsko.

Pasak šio miesto mero, dabar svarbiausia suvaldyti šešėlinę ekonomiką. Ekspertų skaičiavimais, kasmet valstybės biudžetas negauna daugiau nei 24 mlrd. grivinų pridėtinės vertės mokesčio. Teigiama, kad pusė Ukrainos verslo dirba šešėlyje.

Ekonomikos ekspertai skaičiuoja, kad sugriežtinus pridėtinės vertės mokesčio ir socialinių pašalpų patikrą, jau kitų metų pusmetį į biudžetą papildomai turėtų įplaukti apie 11 mlrd. grivinų, tai leistų kelti pensijas

„Vyriausybė parengė ir Aukščiausioji Rada turi svarstyti vienkartinio socialinio mokesčio įstatymo pataisą, kurioje numatyta mokesčio įnašą sumažinti nuo 37 iki 15 procentų. Jeigu darbdavys legaliai priims dirbti žmonių ir sudarys darbo sutartis, jis mokės lengvatinį vienkartinį socialinį mokestį. Tai leis traukti ekonomiką iš šešėlio“, – sako Ivano Frankivsko meras Viktoras Anuškevičius.

„Mūsų tikslas – legalizuoti darbo užmokestį. Kovojame su atlyginimais vokeliose bei neteisėtai imančiais pašalpas ir išmokas, – sako Ivano Frankivsko savivaldybės Socialinės apsaugos departamento direktorė Oleksandra Zaklinska. – Būtina visiems drauge suardyti šešelinės ekonomikos schemas, kad galėtume išlaikyti pensininkus ir mažas pajamas gaunančius žmones. Darbdaviai, ypač dabar – per karą, suįžūlėjo, nemoka žmonėms atlyginimų. O šie su ištiesta ranka eina pas mus“.

Ekonomikos ekspertai skaičiuoja, kad sugriežtinus pridėtinės vertės mokesčio ir socialinių pašalpų patikrą, jau kitų metų pusmetį į biudžetą papildomai turėtų įplaukti apie 11 mlrd. grivinų, tai leistų kelti pensijas. Bet jie pabrėžia, kad socialinė reforma šalyje – neišvengiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius