-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 05 /21:14

Ukraina: Rusija sulaikė penkis Krymo totorių aktyvistus

Rusijos saugumo pareigūnai sulaikė penkis Krymo totorių aktyvistus ir surengė kratą vieno iš jų namuose, šeštadienį pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.
Totorių gyvenimas Kryme
Totorių gyvenimas Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba penktadienį ir šeštadienį sulaikė Krymo totorių bendruomenės parlamento – Medžliso – pirmininko pirmąjį pavaduotoją Narimaną Dželialą, ir dar keturis aktyvistus, rašoma ministerijos pareiškime.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareikalavo paleisti sulaikytus Krymo totorius.

„Krymo okupantai vėl griebiasi Krymo totorių persekiojimo. Jų namuose vyksta reguliarūs reidai ir sulaikymai, – tviteryje parašė jis. – Visi sulaikytieji privalo būti paleisti!“

Rusijoje uždrausto Krymo totorių bendruomenės parlamento – Medžliso – pirmininko pirmasis pavaduotojas N.Dželialas įtariamas „sabotažu“ ir „bendrininkavimu“ byloje dėl dujotiekio apgadinimo, sekmadienį pranešė jo advokatė.

„Jis įtariamas nusikaltimų padarymu pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 281 straipsnio 1 dalį (sabotažas) ir 33 straipsnio 5 dalį (bendrininkavimas)“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Eminė Avamileva.

Pasak advokatės, įtariamojo statusą turintis N.Dželialas „neatsisako duoti parodymų, bet savo kaltės nepripažįsta“.

Po Kryme penktadienį ir šeštadienį atliktų kratų taip pat sulaikyti kiti keturi Krymo totorių aktyvistai – Azizas ir Asanas Achtemovai, Ševketas Useinovas ir Eldaras Odamanovas, naujienų agentūrai patvirtino pastarojo advokatė Lilija Hemedži.

Anot jos, pusbroliai Achtemovai taip pat įtariami sabotažu, o E.Odamanovas sulaikytas pagal administracinių nusižengimų kodekso straipsnį dėl nepaklusimo teisėtam policijos pareigūno nurodymui.

„Iki teismo posėdžio (E.Odamanovas) laikomas specialioje areštinėje. Neatmetu galimybės, kad vėliau atsiras baudžiamasis straipsnis“, – sakė advokatė.

Advokatės sakė kol kas nemačiusios Š.Useinovo ir nežinančios, kuo jis kaltinamas.

Manoma, kad kaltinimai sabotažu susiję su neseniai Kryme padaryta žala dujotiekiui.

„Apie dujotiekį Odamanovui sakė rugsėjo 3-osios rytą, kai atėjo daryti kratos“, – sakė L.Hemedži.

Informuotas šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ anksčiau pranešė, kad dujotiekio apgadinimo byloje Kryme sulaikyti penki žmonės, tarp jų – N.Dželialas.

Teisėsaugos institucijos kol kas nepateikė jokių oficialių komentarų dėl Krymo totorių sulaikymo.

Rugpjūčio 23 d. pranešta, kad policija iškėlė baudžiamąją bylą dėl „mechaninio“ dujotiekio pažeidimo Perevalnojės kaime, esančiame šalia kelio iš Simferopolio.

2016 m. balandį Krymo Aukščiausiasis Teismas paskelbė Krymo totorių Medžlisą ekstremistine organizacija ir uždraudė jo veiklą Rusijoje.

Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį 2014 metais – šį Maskvos žingsnį pasmerkė dauguma pasaulio šalių. Etniniai rusai, sudarantys daugumą tarp 2,3 milijono Krymo gyventojų, plačiai palaikė aneksiją, tačiau Krymo totoriai, kurie sudarė beveik 15 proc., jai nepritarė. Nuo 2014 metų iš pusiasalio išvyko apie 30 tūkst. Krymo totorių.

Rusijos valdžios institucijos ėmėsi represijų prieš kai kuriuos iš pasilikusių totorių – uždraudė Medžlisą ir kai kurias religines grupes. Organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, apie 80 Krymo totorių buvo nuteisti dėl įvairių kaltinimų, o 15 aktyvistų dingo be žinios.

Praėjusią savaitę Kijeve įvyko „Krymo platforma“ pavadintos naujos iniciatyvos, kuria siekiama padidinti spaudimą Rusijai dėl pusiasalio aneksijos, steigiamasis viršūnių susitikimas. Krymo totorių likimas buvo vienas svarbiausių darbotvarkės klausimų.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad pastarieji sulaikymai yra „bausmė už dalyvavimą steigiamajame „Krymo platformos“ aukščiausiojo lygio susitikime“ ir „naujausios Rusijos represijos, kuriomis siekiama įbauginti Krymo totorių tautos atstovus ir išstumti juos iš laikinai okupuoto pusiasalio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius