Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina siūlo tarptautiniam teismui tirti karo nusikaltimus Kryme ir Ukrainos rytuose

Ukraina siūlo Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT) imtis tirti visus numanomus karo nusikaltimus Kryme ir Ukrainos rytuose, išplečiant jau pradėtą tyrimą, sakė užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas.
Tarptautinis Baudžiamasis Teismas Hagoje
Tarptautinis Baudžiamasis Teismas Hagoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukraina jau yra suteikusi pasauliniam teismui įgaliojimus tirti nusikaltimus, padarytus jos teritorijoje nuo 2013-ųjų lapkričio 21 iki 2014-ųjų vasario 22 dienos; šiuo laikotarpiu buvo nuverstas tuometinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Šiek tiek vėliau Rusija aneksavo Krymą, o dar vėliau išprovokavo kovas Ukrainos rytuose tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų ginkluotųjų pajėgų. Kijevas kaltina Rusiją, kad ši siunčia ginklus ir karius separatistams paremti, nors Maskva tai neigia.

„Esame gana optimistiškai nusiteikę, kad TBT labiau įsitrauks (į šį tyrimą)“, – sakė P.Klimkinas naujienų agentūrai „Reuters“ penktadienį prieš susitikdamas su TBT pirmininku ir prokuroru.

Prašoma, kad TBT tyrimas apimtų „viską pagal mandatą, taip pat ir nusikaltimus žmoniškumui“, pažymėjo ministras.

P.Klimkinas paminėjo sausio 30 dieną buvusią ataką prieš strateginį Mariupolio uostamiestį kaip nusikaltimų žmoniškumui pavyzdį.

„Per apšaudymą iš pabūklų, per kelias sekundes, žuvo daugiau kaip 30 žmonių ir sunkiai sužeista 100 žmonių, – sakė jis. – Jeigu tyčia šaudoma, aš pabrėžiu, tyčia apšaudomi miestai, žudomi civiliai, tai visiškai kitokia situacija (palyginus su karine operacija), todėl mes turime įtraukti TBT (į tyrimą)“.

Platesnis P.Klimkino siūlomas tyrimas pirmą kartą nagrinėtų kaltinimus Rusijai tiesioginiu dalyvavimu konflikte Ukrainos rytuose.

Ukraina dar svarsto galimybę kelti bylą prieš Rusiją kitame teisme – Hagos tarptautiniame teisingumo teisme, kuris yra aukščiausias JT teismas, nagrinėjantis teritorinius ginčus, pažymėjo P.Klimkinas.

Pernai balandį TBT, Ukrainos vyriausybei paprašius, pradėjo tyrinėti kaltinimus, kad V.Janukovyčiaus pajėgos nužudė daugiau kaip 100 Kijeve ir kituose miestuose protestavusių žmonių. TBT nagrinėja įvykius, buvusius dar iki Krymo aneksavimo, todėl netiriami nusikaltimai, kuriuos galėjo padaryti Rusijos remiamos ginkluotosios pajėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius