Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina skelbiasi atkovojusi Slovjanską, Donecko oro uosto prieigose – susirėmimai

Ukrainos rytiniame Slovjansko mieste ant vietos administracijos pastato iškelta valstybinė geltonos ir žydros spalvos vėliava, kai prorusiškų riaušininkų pajėgos pasitraukė iš buvusios savo tvirtovės, neatlaikiusios intensyvaus vyriausybės pajėgų puolimo, – pranešė prezidentūra.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo šaltinius Ukrainos prezidento Petro Porošenkos administracijoje, kurie sakė, kad „gynybos ministras generolas pulkininkas Valerijus Heletejus ir Generalinio štabo viršininkas Viktoras Muženka pranešė Ukrainos prezidentui, jog virš Slovjansko miesto tarybos iškelta Ukrainos valstybinė vėliava“.

Šaltiniai pridūrė, kad Slovjanske darbą pradėjo humanitarinė misija, teiksianti pagalbą gyventojams mieste, kuris apie tris mėnesius buvo kontroliuojamas prorusiškų riaušininkų ir buvo tapęs įnirtingų susirėmimų židiniu.

Prezidentūros spaudos tarnyba nurodė, kad V.Heletejus informavo prezidentą apie pastangas atnaujinti socialinių tarnybų ir milicijos darbą Slovjanske.

Ėmėmės atnaujinti miesto gyvybinę veiklą, – prezidentūra citavo ministro žodžius.

„Ėmėmės atnaujinti miesto gyvybinę veiklą“, – prezidentūra citavo ministro žodžius.

P.Porošenka pasveikino kariškių laimėjimus ir nurodė skirti apdovanojimus karius, pasižymėjusius vaduojant nuo riaušininkų pajėgų Nikolajivkos ir Semenivkos gyvenvietes bei Slovjansko miestą.

Ginkluotųjų pajėgų vadovybė taip pat informavo prezidentą apie pažangą per karines operacijas šalies rytuose.

„Kramatorske veikia žvalgybos kuopa, tikrinanti, ar nėra padėta minų, kad būtų galima tęsti karinę operaciją. Prezidentas nurodė, kad vaduojant miestus ir gyvenvietes, būtų užtikrintas didžiausias įmanomas taikių gyventojų saugumas“, – sakoma prezidentūros pranešime.

Tuo tarpu penktadienį išvaduotoje Nikolajivkos gyvenvietėje pradėjo darbą laikinoji administracija ir paskirtas milicijos viršininkas.

Riaušininkų lyderiai: Slovjanską ir Kramatorską palikę kovotojai atvyko į Donecką

Prorusiškų separatistų kontroliuojamo Ukrainos rytinio Donecko miesto lyderiai šeštadienį patvirtino informaciją, kad į jų miestą atvyko kovotojai, kurie anksčiau tą dieną pasitraukė iš savo tvirtovių Slovjanske ir Kramatorske, neatlaikę intensyvaus vyriausybės pajėgų puolimo.

Merija taip pat nurodė, kad Donecko oro uosto prieigose vyksta susirėmimai ir paprašė gyventojų be reikalo nesirodyti gatvėse.

Donecko gyventojai jau pradėjo trauktis iš miesto, baimindamiesi didelio masto karinių veiksmų.

Miesto valdžia masinės evakuacijos nepaskelbė, tačiau daugelis gyventojų nusprendė nieko nelaukdami išvažiuoti iš Donecko.

„Kai sukilėliai paliko Slovjanską, bijome, kad Ukrainos pajėgos įžengs į Donecką, kad prasidės kovos veiksmai – dėl to, baimindamiesi dėl artimųjų, nusprendėme palikti miestą ir veržtis Rusijos sienos link, kur veikia pabėgėlių laikino apgyvendinimo punktai“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė miesto gyventoja Aliona Bondarenko.

Donecko gyventojas Andrejus Melkonianas sakė „Interfax“, kad irgi baiminasi dėl savo artimųjų ir tikriausiai mėgins artimiausiu metu išvežti juos iš miesto.

„Padėtis nerami. Bijau, kad pradės bombarduoti. Bet kokiu atveju, mano šeimai iš to nieko gera nebus. Dėl to išvažiuosim pas giminaičius. Neatmetu, kad atgal sugrįšime tik tuomet, kai viskas baigsis. Mums jau teko bėgti iš (Kalnų) Karabacho“, – sakė vyras, turėdamas omenyje Azerbaidžano ir Armėnijos ginčijamą teritoriją, kurioje praeito amžiaus 10-ojo dešimtmečio pradžioje vyko kruvinas konfliktas.

Apsišaukėlis meras: Ukrainos riaušininkų kovotojai pasitraukė iš Slovjansko

Ukrainos prorusiški kovotojai paliko savo pagrindinę tvirtovę Slovjanską, tačiau vyriausybės pajėgos dar neįžengė į miestą, - pranešė šio miesto apsišaukėlis riaušininkų meras.

„Kovotojai pasitraukė. Ukrainos armijos Slovjanske dar nėra. Mieste valdžios nėra“, – naujienų agentūrai AFP sakė „meras“ Vladimiras Pavlenka.

Slovjanskas buvo vienas iš pagrindinių taikinių per Ukrainos pajėgų šią savaitę atnaujintą puolimą prieš sukilėlius.

Simboline sukilimo širdimi tapusio miesto gyventojai sakė AFP, kad kovotojai, kurie laikė užėmę Slovjanską apie tris mėnesius, netikėtai dingo.

„Kovotojų pasitraukimas buvo staigmena. Niekas nežinojo, kad tai vyksta“, – sakė gyventojas Nikolajus Čerepas.

„Šį rytą pamačiau, kad priešais meriją nebėra kovotojų, vėliau pamačiau, kad niekas nebebudi prie mieste įrengtų barikadų“, – pridūrė jis.

Vyriausiasis sukilėlių pareigūnas patvirtino, kad jų kovotojai buvo priversti palikti Slovjanską dėl suintensyvėjusios Ukrainos karinės operacijos.

„Dėl triuškinamo priešų kiekybinio pranašumo mūsų žmonės buvo priversti palikti savo pozicijas“, – sakoma vadinamosios „Donecko Liaudies Respublikos“ premjero Aleksandro Borodajaus pranešime, paskelbtame sukilėlių tinklalapyje.

Dėl įnirtingų susirėmimų Slovjanske kadaise buvęs ramus 120 tūkst. gyventojų turintis miestas virto nuniokotu vaiduoklių miestu, iš kurio daugelis žmonių pabėgo, kad išvengtų smurto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius