Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainai pavyko susigrąžinti 128 prievarta į Rusiją išvežtus vaikus

Ukrainai pavyko susigrąžinti 128 vaikus, kuriuos Rusijos okupantai prievarta išvežė į Rusijos Federaciją. Daugiau nei 50 iš jų šiuo metu yra ES šalių teritorijoje.
Vaikai Ukrainoje
Vaikai Ukrainoje / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Apie tai pranešė Ukrainos generalinės prokuratūros Vaikų interesų apsaugos ir kovos su smurtu departamento vadovė Julija Usenko, praneša „Ukrinform“ . Pasak jos, daugiau kaip 50 mažųjų ukrainiečių kartu su savo tėvais ar globėjais šiuo metu yra ES šalių teritorijoje.

„Galite paklausti, kodėl toks mažas skaičius, palyginti su deportuojamų asmenų skaičiumi? Bet mums tai ne skaičius – tai 128 vaikų gyvybės. Dėl jų grąžinimo į tėvynę dirba daugybė žmonių, kurie mėnesių mėnesiais stengiasi grąžinti bent vieną vaiką. Tai didelė rizika, taip pat ir tiems, kurie prie to prisideda“, – pabrėžė ji.

V.Usenko paaiškino, kad Rusijos atveju įprastos tarptautinės teisės priemonės neveikia. Šiuo atžvilgiu reikalingos tarptautinės bendruomenės pastangos ir realūs žingsniai, kad vaikai būtų grąžinti namo.

„Ukraina daro viską, kas įmanoma, bet, deja, to nepakanka. Įprastos diplomatijos priemonės neveikia, tarptautinės humanitarinės teisės reikalavimai netaikomi agresoriui, todėl nėra vieningo mechanizmo, neveikia pavyzdinės taisyklės. Mūsų užduotis – nuolat ieškoti tokių būdų ir palaikyti dialogą su tais, kurie mus palaiko“, – apibendrino pareigūnas.

Anksčiau Ukrainos prezidento įgaliotinė vaiko teisėms ir vaikų reabilitacijai Daria Gerasimčiuk patikslino, kad nuo 2022 m. spalio mėn. mažiausiai 8 709 vaikai buvo prievarta išvežti į Rusiją.

Savo ruožtu visuomeninės organizacijos „Rytų žmogaus teisių grupė“ direktorė Vera Jastrebova nurodo, kad 82 000 Ukrainos vaikų gali tapti potencialiomis priverstinio išvežimo į Rusijos Federaciją aukomis.

2022 m. lapkritį Amerikos karo tyrimų instituto analitikai pranešė, kad Rusijos valdžios institucijos pradėjo atvirai skelbti žiniasklaidoje apie priverstinį ukrainiečių vaikų įvaikinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius