Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ukrainai siekiant užbaigti karą, I.Kolomoiskis kalba apie rusų tankus prie Varšuvos

Su Volodymyru Zelenskiu siejamas ukrainiečių oligarchas Ihoris Kolomoiskis interviu amerikiečių laikraščiui „The New York Times“ teigė, kad JAV naudojasi Ukraina tam, jog susilpnintų geopolitinę varžovę Rusiją. Jis tikino, kad NATO ir Europos Sąjunga niekada nesuteiks narystės Ukrainai, todėl neverta švaistyti laiko jos siekiant. Oligarchas teigė, kad santykių su Rusija atkūrimas yra būtinas Ukrainos ekonomikai.
Plakatas su užrašu „Oligarcho tarnas“. Ant jo – Ihoris Kolomoiskis ir Volodymyras Zelenskis
Plakatas su užrašu „Oligarcho tarnas“. Ant jo – Ihoris Kolomoiskis ir Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Rusų tankai bus dislokuoti šalia Krokuvos ir Varšuvos. Jūsų NATO kraus į kelnes ir pirks „Pampers“, – interviu sakė oligarchas.

„Paimsime 100 mrld. dolerių iš rusų. Manau, kad jie mielai mums juos šiandien duotų. Koks greičiausias būdas išspręsti problemas ir atkurti santykius? Tik pinigai“, – populiariam amerikiečių laikraščiui tikino I.Kolomoiskis.

Į šiuos žodžius verta atkreipti dėmesį, nes 56 metų amžiaus I.Kolomoiskis nėra eilinis Ukrainos oligarchas – manoma, kad jis daro didelę įtaką šiemet šalies prezidentu išrinktam Volodymyrui Zelenskiui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ihoris Kolomoiskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ihoris Kolomoiskis

„10 metų, ir kraujas bus pamirštas“

I.Kolomoiskis „The New York Times“ teigė, esą tapo aišku, jog Europos Sąjunga (ES) ir NATO niekada nesuteiks narystės Ukrainai, todėl geriau susitaikyti su realybe ir nė nebandyti jos siekti.

„Jūs visi mūsų nepriimsite. Neverta švaistyti laiko tuštiems pokalbiams. Tuo tarpu Rusija mielai mus priimtų į naująjį Varšuvos paktą“, – teigė su V.Zelenskiu siejamas oligarchas.

I.Kolomoiskis interviu tikino nejaučiantis jokios meilės Rusijai, tačiau sakė, kad Vakarai nesuteikė Ukrainai pakankamai finansinės paramos ir neatvėrė rinkų.

VIDEO: Prezidentas Volodymyras Zelenskis aplankė fronto liniją Rytų Ukrainoje

Pasak oligarcho, JAV paprasčiausiai naudojasi Ukraina, kad susilpnintų geopolitinę varžovę. „Karas prieš Rusiją – ligi paskutinio ukrainiečio“, – teigė jis.

„The New York Times“ rašo, kad, pasak I.Kolomoiskio, santykių su Rusija atgaivinimas yra būtinas Ukrainos ekonominiam išgyvenimui. Jis spėjo, kad karo sukelta trauma praeis.

„Duokite penkerius, 10 metų, ir kraujas bus pamirštas. 2014-aisiais parodžiau, kad nenoriu būti su Rusija. Aš objektyviai apibūdinu tai, ką matau, ir kuria kryptimi klostosi dalykai“, – tikino I.Kolomoiskis.

Su V.Zelenskiu siejamo oligarcho manymu, finansinė Rusijos parama galėtų pakeisti paskolas iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF). Organizacija reikalauja įgyvendinti antikorupcines reformas, kurios nepatinka daliai šalies verslo elito.

I.Kolomoiskis: „Paimsime 100 mrld. dolerių iš rusų. Manau, kad jie mielai mums juos šiandien duotų. Koks greičiausias būdas išspręsti problemas ir atkurti santykius? Tik pinigai.“

„Paimsime 100 mrld. dolerių iš rusų. Manau, kad jie mielai mums juos šiandien duotų. Koks greičiausias būdas išspręsti problemas ir atkurti santykius? Tik pinigai“, – populiariam amerikiečių laikraščiui tikino. I.Kolomoiskis.

Laikraštis pažymi, kad I.Kolomoiskio priešiškumas JAV gali būti paremtas ir asmeninėmis priežastimis – Federalinis tyrimų biuras (FTB) tiria jo veiklą.

D.Trumpo reikalaujami tyrimai

I.Kolomoiskis interviu teigė, kad jei jis būtų Ukrainos prezidentas, jis vykdytų tyrimus, kurių V.Zelenskio reikalavo JAV vadovas Donaldas Trumpas. Paklaustas, ar tai nekelia rizikos pakenkti Ukrainai, jei kitąmet JAV prezidentu būtų išrinktas demokratas, jis atsakė: „Jei jie kabinėsis, gręšimės į Rusiją.“

I.Kolomoiskis: „Rusų tankai bus dislokuoti šalia Krokuvos ir Varšuvos. Jūsų NATO kraus į kelnes ir pirks „Pampers“.

„Rusų tankai bus dislokuoti šalia Krokuvos ir Varšuvos. Jūsų NATO kraus į kelnes ir pirks „Pampers“, – interviu sakė oligarchas.

15min primena, kad JAV Demokratų partija inicijavo apkaltos D.Trumpui procesą pareiškus įtarimus, kad jis spaudė V.Zelenskį pradėti tyrimą dėl galimos varžovo Joe Bideno sūnaus korupcinės veiklos. Esą D.Trumpas grasino antraip nutraukti JAV karinę paramą Ukrainai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Apkaltos tyrimo posėdyje paaiškėję nauji faktai didina spaudimą Donaldui Trumpui

I.Kolomoiskis „The New York Times“ tikino karštligiškai dirbantis, kad būtų užbaigtas karas, tačiau atsisakė detalizuoti veiklą, nes esą amerikiečiai „viską sugadins ir pastos tam kelią“.

I.Kolomoiskis neigė darantis įtaką V.Zelenskio vyriausybei. Tačiau jis įspėjo pradedantis tikėti tokiu savęs apibūdinimu, ir kad jis gali tai paversti realybe.

VIDEO: V.Zelenskis galvojo, kad bus paviešinta tik D.Trumpo pokalbio dalis: „niekas negali daryti man spaudimo“

„Jei užsidedu akinius ir žiūriu į save taip, kaip visas likęs pasaulis, matau save kaip monstrą, lėlininką, Zelenskio valdovą, rengiantį apokaliptinius planus. Aš galiu pradėti tai daryti realybėje“, – sakė I.Kolomoiskis.

Ryšiai su Volodymyru Zelenskiu

2014-aisiais Rusijai pradėjus agresiją prieš Ukrainą, tuo metu Dniepropetrovsko srities gubernatoriaus pareigas ėjęs I.Kolomoiskis išleido milijonus eurų – finansavo už Kijevą besikaunančius kovotojus, kurie su separatistais kariavo prieš Ukrainos vyriausybei dislokuojant savo pajėgas.

2016-aisiais, kai Ukrainai jau vadovavo Petro Porošenka, buvo nacionalizuotas I.Kolomoiskiui priklausęs bankas „PrivatBank“. Jis surinkdavo indėlininkų pinigus, o šiuos paskolų pavidalu dalydavo I.Kolomoiskio ir partnerių verslams.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Privatbank“ skyrius Kijeve
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Privatbank“ skyrius Kijeve

2017 m. oligarchas išvyko iš šalies – gyveno Šveicarijoje ir Izraelyje. Tačiau šiemet prezidentu tapus V.Zelenskiui, I.Kolomoiskis grįžo į šalį. Apie jų ryšius daug spekuliuota dar prieš rinkimus, analitikai laiko V.Zelenskį įtakingo turtuolio marionete.

Štai V.Zelenskio serialas „Tautos tarnas“, kuris, manoma, prisidėjo prie komiko pergalės rinkimuose, buvo rodomas I.Kolomoiskiui priklausančiame populiariame televizijos kanale „1+1“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pas šeimininką? V.Zelenskis daugybę kartų keliavo į Ženevą ir Tel Avivą: ten gyvena oligarchas I.Kolomoiskis

V.Zelenskis neigia, kad I.Kolomoiskis daro jam įtaką.

„The New York Times“ rašo, kad laikinasis JAV ambasadorius Ukrainoje Williamas Tayloras tikino įspėjęs V.Zelenskį, kad I.Kolomoiskio įtaka jo vyriausybei auga, ir dėl to naujajam prezidentui gali nepavykti įgyvendinti savo tikslų.

Buvusio Baltųjų rūmų patarėja Europos ir Rusijos klausimais Fiona Hill amerikiečių įstatymų leidėjams teigė esanti „itin susirūpinusi“ dėl I.Kolomoiskio įtakos V.Zelenskiui.

VIDEO: Volodymyras Zelenskis padarė tai, ko iki šiol nėra padaręs nė vienas politikas – prezidentas liko nustebintas

Vasarą ukrainiečių politologas Volodymyras Dubovykas 15min teigė, esą prieš V.Zelenskiui administracijos vadovu paskiriant I.Kolomoiskio advokatą Andrijų Bohdaną, Vašingtonas jį įspėjo to nedaryti.

„Tačiau jis tokio patarimo nepaklausė. Greičiausiai tai reiškia, kad Zelenskis jaučiasi skolingas tokias pozicijas Kolomoiskiui ir jo rato žmonėms“, – sakė V.Dubovykas.

Keičiasi santykiai su Rusija

Prezidentu tapęs V.Zelenskis pažadėjo užbaigti nuo 2014-ųjų rusenantį karą Rytų Ukrainoje. Buvo imtasi pirmųjų veiksmų: šalys apsikeitė belaisviais, Donecke nuo fronto linijos Petrivskės gyvenvietės rajone atitrauktos pajėgos.

VIDEO: Emocinga Kijevo ir Maskvos derybų pabaiga: Ukraina ir Rusija apsikeitė kaliniais

Kontaktinė grupė konfliktui Rytų Ukrainoje spręsti 2016 metais priėmė sprendimą dėl pajėgų bei ginkluotės atitraukimo ir nustatė tris bandomuosius ruožus – ties Stanyčno Luhanskės, Zolotojės ir Petrivskės gyvenvietėmis. Tąsyk konflikto šalims pavyko atitraukti pajėgas tik pirmame ruože. Pajėgų atitraukimas ties Zolotoje ir Petrivske daug kartų nutrūko.

V.Zelenskio vyriausybė karui Rytų Ukrainoje užbaigti siūlo panaudoti vadinamąją „Steinmeierio formulę“ – supaprastintą Minsko susitarimų variantą.

Vokietijos prezidento vardu pavadinta „Steinmeierio formulė“ numato, kad iki galimų vietos rinkimų Rusijos remiamų separatistų perimtose Rytų Ukrainos teritorijose joms būtų laikinai suteiktas ypatingasis statusas.

Tuo atveju, jei po rinkimų tarptautiniai ekspertai patvirtintų, kad balsavimas vyko laikantis demokratijos principų, jo rezultatai įgautų nuolatinę teisinę galią.

Kritikai teigia, kad „Steinmeierio formulė“ yra nepalanki Ukrainai, nes Kijevas teisiškai nebeteks įtakos rytinėje šalies dalyje, o separatistų okupuotoje teritorijoje laisvi rinkimai bet kokiu atveju būtų neįmanomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius