Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai baiminasi tragedijos Donbase, o rusų karių nedrįsta lyginti net su gyvuliais

„Jausmas toks, kad čia užėjo išprotėję žmonės“, – sakė karys savanoris, stojęs į bataliono „Hospitalieriai“ gretas, duodamas interviu 15min žurnalistei netoli Irpinės Kyjivo pakraštyje. Netrukus po šio interviu Rusijos karių žiaurumą paliudijo pasaulį apskrieję vaizdai iš Bučos, Irpinės, Hostomilio su civilių žudynių vaizdais. 15min kalbinti kariai, žurnalistai ir paprasti praeiviai gatvėje sako, kad per karo mėnesį jų nuomonė apie Rusiją ir rusus pasikeitė radikaliai.
Ukrainos atkovotų Irpinės, Hostomelio ir Bučos vaizdai
Ukrainos atkovotų Irpinės, Hostomelio ir Bučos vaizdai / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

Dažnam ukrainiečiui rytas prasideda ne nuo kavos puodelio, o nuo oro pavojaus signalų.

Daugelis telefone įsidiegęs programėlę, kuri dar iki sirenos perspėja, kad skelbiamas oro pavojus. Kyjive ji ne kartą skambėjo ir po to, kai Rusija pranešė atitraukianti savo kariuomenę nuo sostinės apylinkių.

„Savo akimis mačiau kaip žmonės palikę viską bėgo iš namų. Automobilių kolonos sudarė dešimtis kilometrų. Įprastai esu pozityvus žmogus, tačiau negaliu sulaikyti ašarų kai prisimenu, ką mačiau“, – 15min netoli Irpinės kalbėjo maždaug 50 metų „Hospitalierių“ bataliono savanoris, nenorėjęs viešinti savo vardo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Irpinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Irpinė

Nemažai stojusių ginti savo šalies linkę žiniasklaidai neatskleisti savo vardų, nes vis dar baiminasi dėl savo šeimos narių, likusių Ukrainoje.

Daugelis jų šeimas išvežė į sąlyginai saugesnius vakarinius Ukrainos regionus, bet mano negalintys būti tikri, jog vieną dieną jie taip pat nepapuls į Rusijos kariuomenės rankas.

Šalia Kyjivo esančių Bučos, Irpinės, Hostomilio atvejai tik dar kartą patvirtino, kad Rusijos kariuomenė negaili civilių gyventojų. Surištomis rankomis buvo sušaudyti tiek vyrai, tiek moterys ir net vaikai.

„Žinote, dar kažkada mes galvojome, kad su rusais esame broliais. Tačiau po visko, ką jie padarė, jiems atleidimo nėra. Vienintelis būdas užimti Ukrainą, yra tiesiog išžudyti visus žmones“, – kalbėjo karys savanoris.

Jis tikino, kad iki plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą, dalis ukrainiečių nejautė neapykantos nei paprastiems rusams, nei pačiam prezidentui Vladimirui Putinui.

„Dar buvo galima sutikti nemažai žmonių, kurie gerbė Putiną. Niekas nė negalvojo, kad jis yra toks išprotėjęs, kad pasiryš naikinti visus iš eilės. Tačiau rusų kariuomenė nesirenka kur smogti. Jie eina ir degina viską savo kelyje. Ne kartą stabdė automobilius humanitariniuose koridoriuose ir atimdavo viską, ką vertingo žmonės turėjo. Todėl mes juos tiesiog vadiname orkais“, – kalbėjo Ukrainos karys savanoris.

A.Blinkenas: Rusija Ukrainoje siekė trijų tikslų – atimti Ukrainos suverenitetą, įtvirtinti šioje šalyje savo valdžią bei suskaldyti Vakarus.

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis sekmadienį taip pat tvirtino, kad už karo nusikaltimus jo šalyje atsakingas ne tik V.Putinas, bet ir visi, kas vykdė nusikalstamus nurodymus.

Rusijos karius jie apibūdino kaip „žudikus, kankintojus, žagintojus, marodierius, vadinančius save armija, bet nusipelniusiais tik mirties už tai, ką padarė“.

Tokios pačios nuomonės laikosi tiek Kyjive, tiek Lvive 15min sutikti žmonės.

„Jie nėra žmonės. Jų net negalima vadinti gyvuliais, nes gyvuliai bent jau saugo savo vaikus, o rusams negaila nei mūsų, nei savo žmonių“, – tikino Lvive sutikta maždaug 60 metų Aleksandra.

Laukia puolimo rytinėje dalyje ir pietuose

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį pareiškė, kad Rusija Ukrainoje siekė trijų tikslų – atimti Ukrainos suverenitetą, įtvirtinti šioje šalyje savo valdžią bei suskaldyti Vakarus. Tačiau, pasak jo, Kremlius patyrė nesėkmę visose šiose srityse.

Vis dėlto, akivaizdu, kad Maskva nenori pripažinti savo pralaimėjimo. Kremliaus atstovas derybos su Ukraina Vladimiras Medinskis aiškino, kad Rusijos pozicija dėl Donbaso ir Krymo nesikeičia, todėl esą šiuo metu susitarti Kyjivui ir Maskvai nepavyksta.

Manoma, kad būtent Donbasas dabar taps karščiausiu Rusijos puolimo taikiniu. Apie tai kalba ir britų žvalgyba, kuri tvirtino, kad Maskva savo pajėgas ruošiasi sukoncentruoti Donbase. Skelbiama, kad ten permetami ir Rusijos privačios karinės kampanijos „Wagner“ kariai, anksčiau jau „pasižymėję“ tiek šiame regione, tiek Sirijoje.

Apie tai, kad Rusija niekur nesitraukia, o tik keičia taktiką – susikoncentruoja į Donbasą – 15min teigė Kyjive sutikti kariai, medikai, žurnalistai.

„Rusai taip paprastai nesitrauks. Netikiu, kad jie tiesiog ims ir atitrauks savo pajėgas. Rusija tiesiog permes savo karius į Donbasą, nes pamatė, kad užimti Kyjivo jiems nepavyks“, – 15min sakė 43-jų savanoris medikų bataliono narys Jevhenas.

Tuo neabejojo ir Kyjive sutiktas televizijos kanalo „Ukraina 24“ žurnalistas Jevhenas Nazarenka.

„Rusijai reikia kokios nors pergalės, todėl sieks spausti mus“, – tvirtino jis.

Žurnalistas neabejoja, kad Maskvos siekis – užimti visas Donecko ir Luhansko sritis. Rusija daugybę metų kartojo esą šių sričių gyventojus engia Kyjivo valdžia. Tačiau tokias kalbas jis vadino įprasta propaganda.

A.Daukševič nuotr./Ukrainos kariai savanoriai
A.Daukševič nuotr./Ukrainos kariai savanoriai

„Jie aštuonerius metus kartojo esą Ukrainos kariuomenė vykdė Donbaso žmonių genocidą. Tačiau nė karto negalėjo pateikti tam įrodymų. Kur bent vienas to įrodymas iš Kramatorsko, Slovjansko, kuriuos mes išlaisvinome prieš daug metų? Kur bent procento dalis tokio žvėriško elgesio, kokio jie griebėsi per pastarąjį mėnesį?“ – po apsilankymo Bučoje sakė J.Nazarenka.

Režisierius Jevhenas: kas kartą vykdamas arba filmuoti, arba gelbėti sužeistuosius, vis labiau bijau, kad tai gali būti paskutinis kartas.

Prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas sekmadienį neatmetė galimybės, kad panašius karo nusikaltimus Rusijos kariuomenė vykdo dabar jos kontroliuojamose teritorijose Ukrainoje. Be kita ko, ir Donbase.

Žurnalistai nėra apsaugoti

Nuo pat Rusijos pačios invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24-ąją tapo aišku, kad dirbti žurnalistams čia nėra saugu. Rusijos kariai nepaisė nei skiriamųjų ženklų, kuriuos nešiojo žiniasklaidos atstovai, nei žymėjimų ant automobilių.

Vieni pirmųjų į apšaudymą pateko „Sky News“ žurnalistai, vėliau informacijos apie žuvusius arba sužeistus žiniasklaidos atstovus vis daugėjo.

A.Daukševič nuotr./A.Daukševič
A.Daukševič nuotr./A.Daukševič

Balandžio antrąją paaiškėjo, kad nuo rusų kulkų prie Kyjivo žuvo vienas žymus ukrainiečių žurnalistas, kurio nuotraukas spausdino didžiausi pasaulio leidiniai, Maksas Levinas.

Taip pat balandžio antrąją tapo aišku, kad prie Mariupolio žuvo lietuvių režisierius Mantas Kvedaravičius.

15min žurnalistei taip pat teko įsitikinti, kad sviediniai ir kulkos gali pasiekti kiekvieną. Vos kelių dienų skirtumu tame pačiame kelyje, kuriuo kartu su medikais į pozicijas vyko žurnalistė, buvo sušaudytas kitas greitosios automobilis.

„Kas kartą vykdamas arba filmuoti, arba gelbėti sužeistuosius, vis labiau bijau, kad tai gali būti paskutinis kartas“, – 15min sakė prie medikų bataliono prisijungęs 33-ejų režisierius Jevhenas.

Į kovą su Rusijos pajėgomis jis stojo dar 2014 metais. Vėliau sugrįžo prie savo įprasto darbo – filmų kūrimo. Prasidėjus invazijai vyras vėl prisijungė prie savanorių, gelbėjančių sužeistųjų gyvybes.

„Dabar yra dar baisiau nei anuomet. Tuo metu buvau jaunesnis, galbūt ne taip aiškiai suvokia grėsmę. Dabar man būna baisu. Bijau, kad žūsiu nespėjęs įgyvendinti visų savo svajonių“, – kalbėjo Ukrainos režisierius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius