-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai Lenkijoje: likti visam laikui neketina, pragyvena ir už 50 eurų

Kol Lietuva vargsta išduodama leidimus gyventi ir dirbti į mūsų šalį atvykstantiems užsieniečiams, tarp kurių yra ir nemažai ukrainiečių, Lenkijoje jų vien oficialiai atvykusių priskaičiuojama apie milijoną. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad likti visam laikui absoliuti dauguma ukrainiečių šioje šalyje nenori, o ir išleisti stengiasi kuo mažiau, rašo tvn24bis.pl.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per pastaruosius penkerius metus apie pusė Lenkijoje dirbančių Ukrainos piliečių čia buvo po kelis kartus, bet Lenkijoje praleidžia paprastai ne daugiau nei pusmetį. Dauguma ukrainiečių ketina vėl vykti uždarbiauti būtent į šią šalį, tačiau nuolat gyventi norėtų vos kas dešimtas (11 proc.).

Tokius duomenis pateikia darbuotojų iš Ukrainos atvežimu užsiimanti įmonė „Personnel Service“, pateikusi naujausią „Uždarbiavimo imigracijos barometrą“.

„Kai lenkai ėmė emigruoti į Didžiąją Britaniją, iš pradžių tokias išvykas vertino kaip galimybę uždirbti per trumpą laiką. Tik vėliau pasirodė, kad nemaža dalis ten apsigyveno. Yra šansų, kad ir su ukrainiečiais Lenkijoje bus panašiai“, – prielaidą daro „Personnel Service“ vadovas Krzysztofas Inglotas.

Ukrainiečių Lenkijoje tikrai daug, skelbiama, kad kas dešimta įmonė įdarbina atvykėlius iš Ukrainos. Ir kuo įmonė didesnė, tuo dažniau darbininkų rytinėje kaimynėje dairosi.

Pagal statistiką, ukrainiečių darbuotojų turi 39 proc. didelių bendrovių, 21 proc. vidutinio dydžio ir 6 proc. mažų. Daugiausia ukrainiečių dirba gamyboje ir aptarnavime.

Daugiau nei pusei atvykėlių (58 proc.) būstą parūpina darbdavys, kas trečias (35 proc.) gauna ir maitinimą bei nemokamą transportą į darbą (34 proc.). Šie priedai lemia, kad ukrainiečiai pragyvenimui Lenkijoje gali neišlaidauti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ukrainiečiai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ukrainiečiai

45 proc. apklaustų darbuotojų iš Ukrainos teigė, kad per mėnesį išleidžia nuo 200 iki 500 zlotų (47–118 eurų).

45 proc. apklaustų darbuotojų iš Ukrainos teigė, kad per mėnesį išleidžia nuo 200 iki 500 zlotų (47–118 eurų). Tik 16 proc. pragyvenimui skiria tūkstantį zlotų (237 eurai), o kas penktas Lenkijoje dirbantis ukrainietis tikina galintis išsiversti išleisdamas iki 200 zlotų, kas tėra mažiau nei 47 eurai.

Tačiau perlaidų iš Lenkijoje dirbančių giminaičių tėvynėje likę jų artimieji irgi nesulaukia – tyrimą atlikę specialistai spėja, kad greičiausiai ukrainiečiai pinigus pasideda ir parsiveža grįždami namo patys.

74 proc. ukrainiečių likti Lenkijoje visam laikui nenori, nors gyvena čia ir gana pigiai. O jų skundai nieko nesiskiria nuo kitų imigrantų, kad ir kokioje šalyje jie dirbtų: tai artimųjų ilgesys (38,8 proc.), ilgos darbo valandos (31,8 proc.) ir sunkus darbas (27,5 proc.).

Į Lenkiją ukrainiečiai važiuoja visų pirma todėl, kad ši šalis yra arti, tad ir grįžti į namus neužtrunka. Taip pat – dėl uždarbio ir kalbos barjero, kuris nesunkiai įveikiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius