Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai pataria: 9 taisyklės, kaip išgyventi kare

Prasidėjo ketvirta savaitė, kai Rusijos karinės pajėgos įsiveržė į Ukrainą. Pasaulis sunerimęs stebi įvykius karo fronte ir tai, kaip didvyriškai ukrainiečiai ginasi nuo okupantų. Naujienų agentūra UNIAN, cituodama bezdomnie.ua, skelbia devynias taisykles, kurios padeda išgyventi karo metu.
Volnovacha
Volnovacha / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visas naujienas apie Rusijos sukeltą karą Ukrainoje skaitykite čia.

Pateikiame devynis ukrainiečių patarimus, kurie padės išgyventi karo sąlygomis.

1 taisyklė: nepanikuokite. Karo metu svarbu išlikti kuo ramesniems. Tai padės išsaugoti ne tik jūsų, bet ir jūsų šeimos, draugų ir visų aplinkinių žmonių sveiką psichinę būklę.

2 taisyklė: komendanto valandos metu bei vykstant kovoms gatvėse likite namuose. Nesukelkite sau nereikalingo pavojaus. Karo metu, kai yra įvesta komendanto valanda, bet kuris gatvėje esantis asmuo gali sukelti įtarimų ir būti laikomas diversantu.

3 taisyklė: nesislėpkite rūsiuose ir kitose vietose, kurios nepritaikytos saugotis nuo sprogimų. Oro antskrydžių ir kitų priešo surengtų atakų atveju, jei žmogus slepiasi rūsyje, kuris nėra pritaikytas slėptuvei, jis rizikuoja likti įkalintas po griuvėsiais. Tokiose vietose mirties rizika yra gerokai didesnė.

4 taisyklė: laikykitės dviejų sienų taisyklės. Atakos, nuo kurios slepiatės, metu pirmajai sienai tenka pagrindinis smūgis. Antroji siena gali apsaugoti nuo skeveldrų.

5 taisyklė: laikykitės atokiau nuo langų. Kai gatvėje vyksta mūšiai arba kyla šaudymo pavojus, buvimas prie langų yra rizikingas. Į žmogų gali pataikyti skeveldros arba jis gali būti sužeistas, jei stiklą netikėtai išmuš atkeliavusi jau įvykusio smūgio banga.

6 taisyklė: stebėkite savo mobiliojo telefono bateriją. Karo metu namuose, gyvenamoje gatvėje ar net mieste gali bet kada dingti elektros energija. Tad telefono bateriją visada turėtumėte laikyti įkrautą. Nutrūkus elektros energijos tiekimui, šiuolaikinių išmaniųjų telefonų baterijos gali greitai išsikrauti, todėl reikia taupyti energiją, kad neprarastumėte ryšio su artimaisiais. Galite turėti du telefonus ir jais naudotis pakaitomis arba nešiojamąjį įkroviklį.

7 taisyklė: stebėkite, kiek turite sukaupę maisto atsargų. O, esant galimybei, jas papildykite. Labai svarbu kontroliuoti atsargų kiekį ir reguliariai, jei įmanoma, atsargas papildyti. Taip pat verta pagalvoti, ką galite valgyti, kai nėra elektros energijos, sutrikęs vandens ar dujų tiekimas. Tam puikiai tinka užkandžiai, džiovinti vaisiai, konservuoti maisto produktai ir kt.

8 taisyklė: naktį išjunkite šviesas, kad išvengtumėte vagių. Karo metu daug vagių bando įsilaužti į žmonių namus. Jie mano, kad ten ras maisto atsargų, pinigų ir kitų vertingų daiktų. Jei namuose nedega šviesa, vagys gali pamanyti, kad žmonės išvyko ir viską pasiėmė su savimi.

9 taisyklė: stenkitės miegoti, valgyti ir gerti pakankamai vandens, kad išvengtumėte išsekimo. Kiekvienas karo veteranas žino, kad anksčiau ar vėliau kova baigsis, tačiau streso ir bado padarytą žalą sveikatai nėra lengva atstatyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius