-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai savanoriai neabejoja, kad jiems padėjusį latvį Gernsio saloje nužudė Rusija, bet istorija kur kas klampesnė

Ukrainos savanorių pajėgos sausį neabejojo, kad 33 metų Mikus Alpis, kurio palaikai sausį buvo rasti sudegintoje mašinoje Jungtinei Karalystei priklausančioje Gernsio saloje, buvo nužudytas rusų. Latvis padėjo ukrainiečiams kovose Donbase ir gabeno savanoriams ginklus. Vis dėlto „BuzzFeed News“ tyrimas rodo, kad istorija kur kas labiau komplikuota.
Mikus Alpis
Mikus Alpis / „Twitter“ nuotr.

Žvarbų sausio rytą vienas Gernsio salos gyventojas ramiai vaikščiojo su šunimi, kai staiga sustojo išvydęs keistą vaizdą – į minkštą purvą pamiškėje susmegusį automobilį „Volvo“. Sudegusį ir paskendusį pelenų šešėlyje.

Atvykę policijos pareigūnai mašinoje rado šautuvą ir krūvelę apdegusių žmogaus kaulų. Jie buvo M.Alpio – latvių mechaniko.

Bet ne tik – jis buvo ir aktyvus karo Rytų Ukrainoje, kur slapta gabeno ginklus ir karinę įrangą savanoriams, dalyvis.

Policija mirties nelaiko įtartina

Praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Gernsyje buvo rasti M.Alpio palaikai, ukrainiečiai paskelbė latvį kankiniu ir dėl jo žūties apkaltino Kremlių. Panašios insinuacijos pasirodė ir M.Alpiu susidomėjusioje Vakarų spaudoje.

„Atrodo, kad Rusija ką tik nužudė žmogų britų teritorijoje“, – sumirgėjo antraštė „The Washington Examiner“. Britų „Daily Mirror“ citavo vieną ukrainietį: „Kremlius nužudė mano bendražygį Gernsyje taip, kad tai atrodytų kaip savižudybė.“

„BuzzFeed News“ žurnalistai nuvyko į Gernsį ir pabandė pasikapstyti giliau. Jie bendravo ir su ukrainiečiais savanoriais, ir su latvį pažinojusiais salos gyventojais, peržiūrėjo paskutiniąsias M.Alpio siųstas SMS žinutes.

„Twitter“ nuotr./Latvio palaikai buvo rasti šioje sudegintoje mašinoje
„Twitter“ nuotr./Latvio palaikai buvo rasti šioje sudegintoje mašinoje

Tyrimas rodo, kad latvio istorija kur kas klampesnė. Nors M.Alpio draugai Gernsyje ir Ukrainoje mano, kad jis buvo nužudytas dėl pagalbos savanoriams Donbase, šaltinis salos policijoje „BuzzFeed News“ teigė, esą nėra jokių įrodymų, jog prie latvio mirties prisidėjo trečioji šalis.

M.Alpis prieš dingdamas be žinios elgėsi keistai. Jis staiga paskelbė, kad parduos savo verslus, SMS žinutėse teigė, jog jį spaudžia depresija, o vienam tatuiruočių meistrui atsiuntė liūdną laišką, kuriame rašė: „Jei skaitai šį laišką, aš greičiausiai esu iškeliavęs į geresnę vietą.“

Latvio bičiuliai taip pat tvirtino, kad kelios dienos prieš mirtį jis sulaukė grasinimų. Trys ukrainiečiai savanoriai, vis dar tūnantys apkasuose Donbase, pasakojo apie grėsmingas žinutes, susijusias su įvykiais Ukrainoje.

Vienas ukrainiečių teigė, kad Gernsio policija nepasivargino su juo susisiekti jau po M.Alpio mirties, kai jis pasisiūlė suteikti daugiau informacijos per tarpininką.

Bet ir vėl – „BuzzFeed News“ šaltinis, susipažinęs su policijos tyrimo eiga, teigė, kad pareigūnai žino apie latvio adresu skelbtus neigiamus komentarus internete, bet nemano, jog jie susiję su M.Alpio mirtimi.

Staiga atgijo latvio paskyra

Gernsio sala, esanti prie pat Prancūzijos pakrantės šiaurės vakaruose, iš esmės yra beveik 65 kvadratiniai kilometrai mažų kaimų ir vaizdingo kraštovaizdžio. Vietovardžių pavadinimai prancūziški, o 63 tūkst. gyventojų – anglakalbiai.

Vida Press nuotr./Gernsis
Vida Press nuotr./Gernsis

Pastarąjį kartą žmogžudystė saloje buvo užfiksuota 2004-aisiais – vietiniai labiau pratę karštai ginčytis dėl senų pastatų išsaugojimo, o ne apie tarptautinius nusikaltėlių sąmokslus.

Salos policija nuo pat dienos, kai buvo atrasti M.Alpio palaikai, stengėsi nuraminti aistras dėl teorijos, kad Gernsyje latvį eliminavo Rusija. Esą nors „neatmetama nė viena versija“, „jokių konkrečių įrodymų“ nėra, o visuomenė buvo paraginta neskubėti daryti išvadų.

Pastarąjį kartą žmogžudystė saloje buvo užfiksuota 2004-aisiais – vietiniai labiau pratę karštai ginčytis dėl senų pastatų išsaugojimo, o ne apie tarptautinius nusikaltėlių sąmokslus.

Tai, žinoma, nelengva. Užteko pranešimo apie sudegusį „Volvo“ ir apie M.Alpio dingimą be žinios, kad Gernsio policijos paskyrą feisbuke tiesiog užtvindytų prorusiškų ir proukrainietiškų komentatorių svarstymai apie tai, kas galėjo pražudyti latvį.

Be to, kaip tik tuo metu viena M.Alpio paskyrų socialiniuose tinkluose staiga parodė gyvybės ženklus, tad kilo teorijų, esą latvis suvaidino savo mirtį, banga.

Įtarimai dėl Maskvos pėdsakų, tiesą sakant, nebuvo nepagrįsti. „BuzzFeed News“ jau atskleidė, kad mažiausiai 14 mirčių Jungtinėje Karalystėje galėjo būti Kremliaus užsakytos žmogžudystės, nors britų policija incidentus oficialiai pavadino savižudybėmis ar natūraliomis mirtimis.

Tiesa, Gernsio policija veikia nepriklausomai nuo Londono ir turi pati nustatyti, ar M.Alpio mirtį galima priskirti prie jau netrumpo Kremliaus greičiausiai inicijuotų nusikaltimų Vakaruose sąrašo.

Į Ukrainą – per visą Europą

M.Alpis prie Gernsio latvių bendruomenės prisijungė 2005 metais, kai čia atvyko su savo motina. Jo akys mėlynos, plaukai – šviesiai rudi, o rankos – padengtos ginklus, kulkas ir rankines granatas vaizduojančiomis tatuiruotėmis.

„Facebook“ nuotr./Mikus Alpis
„Facebook“ nuotr./Mikus Alpis

Draugai latvį vadino „Miku“. Jų teigimu, M.Alpis Gernsyje organizavo mišrių kovos menų turnyrus, kurie paprastai rengiami narve, taip pat dalyvavo dabar jau nebevykstančio Gernsio muzikos festivalio veikloje.

Būta ir grubesnių darbų – pavyzdžiui, latvis dirbo duobkasiu. Netrukus, tiesa, jis pasinėrė į naują aistrą – krapštymąsi prie automobilių.

M.Alpis nusipirkdavo senas mašinas ir jų dalis parduodavo „eBay“ – dirbtuves jis turėjo abiejose salos pusėse. Verslas nuolat augo – latvis vėliau leido sau pasisamdyti darbuotojų, o praėjusių metų pabaigoje draugui teigė manantis, kad jo veikla verta per 400 tūkst. svarų sterlingų.

M.Alpis nusipirkdavo senas mašinas ir jų dalis parduodavo „eBay“ – dirbtuves jis turėjo abiejose salos pusėse.

Anot pažįstamų, latvis visada turėjo daug idėjų ir kartais pasvajodavo apie šiaip jau gana pavojingus tarptautinius nuotykius.

„Jis kalbėdavo, esą pabėgtų ir prisijungtų prie Prancūzijos svetimšalių legiono“, – teigė vienas draugas.

Kai Rusija 2014-aisiais aneksavo Krymą ir pasiuntė karius į Rytų Ukrainą, M.Alpis išsyk susidomėjo ukrainiečių savanorių batalionais ir su vienu jų – 8-uoju – susisiekė. Feisbuke jis įkūrė puslapį, kuriame ragino padėti savanoriams – maskuojamąja apranga, kuprinėmis.

Pasak vieno ukrainiečio kovotojo, M.Alpis surinko tūkstančius eurų, už juos nupirko daugybę įrangos, susikrovė visa tai į automobilį ir per visą Europą patraukė Rytų Ukrainos link.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos savanoriai mokymuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos savanoriai mokymuose

8-asis savanorių batalionas, įsikūręs Mariupolio uostamiestyje, mielai priėmė latvį. M.Alpis tokių kelionių per Europą atliko ir daugiau – jis net sugebėjo nugabenti ukrainiečiams keletą džipų.

„Mikus atvežė mums daug reikalingų daiktų. Jis nuveikė didžiulį darbą. Ir jis buvo mūsų draugas“, – „BuzzFeed News“ teigė bataliono narys Andrijus Libyčas.

M.Alpis jautėsi prislėgtas

M.Alpis Rytų Ukrainoje ir pats kovėsi – A.Libyčas, kuris latvį Donbase pernai matė du kartus, tai patvirtina. Kartą svečias ten užtruko net mėnesį, bet „vasarą sugrįžo namo, nors planavo vėl sugrįžti.“

Kaip teigė keli ukrainiečiai savanoriai, būtent pernai vasarą, kai grįžo į Gernsį, M.Alpis pradėjo baimintis dėl savo gyvybės.

„Twitter“ nuotr./Mikus Alpis
„Twitter“ nuotr./Mikus Alpis

„Jis man vyriškai, be baimės, girdamasis pasakė, kad jam nuolat grasinama, – pasakojo latvį 8-ojo savanorių bataliono bazėje Mariupolyje esą sutikęs Olegas Nazarenka. – Paklausiau, kas jam grasina. Jis atsakė, kad nežino – neva kažkas jam skambina ir sako nustoti padėti Ukrainai.“

Draugai pokyčius M.Alpio elgsenoje pastebėjo ir Gernsyje – ypač artėjant 2017 metų pabaigai. Vieną dieną latvis netikėtai pareiškė, kad jo verslas pernelyg išsipūtė, ir pasiūlė bičiuliui, su kuriuo anksčiau gyveno, jį perimti.

„Dar prieš kelis savaites viskas buvo puiku. Man buvo labai keista, kai jis nusprendė atsikratyti verslo, nes jis labai sunkiai dirbo. Buvo labai keista“, – teigė M.Alpio draugas, įtariantis, kad latvis buvo nužudytas, ir nenorintis, kad „tie patys žmonės“ kėsintųsi ir į jį.

Buvęs latvio draugas ėmė spausti jį pasipasakoti, kas negerai. M.Alpis esą tada ir prisipažino, kad sulaukia grasinimų mirtimi iš rusų internautų, nepatenkintų jo parama Ukrainai.

Tas pats M.Alpio bičiulis teigė kreipęsis ir į policiją. Pareigūnams jis parodė M.Alpio atsiųstas SMS žinutes, kuriose jis pasakojo apie grasinimus (tiesa, „BuzzFeed News“ vyras jau teigė praradęs žinutes, kai pakeitė telefoną).

Vieną dieną latvis netikėtai pareiškė, kad jo verslas pernelyg išsipūtė, ir pasiūlė bičiuliui, su kuriuo anksčiau gyveno, jį perimti.

Gernsio policija, vėlgi, oficialių komentarų nepateikia, o neoficialiai aiškina, kad tokie pasakojimai neturi pagrindo.

Tuo metu M.Alpis palaikė ryšį su ukrainiečiais savanoriais fronte. Vienas jų jau šių metų sausio 3 dieną trumpąja žinute pasveikino latvį su Naujaisiais metais ir pasidomėjo, kokie jo planai kitiems 12 mėnesių.

M.Alpio žinutės buvo gana liūdnos. Latvis, paklaustas, ar viskas gerai, atsakė: „Aš šiek tiek prislėgtas... Niekas nevyksta taip, kaip norėčiau.“ Jis pridūrė, kad per kelias artimiausias dienas pabandys pasižiūrėti, kas nutiks.

Dar po trijų dienų latvis ir ukrainietis vėl apsikeitė žinutėmis. Paskutiniu M.Alpio sakiniu savanoriams tapo šie žodžiai: „Teatleidžia mums mūsų nuodėmes – ir tas, kurias dar tik įvykdysime.“

Kitą rytą su M.Alpiu pabandė susisiekti kitas draugas, norėjęs patarimo, kaip pataisyti jo brolio autobusiuką. Kadangi latvis prie „WhatsApp“ programėlės nebuvo prisijungęs 19 valandų, bičiulis jau buvo susirūpinęs, bet M.Alpis staiga atgijo apie 16 val. ir pareiškė ką tik atsibudęs.

„Twitter“ nuotr./M.Alpio susirašinėjimas su draugu „WhatsApp“
„Twitter“ nuotr./M.Alpio susirašinėjimas su draugu „WhatsApp“

„Man kaip ir buvo neramu, kad tu mirei“, – draugas parašė M.Alpiui, o šis juokaudamas atsakė: „Sudaužiau tau viltis dėl mano laidotuvių vakarėlio.“

„Ar kas nors pagalvoja apie jo motiną?“

Dar kitą rytą M.Alpis dingo. „Facebook“ informacija rodo, kad paskutinį kartą jo paskyra buvo aktyvi sausio 8-osios paryčiais, apie 3.30 val. Po trijų su puse valandų sudegusį „Volvo“ atrado šunį vedžiojęs vietinis.

Vos paaiškėjus, kad mašinoje buvo ir M.Alpis, ukrainiečiai savanoriai paskelbė jį nužudytu kankiniu.

„Mickas buvo nužudytas Europos širdyje – Gernsio saloje, – feisbuke parašė Ukrainos savanorių pajėgų 8-ojo bataliono vadas Andrijus Gergertas. – Palyginus su Kremliaus metodais, Sicilijos mafija yra vaikų darželio grupė. Jiems nesvarbu, kur žudyti. Jie nesustos.“

Ukrainiečiai „BuzzFeed News“ vėliau pasakojo labai nustebę, kai pamatė, kad Gernsio policija ignoravo jų siūlymus padėti.

„Chalky“: „Ar kas nors pagalvoja apie jo motiną? Ji ne tik prarado sūnų, bet ir yra priversta klausytis viso šito šūdo.“

Pareigūnai apskritai dirbo tvarkingai ir pagal protokolą – pavyzdžiui, dvi dienas laukė, kol bus nustatyta, ar mašinoje rasti žmogaus kaulai yra M.Alpio. Bet 48 valandų užteko, kad Gernsyje pradėtų plisti sąmokslo teorijos.

Keli vietos gyventojai „BuzzFeed News“ teigė manantys, kad M.Alpis suvaidino savo paties žūtį – juk latvis dirbo duobkasiu ir tikrai galėjo „išsikasti kaulų“.

Teorijos plito greitai, tad Gernsio policija sausio 15-ąją ryžosi surengti spaudos konferenciją. Salos policijos vadovas Patrickas Rice'as pabrėžė, kad pareigūnai paprastai nekomentuoja „gandų ir spekuliacijų“, ir paragino visuomenę vengti spėlionių.

Negana to, P.Rice'as pranešė, kad policija gavo „liūdną ir mąslų laišką“. Laiške, kurį M.Alpis parašė savo tatuiruočių meistrui „Chalky“, buvo teigiama: „Jei skaitai laišką, aš greičiausiai esu iškeliavęs į geresnę vietą.“

Pats „Chalky“, su kuriuo susisiekė žurnalistai, piktinosi, jo manymu, nederamu žiniasklaidos dėmesiu M.Alpio istorijai: „Ar kas nors pagalvoja apie jo motiną? Ji ne tik prarado sūnų, bet ir yra priversta klausytis viso šito šūdo.“

Policja vėliau patvirtino, jog rašysenos ekspertai nustatė, kad laišką parašė būtent M.Alpis. Negana to, laiške išsamiai nurodoma, ką daryti su jo daiktais, – kitaip tariant, atsisveikinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius