-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainietis apie išpuolį prieš alpinistus Pakistane: juos agitavo pereiti į islamą ir tuomet mirtinai uždaužė

Ukrainos alpinistas Michailas Kolotuškinas papasakojo apie sekmadienį Pakistane vykusį žiaurų išpuolį, per kurį žuvo dešimt žmonių, tarp jų ir alpinistas iš Lietuvos Ernestas Markšaitis. Ukrainietis interviu „Hvylya“ davė Pakistane įsikūrusioje Ukrainos ambasadoje.
Į Nanga Parbat kopsiantys tarptautinės ekspedicijos nariai
Į Nanga Parbat kopti turėję tarptautinės ekspedicijos nariai / Ekspedicijos puslapio socialiniame tinkle „Facebook“ nuotr.
Temos: 1 Pakistanas

„Prieš tris dienas iki tragedijos į bazinę stovyklą, kurioje visi ilsėjosi, atėjo baltai apsirengę žmonės. Jie mus agitavo pereiti į islamą, kitaip mes esą sudegsime pragare. Manau, kad tai buvo žvalgybininkai, o šeštadienį stovyklą užpuolė  karine uniforma apsirengę teroristai“, – pasakoji jis.

M.Kolotuškinas teigė, kad tik per atsitiktinumą išliko gyvas. Išpuolio metu žuvo trys kiti ukrainiečiai.

„Mes kaip tik išvakarėse pasikeitėme su grupe, kuri sudėtingoje maršruto dalyje, 6 100 km aukštyje kabino virves. Tai buvo tie vaikinai, kuriuos užmušė. Pakeliui mes su jais susitikome, jie papasakojo, kad vienam grupės narių, slovakui, pasidarė bloga. Vėliau apie šeštą vakaro su jais susisiekėme per palydovą ir paklausėme, ar viskas gerai, kaip sekasi ilsėtis“, – pasakojo M.Kolotuškinas.

Anot jo, apie kolegų nužudymą jie nežinojo, naktį bazėje, kuri buvo kiek žemiau, matė švieseles. Kitą rytą iš kitų alpinistų sužinojo, kad bendražygiai žuvo.

„Mes greit nusileidome į stovyklavietę, ant žemės išvydau išniekintus kūnus. Į juos ne šaudė, o mirtinai uždaužė buožėmis! Veidai buvo subjauroti, kai kurie buvo tik su puse galvos, Pakistano gidą – papjovė“, – pasakojo alpinistas.

Alpinistus jie ėmė vilkti iš palapinių ir klausė, iš kur kilę ir kokia religija. Gavę atsakymą, tiesiog žudė žmones, - pasakojo ukrainietis alpinistas.

Kaip viskas atsitiko jiems papasakojo vietos gyventojai.

„Naktį pasirodė apsiginklavę vyrai. Alpinistus jie ėmė vilkti iš palapinių ir klausė, iš kur kilę ir kokia religija. Gavę atsakymą, tiesiog žudė žmones. Tai nebuvo išpuolis siekiant apiplėšti, visi daiktai, pinigai ir telefonai liko palapinėse“ – sakė jis.

Ukrainietį išgelbėjo geras oras, leidęs pasirengti tolimesniam kopimui. Jei oro sąlygos būtų buvusios prastos, visi alpinistai būtų likę bazinėje stovykloje, tuomet būtų žuvusi visa ukrainiečių grupė.

Kito išgyvenusio alpinisto Danilo Jasiuko iš Ukrainos žmona Lidija Jasiuk teigia, kad „žuvusiųjų kūnai buvo greit išgabenti, jų ilgai negalėjo atpažinti, net kai ambasada atsiuntė žmonių nuotraukas, juos atpažinti buvo itin sunku“.

Sekmadienio naktį Pakistane žuvo trys Ukrainos, du Slovakijos, po vieną Kinijos ir Nepalo, JAV bei Lietuvos alpinistą. Žuvo ir pakistanietis gidas.

Reikalaus kompensacijos

Teisėsaugos institucijos sulaikė 37 įtariamuosius. Gaudant juos vietos gyventojai padėjo blokuoti kai kuriuos kalnų kelius. Tiesa, Ukrainos ambasada Pakistane neturi tokių duomenų, kad sulaikyti įtariamieji, kaltinami išpuolio rengimu.

Ukraina paskelbė, kad dviejų žuvusių alpinistų artimiesiems iš Pakistano reikalaus kompensacijos.

Išpuolis buvo įvykdytas vieno aukščiausių kalnų pasaulyje, Nanga Parbato, bazinėje stovykloje, Gilgito-Baltistano Diamero rajone. Žudynės surengtos bazinėje stovykloje, iš kurios Nanga Parbato, praminto „Kalnu žudiku“ viršūnę bandė pasiekti du lietuviai – Ernestas Markšaitis ir Saulius Damulevičius.

Himalajų vakarinėje dalyje iškilęs Nanga Parbatas (8126 m) yra devintas pagal aukštį pasaulio kalnas. Tai viena sunkiausiai įveikiamų viršukalnių. Dėl praeityje įvykusių daugybės žūčių, Nanga Parbatas buvo pramintas „Kalnu žudiku“.

Anot alpinisto Vlado Vitkausko, iki šiol nieko panašaus nebuvo nutikę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius