-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainietis iš rusų okupuoto Chersono: „Jie elgiasi kaip banditai, plėšikai ir žudikai – be moralės ir sąžinės“

Chersono uostamiestis Ukrainoje jau keletą dienų okupuotas Rusijos kariuomenės. Tai, kas šiomis dienomis vyksta Chersone, 15min papasakojo šiame mieste gyvenantis ukrainietis Serhijus (saugumo sumetimais vyro vardas pakeistas). Jis sako, kad rusai elgiasi kaip barbarai – žudo žmones, plėšikauja, apšaudo gyvenamuosius namus ir net greitosios pagalbos automobilius. Tačiau jis įsitikinęs: šis karas reiškia Rusijos galą. „Laidosime savo žuvusiuosius, verksime prie kapų, bet atkursime valstybę, ir ji bus dar geresnė nei buvo. Bet Rusija žlugs, tai jos pabaiga“, – įsitikinęs vyras.

„Chersonas ir didžioji dalis Chersono regiono dabar yra okupuota Rusijos karių. Rusijos kariai šokiravo vietinius žmones – jie plėšia parduotuves, apšaudo gynamuosius rajonus, šaudo į biurų pastatų fasadus, civilių, greitosios pagalbos automobilius, gaisrines mašinas ir tiesiog žudo žmones. Jie atiminėja iš civilių gyventojų automobilius, plėšia bankus, atima iš žmonių banko korteles ir t.t. Ir apiplėšdami vairuotoją, bandydami atrasti pas jį maisto ar cigarečių, klausinėja: „Kodėl jūs taip blogai su mumis elgiatės?“ Ukrainiečiai negali patikėti, kad 2022 m. Žemėje gali egzistuoti tokie laukiniai ir blogi žmonės“, – pasakojo jis.

 Ukrainos valstybinės ypatingų situacijų tarnybos nuotr./Rusijos pajėgos atakuoja civilių objektus Ukrainoje
Ukrainos valstybinės ypatingų situacijų tarnybos nuotr./Rusijos pajėgos atakuoja civilių objektus Ukrainoje

Jis sako, kad ukrainiečiai patyrė tikrą šoką dėl okupantų elgesio. „Jie elgiasi kaip banditai, plėšikai ir žudikai – be moralės ir sąžinės. Jie taip skiriasi nuo ukrainiečių, kad mes juos vadiname „orkais“ ir „ordomis“. Atrodo, kad šie žmonės užaugo ne šiais laikais, o kažkada tamsiaisiais amžiais. Mes suprantame, kad tai žmonės iš paralelinės tikrovės, kurią visus šiuos metus kūrė Rusijos propaganda, – pasakojo Serhijus. – Įžengę į Chersoną jie apšaudė namus iš minosvaidžių. Yra vaizdo įrašas, kuriame gatvėje guli žmonių kūnai, o ant namų sienų – kraujas. Žinau, kad sunku patikėti, bet licėjaus, kuriame mokosi mano vaikai, direktorė po minosvaidžių apšaudymo išėjo į lauką ir pamatė savo sūnaus kūną, perplėštą į dvi dalis. Kaip tik šiandien mūsų kaimyninėje Mykolajivo srityje Rusijos kariškiai apšaudė mikroautobusą, kuriuo buvo vežami vaikų namų auklėtojai pakeisti savo kolegų. Po apšaudymo mikroautobusas, kuris buvo pažymėtas „Raudonojo kryžiaus“ ženklais, užsidegė. Apšaudymo metu žuvo trys auklėtojos. Dar du žmonės buvo sužeisti, tačiau su kolegomis sugebėjo pasiekti Ukrainos kariškių pozicijas, kur jiems buvo suteikta pagalba“.

Ties humanitarinės katastrofos riba

Ukrainietis pasakojo, kad šiuo metu daugybė kaimų regione ir kai kurie miesto rajonai likę be elektros, čia trūksta vandens ir maisto, Kozatskės ir Veselės kaimai visiškai sunaikinti, bombarduojant kaimus žmonėms nebuvo leidžiama išvykti, o į suniokotas vietoves nebuvo įleidžiami greitosios pagalbos automobiliai: „Vieną greitosios pagalbos automobilį jie apšaudė. Automobilis sudegė, du žmonės žuvo. Vėliau rusai sutiko leisti žmonėms eiti į jų kontroliuojamą teritoriją – Kachovką – ir žmonės ėjo pėsčiomis, nesėdo į autobusus, bijodami, kad rusai panaudos juos kaip gyvąjį skydą. Antonivkos kaimas buvo subombarduotas, daug žmonių žuvo, išlikusieji gyventojai buvo evakuoti į Chersoną. Subombarduotas ir Čornobaivkos kaimas. Mes, gyvenantys Chersone, džiaugiamės, kad vis dar turime vandens, elektros ir šildymą. Beje, Chersono termofikacinė elektrinė sutvarkė sprogimų pažeistus tinklus“.

Chersono meras skelbia, jog miestas yra ties humanitarinės katastrofos riba – mieste baigiasi vaistai ir maistas, tačiau, jo teigimu, Rusijos kariuomenė neleidžia humanitarinei pagalbai pasiekti gyventojus. „Vietoje to rusai atsiveža savo humanitarinės pagalbos konvojus į okupuotas vietoves ir filmuoja, kaip Rusija padeda Ukrainai. Tačiau ukrainiečiai nenori nieko priimti iš okupantų. Mes perkame vietos produktus. Kas liečia evakuaciją, mes nepasitikime rusais. Jie jau atidarė žaliąjį koridorių Mariupolio gyventojų evakuacijai, tačiau, kaip visad, melavo ir toliau apšaudė ir evakuacijos metu. Todėl Chersonas nenori iš rusų jokios evakuacijos“.

Netikėjo, kad V.Putinas visgi puls

Nors Ukrainos valdžia ne kartą pabrėžė pasigendanti aktyvesnių Vakarų, NATO veiksmų, Serhijus nemano, kad jo gimtinė yra palikta kovoti viena: „Mes matome, kaip visas pasaulis mus remia, ir žinome, kaip NATO mums padeda ginklais, už kuriuos esame labai dėkingi. Tačiau Rusija turi pranašumą ore, todėl ir toliau bombarduoja mūsų miestus ir žudo civilius gyventojus. Jei NATO bijo įsikišti, kad V.Putinas nepanaudotų branduolinių ginklų, tegul NATO padeda mums ginklais arba technologijomis, kad patys galėtume „uždaryti“ dangų virš Ukrainos rusų lėktuvams“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

Nors ne vieną mėnesį buvo kalbama, kad Rusija gali pulti Ukrainą, Serhijus sakė, kad nei jis pats, nei jo aplinkos žmonės netikėjo, jog karas visgi prasidės: „Manėme, kad V.Putinas tiesiog gąsdina mus ir Vakarus, norėdamas išsiderėti lengvatų arba sumažinti sankcijas. Nemanėme, kad jis bus toks beprotis ir užpuls iš tikrųjų. Bet jis iš tikrųjų pamišęs, – niekas to nesitikėjo. Pirmoji karo diena mums prasidėjo apie 5 val. ryto, kai išgirdome sprogimus. Iš pradžių manėme, kad tai kažkoks Rusijos gąsdinimas, bet kai netoli Chersono pasigirdo galingas sprogimas (panašu, kad tai buvo „Iskander“ raketa) ir virš Černobajivkos per visą dangų pakilo juodų dūmų stulpas, supratome, kad tai tikras karas“.

Tačiau jeigu V.Putinas galvojo, kad invazija į Ukrainą sugniuždys šios šalies žmones, efektas buvo visiškai priešingas: „Gedime savo žuvusiųjų ir vietoj baimės jaučiame jiems vis daugiau paniekos ir neapykantos. Rusijos išpuolis suvienijo ukrainiečius. Mes nesame rusai, nesame vergai, nesame bailiai. Ir Putinas to nesitikėjo“.

Jis pripažįsta, kad ir Ukrainoje yra Rusijai simpatizuojančių žmonių, tačiau kur kas mažiau nei, matyt, tikėjosi V.Putinas: „Ir tai buvo pagrindinė jo klaida. Šiuo metu mūsų policija ir Ukrainos saugumo tarnyba gaudo Rusijai dirbančius rusų šnipus ir ukrainiečių išdavikus, tačiau jų yra nedaug. O dauguma tų, kurie simpatizavo Rusijai, dabar yra sukrėsti Rusijos žiaurumo ir V.Putino niekšiškumo ir nebesimpatizuoja Rusijai“.

„Rusija žlugs, tai jos pabaiga“

„Gali būti, kad karas bus ilgas, bet Ukraina laimės. Laidosime savo žuvusiuosius, verksime prie kapų, bet atkursime valstybę, ir ji bus dar geresnė nei buvo. Bet Rusija žlugs, tai jos pabaiga, – įsitikinęs ukrainietis. – Mes norime, kad rusai gautų tai, ko nusipelnė – gyventi nuskurdusioje, purvinoje ir atsilikusioje šalyje, kurią visi niekina. Jie yra vergai, jie bijo eiti į mitingą prieš policiją, o ukrainiečiai nebijo eiti į mitingą prieš ginkluotą okupantų kariuomenę. Mes nežinome rusų motyvų, bet tikrai žinome, kad kai rusų motinos gaus daugiau nei 11 000 savo sūnų ir vyrų kūnų, jų požiūris pasikeis. Šis karas buvo didžiausia V.Putino klaida – puolimas prieš Ukrainą sunaikino Rusiją. Dabar Rusija neturi nei kariuomenės, nei ekonomikos. Viena stipriausių pasaulio valstybių pasirodė esanti netikra, kaip ir Rusijos propaganda. Iš tikrųjų Ukraina sunaikino Rusiją. Žinoma, Rusijos kariuomenė Ukrainoje dar sukels nelaimių, nužudys daug žmonių, bet tai yra konvulsijos, paskutinė agonija“.

Viena stipriausių pasaulio valstybių pasirodė esanti netikra, kaip ir Rusijos propaganda.

Reaguodamas į argumentus, kad V.Putinas nėra visa Rusija, kad ir šioje šalyje yra daugybė režimo nepalaikančių žmonių, jis sakė: „Mes manome, kad „gerieji“ rusai turi arba palikti Rusiją, kaip ukrainiečiai paliko okupuotą Krymą ir Donbasą, arba sukilti ir nuversti V.Putiną. Nes normalus žmogus negali gyventi vadovaujamas kruvino tirono“.

Serhijus pasakojo, kad informaciją apie tai, kas vyksta mieste ir šalyje, jie vis dar gauna – daugelis žurnalistų tęsia darbą, tik jau dirba nebe redakcijose, o savo namuose. Būti žurnalistu Ukrainoje dabar labai pavojinga: „Yra žinoma apie žuvusius žurnalistus. Rusai nekreipia dėmesio į „Raudonojo kryžiaus“ ar „Press“ ženklinimus. Okupuotose teritorijose dirbantys žurnalistai slepia savo vardus ir gyvenamąsias vietas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius