Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje kalintys Šiaurės Korėjos šnipai nenori grįžti į tėvynę

Rugpjūtį paskelbus, kad prie netikėtos Šiaurės Korėjos balistinių raketų programos sėkmės galėjo prisidėti Ukraina, šalies pareigūnai tokius kaltinimus griežtai paneigė. Jų teigimu, Kijevo nekaltumą įrodo ir nepavykusi Pchenjano šnipų operacija, bandyta įvykdyti dar 2011-aisiais, rašo „The New York Times“.
Šiaurės Korėjos kariai
Šiaurės Korėjos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėjos prekybos delegacijos nariu Baltarusijoje apsimetęs šnipas manė fotografuojantis slaptą disertaciją apie balistinių raketų technologiją. Šią operaciją jis vykdė skurdžiame Ukrainos miesto Dnipro garaže.

Vis dėlto fotografuojama disertacija buvo netikra. Ją pakišo Ukrainos slaptosios tarnybos, siekiančios užkirsti kelią slaptos, su balistinių raketų technologija susijusios informacijos nutekinimui.

Nusikaltimo vietoje pagautas šiaurės korėjietis – 56 metų amžiaus Ri Tae Gilas, šiuo metu už šnipinėjimą kalintis Ukrainoje. Jo dienos kalėjimo kameroje bėga su dar aštuoniais ukrainiečiais, kurių keturi kaltinami žmogžudystėmis.

CNN šį mėnesį paskelbė, kad Ri Tae Gilas ir dar vienas šnipas iš Šiaurės Korėjos Ukrainoje buvo suimti 2011-ųjų liepą. Tai tik įrodo, kaip stipriai Pchenjanas stengėsi gauti užsienio šalių technologijas tam, kad atnaujintų tuomet žlungančią ilgo nuotolio balistinių raketų vystymo programą.

Nenusiteikęs kalbėti

Likus keletui dienų iki Ri Tae Gilo ir jo 46 metų amžiaus kolegos Ryu Song Cholo sulaikymo, tuometinis Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Ilas vizito Rusijoje metu paskelbė, jog Pchenjanas svarsto balistinių raketų gamybos ir branduolinių ginklų bandymų sustabdymą. Vis dėlto tai nebuvo padaryta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas gedi mirusio tėvo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas gedi mirusio tėvo

2011-ųjų gruodį Kim Jong Ilas mirė, šalies lyderiu tapo jo sūnus Kim Jong Unas. Tuomet Pchenjanas pagreitino branduolinio ginklo ir balistinių raketų programų tempus. Šių metų liepą Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą, kuri, ekspertų manymu, galėtų pasiekti JAV.

Anot kitų kameros gyventojų, Ri Tae Gilas, nors ir gerai kalbantis rusiškai, su jais pernelyg daug nebendrauja. Tiesa, jis valandų valandas praleidžia žiūrėdamas televizijos laidas, daugiausia – apie Šiaurės Korėjos balistinių raketų programą.

Jis pats bandė prisidėti prie šios programos įgyvendinimo, tačiau vietoj vertingų paslapčių gavo aštuonerius metus kalėjimo.

Jis pats bandė prisidėti prie šios programos įgyvendinimo, tačiau vietoj vertingų paslapčių gavo aštuonerius metus kalėjimo.

Ri Tae Gilo kamera įsikūrusi ketvirtame Žytomyro kalėjimo, pastatyto valdant paskutiniam Rusijos carui, aukšte.

Nors kaliniai gali džiaugtis kabeline televizija, žemiau esančiame kiemelyje stūksanti plytinė siena primena ne tokius gerus laikus: ją žymi KGB pareigūnų, čia vykdžiusių kalinių egzekucijas, paleistos kulkos.

Paklaustas, ar didžiuojasi pastaraisiais sėkmingais Šiaurės Korėjos balistinių raketų paleidimais, Ri Tae Gilas pabalo ir sakė nenorįs kalbėti apie raketas.

„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėjoje atliktas dar vienas raketos bandymas
„Scanpix“/AP nuotr./Šiaurės Korėjoje atliktas dar vienas raketos bandymas

Akivaizdžiai siekdamas paneigti įsitikinimą, kad Šiaurės Korėjos progresą paspartino technologijų vagystė iš užsienio, Ri Tae Gilas tikino, jog šalis „gerų raketų turėjo jau daugiau nei 20 metų“. Anot šnipo, Pchenjanas neva nesiskundė ir gerų inžinierių trūkumu.

D.Černyšovas: „Jie gyvena visiškame vakuume.“

Ukrainos teisingumo viceministras Denisas Černyšovas apibūdino Ri Tae Gilą ir 46 Ryu Song Cholą kaip „labai gerai paruoštus“. „Jie yra kieti vyrukai, tikri šnipai“, – sakė D.Černyšovas.

Viceministras pridūrė, kad, už grotų praleidę jau šešerius metus, jie niekada nerašė ir patys nesulaukė laiškų iš šeimos ar draugų. „Jie gyvena visiškame vakuume“, – tikino D.Černyšovas.

Po daugybės nepavykusių vidutinio nuotolio balistinių raketų bandymų Šiaurės Korėjai praeitais metais ėmė paslaptingai sektis. Pchenjanas pradėjo demonstruoti raketas, galinčias nuskrieti vis didesnius atstumus. Liepą Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą, kuri, ekspertų manymu, yra pajėgi pasiekti JAV.

Ukraina kaltinimus neigia

Bandydami paaiškinti paslaptingą Šiaurės Korėjos sėkmę, kai kurie ekspertai bedė pirštu į Ukrainą – „Južmaš“ raketų gamyklą ir Dnipro mieste įsikūrusį raketų dizaino biurą. Būtent Dniepre buvo sulaikyti Šiaurės Korėjos šnipai.

Ukraina kategoriškai neigia sudariusi galimybę informacijai nutekėti. Pareigūnai tikina, kad dviejų šnipų suėmimas ir jiems pateikti kaltinimai įrodo, jog šalis yra pajėgi atremti Šiaurės Korėjos bandymus pavogti slaptą informaciją.

Nors Ukrainos raketų technologija mena dar Sovietų Sąjungos laikus, tuomet Kijevo raketos vis tiek buvo pažangesnės nei tos, kurias gamino Pchenjanas.

Nors Ukrainos raketų technologija mena dar Sovietų Sąjungos laikus, tuomet Kijevo raketos vis tiek buvo pažangesnės nei tos, kurias gamino Pchenjanas.

Ukrainos saugumo ir gynybos tarybos pirmininkas Oleksandras Turčynovas sakė, esą, „visiškai neįmanoma“, kad Šiaurės Korėja iš Ukrainos pagrobė balistinių raketų variklius ar su jų gamyba susijusius dokumentus.

Kai kurie ekspertai teigia, kad sovietinių laikų raketų variklis „RD-250“ primena tuos variklius, kurie pastaruoju metu buvo naudojami Pchenjano raketose. Anksčiau „RD-250“ buvo gaminami Dniepre, tačiau jų gamyba sustabdyta dar 1991-aisiais.

Anot O.Turčynovo, visa produkcijos linija buvo išardyta 1994-aisiais. Be to, Ukrainoje niekada nebuvo gaminami varikliai, o tik jų dalys, skirtos pagrindiniam „ RD-250“ gamintojui „Energomaš“, įsikūrusiame Rusijoje.

„The New York Times“ pateikė prašymą apsilankyti Dniepro komplekse, tačiau „Južmaš“ fabrikas nesutiko įsileisti laikraščio žurnalistų.

„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka Maltoje
„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka Maltoje

Tiesa, rugpjūtį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, reaguodamas į „The New York Times“ straipsnį apie galimą technikos vagystę iš Dniepro, žadėjo, kad žurnalistai galės aplankyti gamyklą, jog „susipažintų su Ukrainos partneriais, kurie buvo neteisingai apkaltinti“.

Ukraina itin jautriai reaguoja į kaltinimus, neva jos pastangos siekiant užkirsti kelią branduolinio ginklo panaudojimui buvo nesėkmingos. Priežastis – šalis savanoriškai atsisakė branduolinių ginklų, užsilikusių nuo Sovietų Sąjungos laikų.

Tokiu būdu Kijevas tapo itin pažeidžiamas prieš branduolinių ginklų turinčią Maskvą, kuri 2014-ųjų kovą okupavo Krymo pusiasalį.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) tikina metų metus sekusi Šiaurės Korėjos pastangas pavogti balistinių raketų technologiją. Be to, Kijevas ne tik sulaikė Ri Tae Gilą ir Ryu Song Cholą, bet ir privertė iš šalies išvykti du Maskvoje akredituotus diplomatus, kuriems buvo pateikti kaltinimai bandymu iš Ukrainos pavogti slaptą informaciją.

Ateitis – neaiški

Ri Tae Gilas ir Ryu Song Cholas buvo sučiupti fotografuojantys neva slaptą raketų mokslininko S.A.Davidovo disertaciją apie orlaivių degalų tiekimo sistemos įrengimų efektyvumą.

Pchenjano šnipams pakištoje disertacijoje nebuvo jokios slaptos informacijos – tik nereikalingos techninės detalės.

Tinkami įrengimai būtų leidę Šiaurės Korėjos inžinieriams užtikrinti pastovų degalų srautą. Jei pastovus srautas neužtikrinamas, pažeidžiami raketų varikliai.

Tiesa, Pchenjano šnipams pakištoje disertacijoje nebuvo jokios slaptos informacijos – tik nenaudingos techninės detalės.

Anot Ukrainos pareigūnų, Ri Tae Gilui netikrą disertaciją perdavė Dniepro „Južnoe“ raketų dizaino biuro darbuotojas V.A.Plechanovas. Jį šiaurės korėjiečiai pirmiausia bandė papirkti apeliuodami į komunistinius sentimentus, vėliau pasiūlė tūkstantį JAV dolerių (847 eurus).

Tuomet V.A.Plechanovas įspėjo SBU pareigūnus, kurie nušiurusiame garaže paspendė spąstus. Čia šiaurės korėjiečiai buvo areštuoti kartu su nedideliu fotoaparatu, kuriuo fotografavo disertaciją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ukrainos saugumo tarnyba
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ukrainos saugumo tarnyba

Sutrumpinta Ri Tae Gilo ir Ryu Song Cholo bausmė jau eina į pabaigą – jų paleidimas numatomas kitą rugsėjį. Ukrainos pareigūnai svarsto, kas vyrų laukia ateityje.

Anot vienoje kameroje kalinčių asmenų ir kalėjimo pareigūnų, nė vienas iš jų nepareiškė noro grįžti atgal į Šiaurės Korėją – baiminasi dėl savo ir šeimų likimo.

Anot vienoje kameroje kalinčių asmenų ir kalėjimo pareigūnų, nė vienas iš jų nepareiškė noro grįžti atgal į Šiaurės Korėją – baiminasi dėl savo ir šeimų likimo.

Ukrainos pareigūnai mano, kad šnipai gali prašyti politinio prieglobsčio Ukrainoje ar užsienyje, tačiau nė vienas kol kas neprašė leidimo pasilikti šalyje.

Kai Ryu Song Cholą atvedė į susitikimams skirtą kambarį, jis staigiai užsidengė veidą ir bandė pabėgti. „Neturiu ką pasakyti! Palikite mane ramybėje! Noriu saugiai gyventi!“ – šaukė jis.

Atskiro susitikimo metu Ri Tae Gilas buvo mažiau šiurkštus nei jo kolega, tačiau sutiko atsakyti tik į keletą klausimų. Vyriausiasis prižiūrėtojas Anatolijus Gabitovas apibūdino jį kaip „puikų kalinį“, kuris niekada nekelia jokių rūpesčių.

„Norėčiau, kad visi mūsų kaliniai būtų kaip jis“, – sakė A.Gabitovas.

Vis dėlto buvusio Šiaurės Korėjos šnipo kuriamas įvaizdis gali būti apgaulingas – greta Ri Tae Gilo lovos guli knyga „Grafas Montekristas“. Šiame prancūzų romane pagrindinis veikėjas tikina esąs įkalintas per klaidą, o pabėgęs ima keršyti visiems, atsakingiems už jo įkalinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius